Com’ON Sfântu Gheorghe: „Astfel de inițiative vor schimba orașul în decursul a zece ani”
Seri de board game-uri de educație financiară, plantări de copaci comunitare, dans pentru toată familia, antrenamente pentru alergători începători – au fost implementate inițiativele din cadrul procesului participativ de tineret Com’ON Sfântu Gheorghe. Inițiativele au fost propuse și realizate de tineri în grupuri informale, care astfel au primit spațiu pentru creativitatea lor, iar inițiativele care au primit sprijin pentru implementare au fost votate de comunitate, pe baza principiului bugetării participative.
Inițiativele derulate între septembrie-noiembrie s-au desfășurat în 22 de locații și au cumulat aproximativ 3000 de participanți. Conceptul acestei prime ediții a fost „Sfântu Gheorghe Plus”, şi a dorit să încurajeze implicarea tinerilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea comunității, punând acces pe anumite teme și priorități relevante pentru realitatea urbană curentă din Sfântu Gheorghe. Spații în Plus - înseamnă identificarea și activarea unor spații din Sfântu Gheorghe, precum și regândirea unor spații existente prin care acestea pot căpăta o altă funcțiune, chiar și temporară. Subiecte în Plus - înseamnă aducerea în atenția publică a unor teme, idei și inițiative ce aduc o noutate în viața comunitară din Sfântu Gheorghe, generează o dezbatere și un schimb constructiv de opinii. Noutatea poate ține atât de subiect în sine cât și de abordarea folosită în implementare. Experiență în Plus - înseamnă inițiative ce abordează procesul de maturizare al membrilor comunității locale de la o vârstă fragedă prin care devin cetățeni activi ai orașului (mai ales copii și tineri). Povești în Plus - evidențierea și punerea sub lumina reflectoarelor a poveștilor individuale ce evidențiază astfel aspectul de diversitate și de multiculturalitate al orașului dar și interconectarea umană dintre membrii comunității tocmai prin aceste povești. Relații în Plus - consolidarea relației dintre cei din Sfântu Gheorghe plecați și rămași, întărirea motivației de a se întoarce acasă.
„Încurajarea implicării tinerilor este una dintre cele mai importante dintre sarcinile mele, deoarece tinerii reprezintă viitorul orașului Sfântu Gheorghe. Mă bucur foarte mult că, prin programul Com'ON Sfântu Gheorghe, am reușit să susținem implementarea numeroaselor inițiative, astfel tinerii au putut avea un impact direct asupra vieții orașului. Dacă ne uităm la varietatea evenimentelor realizate, vedem că populația tânără, activă a orașului este interesată de toate aspectele vieții, și acest fapt îmi oferă speranță. Încurajez pe toată lumea ca și în viitor să își dezvolte ideile, să lucreze pentru realizarea acestora, iar municipalitatea va fi în continuare un partener deschis”, a declarat Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe.
„S-a dovedit că nu este adevărată afirmația potrivit căreia tinerii nu sunt interesați de mediul și de orașul în care trăiesc. Mai mult, ei vor să facă ceva pentru ca Sfântu Gheorghe să devină un loc mai bun pentru ei și pentru concetățenii lor. Am fost uimiți de originalitatea, de naturalețea inițiativelor propuse de grupurile de tineri și dedicația și atitudinea responsabilă dovedită în implementarea inițiativelor votate de comunitate. Doresc că accentuez planificarea financiară responsabilă realizată de tineri, această atitudine a lor față de folosirea eficientă a banilor publici. Nu în ultimul rând salut atitudinea municipalității care a susținut un proces curajos, prin care sunt convins că a devenit mai apropiat de locuitorii orașului. Unele efecte globale poate încă nu sunt vizibile, dar astfel de inițiative vor schimba orașul în decursul a zece ani și îl transformă într-un oraș în care este foarte bine să trăiești”, a spus Farkas András, director strategic Grupul PONT, organizație care derulează Com’ON Sfântu Gheorghe.
