SOCIAL 25 februarie 2021

Controale în rândul beneficiarilor de ajutoare sociale

de Iulia Drăghici - Taraș | 1049 vizualizări

Ce au arătat primele verificări ale AJOFM Covasna și AJPIS 

Sunt peste 1.000 de persoane în 15 localități din județ care primesc ajutor social de la stat, în baza legii privind venitul minim garantat, arată rezultatele preliminare ale campaniei de verificare a stabilirii și acordării ajutorului social, ordonate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și coordonată la nivel județean de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). 

În urma activităților derulate în teren în această campanie, care a debutat la 1 februarie și se va încheia în 26, AJOFM a descoperit că în cele 15 localități în care au ajuns există 1.066 de persoane care beneficiază de ajutor social de la stat, prin legea venitului minim garantat. 

Zilnic s-a vizitat câte o primărie, înseamnă că în trei săptămâni s-au vizitat 15, urmând ca până la finalul săptămânii să ajungem la 33 de primării. Nu sunt toate primăriile din județul Covasna, pentru că în baza ordinului doamnei ministru, trebuia să ajungem la primării situate la maximum 50 de kilometri. S-au luat în evidență acelea unde există mai multă populație. O parte dintre beneficiari sunt din etnia romă, dar nu numai”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor. 

Dintre cele 1.066 de persoane care au intrat în evidențele autorităților în această campanie, până la data raportării, 783 sunt din mediul rural, iar 283 din urban. Cei mai mulți, 699, sunt bărbați, iar restul de 439 femei. 

În ceea ce privește școlarizarea lor, datele colectate până la momentul raportării, deci cu informații culese până marți inclusiv (23 februarie), 186 nu au urmat nicio formă de școlarizare, 354 au I-IV clase, 326 V – VIII și cu peste VIII clase sunt 135. 

S-au emis dispoziții de repartizare, practic pentru ocuparea unui loc de muncă, pentru 71 dintre cele 1.066 de persoane. Majoritatea, adică vreo 40 de persoane, au primit posibilitatea de a lucra la o fabrică de textile din Sfântu Gheorghe, ca muncitori necalificați, pentru salariul minim garantat, cu posibilitatea de a deconta jumătate din transport. La scurt timp, 20 de persoane au semnat că refuză locul de muncă și li s-a adus la cunoștință că decizia vine cu tăierea ajutorului social, dacă nu sunt motive serioase, cum ar fi, de exemplu, probleme de sănătate. 

Potrivit directorul AJOFM Covasna, dintre motivele invocate pentru a refuza locul de muncă se găsește, de exemplu, salariul prea mic. 

Și directorul AJOFM a admis, totuși, faptul că nu se poate spune că beneficiarii venitului minim garantat sunt neapărat persoane care refuză să muncească, pentru că nici nu există pe piața muncii atâtea locuri, astfel încât să acopere toată cerința, mai ales în rândul celor necalificați. Iar un calcul simplu demontează mitul: din 1.066 de persoane, pentru 71 s-au oferit locuri de muncă și 20 au refuzat, deocamdată, să le accepte. Cel puțin acestea erau datele înregistrate până marți. 

Nici nu se pot oferi locuri de muncă la toți. Sunt în total 300 de locuri de muncă pe tot județul, din care concentrat, cam 200 sunt la nivel de Sfântu Gheorghe. Dintre acestea, aproape toate merg către viitorul centru comercial”, a explicat Kelemen Tibor. 

Pentru restul persoanelor, pentru care nu s-au putut oferi locuri de muncă, 242 de persoane vor lua parte la cursuri de calificare, 749 au primit posibilitatea să își continue studiile și opt persoane au intrat în ucenicie, adică programul prin care cel vizat învață meserie de la un mentor din firma în care intră să muncească, există un contract de muncă, iar salariul este asigurat de stat prin fonduri europene.  

Campania Ministerului Muncii este una binevenită, spune directorul AJOFM Covasna, care a precizat și că era nevoie de o astfel de analiză, pentru că în perioada pandemiei, beneficiarii VMG nu au mai intrat în contact cu instituția, având în vedere că nu a mai fost nevoie de vizarea documentelor. 

Rezultatele finale ale acțiunii vor putea fi făcute publice în perioada următoare, după ce se va încheia campania. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.