Inițiativele tinerilor s-au adresat persoanelor, comunităților de diferite vârste și interese. Găsim multe evenimente pentru familii printre inițiative: picnic cu zicători, dans pentru familie, zi d familie, picnic retro. Au fost organizate și discuții și prelegeri legate de creșterea unui copil: sfaturi pentru alăptare, mișcare pentru copii foarte mici, discuții pentru eliminarea miturilor legate de creșterea copiilor.
Printre alte inițiative comunitare găsim spațiul comunitar pentru persoane fără adăpost, un alt grup de inițiative a organizat vizionări de filme comunitare, iar un spațiu verde din Câmpul Frumos a fost plantat cu flori și tufișuri de către locuitori din zonă.
Inițiativa Com'on and run s-a adresat persoanelor care până acum nu au alergat în mod regulat. După un antrenament de câteva săptămâni, aproximativ 20 de persoane au alergat 5000 de metri pentru prima dată în viața lor.
Printre evenimente culturale găsim concertul de lansare al Centrului Mobil de Arte ȚzuțzMuțz, o expoziție foto prezentând imaginea veche și nouă a orașului Sfântu Gheorghe, seară de slam poetry.
Copiii se pot plimba pe o alee terapeutică pentru mers desculț, se pot cățăra pe un zid colorat, pot cânta la obiecte casnice și instrumente pe peretele muzical și se pot juca pe șotroane cu cuvinte motivaționale în oraș și în mai multe unități de învățământ. În parcul Elisabeta au fost desenate jocuri pe asfalt tot pentru copii.
Iubitorii de animale au implementat și ei inițiative: în cadrul inițiativei Câini în grădinițe au vizitat grădinița Panseluța cu căței care pot fi adoptați, iar centrul de echitație „s-a mutat” în oraș pentru o zi.
Nu au lipsit nici inițiativele legate de protecția mediului: echipa Mai puțin plastic, Sfântu Gheorghe a împărțit sacoșe de pânză pentru reducerea folosirii pungilor de plastic, iar echipa
The WoodView Movement a organizat o acțiune de ecologizare în locații de lângă oraș.
Persoane interesate de finanțe au putut învăța mai mult despre acestea ori la prelegeri organizate despre inteligența financiară, ori la serile de board games legate de subiecte economice.
*
În procesul participativ Com’ON Sfântu Gheorghe, în urma votului public 31 de inițiative au primit câte max. 2500 lei pentru implementare. Inițiativele au fost implementate între septembrie și noiembrie, evenimentele pot fi urmărite pe site-ul comonsepsi.ro și pagina de Facebook facebook.com/comonsepsi.
În procesul participativ de tineret Com’ON Sfântu Gheorghe au fost așteptaţi tineri de 14-35 de ani în grupuri informale, astfel ne-am dorit să ne adresăm și tinerilor care nu sunt neapărat membrii unor organizații formale. Scopul nostru a fost să oferim spațiu creativității, ideilor tinerilor, unor inițiative prin care ei și comunitățile lor se implică în mod direct în viața orașului.
Com’ON Sfântu Gheorghe este bazat pe principiile bugetării participative, care implică în mod direct locuitorii unui oraș în dialogul și decizia de cheltuirea optimă a unei părți din bugetul orașului. Locuitorii au votat inițiativele tinerilor, astfel exprimându-și dorința ca inițiativele pe care le-au votat să fie implementate.
În program au fost înscrise 62 de inițiative dintre care, după verificare tehnică, au rămas în concurs 57 de inițiative. Persoanele care trăiesc, lucrează, studiază în Sfântu Gheorghe sau provin de aici au putut vota cu profilul de Facebook maxim 10 inițiative.
Proiectul se leagă în mod direct de programul tematic Anul Elevilor din Sfântu Gheorghe.
Com’ON Sfântu Gheorghe este derulat de Grupul PONT în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Sfântu Gheorghe.
(Comunicat PONT Group)