SOCIAL 23 mai 2013

Clubul Rotary și Fundația Diakonia – sprijin pentru comunitate

de Monica Vrânceanu | 733 vizualizări

14 copii din familii defavorizate beneficiază de programe zilnice la Casa Diakonia, cu sprijinul Clubului Rotary

Clubul Rotary și Fundația Diakonia colaborează de mai mult timp în cadrul unor programe destinate în primul rând comunității, iar unul dintre acestea se derulează cu succes la Casa Diakonia din Sfântu Gheorghe.

Având susținerea oamenilor de afaceri din Clubul Rotary, Fundația Diakonia a inițiat un program de sprijinire a copiilor proveniți din familii defavorizate și cu dificultăți, tineri care s-au făcut însă remarcați în ceea ce privește evoluția bună la școală.

Astfel, 14 copii cu probleme sociale vin zilnic în timpul săptămânii la Casa Diakonia, unde primesc o masă caldă, sunt ajutați la lecții, socializează între ei și se joacă.

Directorul Fundației Diakonia, Makkai Péter, a declarat că cei 14 copii incluși în program beneficiază de tot confortul și sprijinul pe care Casa Diakonia îl poate oferi, iar intenția este aceea de a-i „crește” pe acești copii aflați acum în clase primare și de gimnaziu, astfel încât ei să poată fi „urmăriți” inclusiv după terminarea studiilor, până la integrarea firească în societate.

„Este un program drag nouă, deoarece vorbim despre copii cu talent, interesați de învățătură, care aici au șansa de a se forma și mai bine. Copiii vin aici zilnic după orele de la școală, iar ceea ce este important este că vorbim despre un grup format din români, maghiari și romi. Există oarecum o multiculturalitate, au șansa de a învăța fiecare limba celuilalt și de a conviețui împreună, de a se împrieteni și depăși orice bariere culturale sau de alt gen”, a explicat Makkai.

bokor (1)

 

Creșă Familială în loc de creșe de stat sau particulare

Tot la Casa Diakonia funcționează și o Creșă Familială, o alternativă la unica creșă de stat din oraș (mult prea aglomerată și fără condiții de joacă în aer liber) și la creșele particulare, mult prea scumpe. Creșa Familială de la Diakonia oferă un program zilnic de la 8 la 16,30, personal calificat (inclusiv psiholog), contra unei sume lunare de 350 de lei. Aici sunt înscriși 10 copii cu vârste între 2 și 3 ani, iar locuri libere mai sunt câteva – inclusiv pentru copii mai mici de 2 ani.

„Ideea unei creșe familiale ne-a venit auzind vorbindu-se printre noi despre dezavantajele creșelor de stat și celor particulare, iar membrii Fundației s-au arătat foarte interesați de așa ceva. Am găsit astfel o soluție pentru acele mame care încep lucrul înainte de vârsta de doi ani a copilului și care nu au alături pe bunici. Casa Diakonia oferă condiții bune și o curte plină de verdeață, unde am amenajat și un părculeț pentru copii”, a mai spus Makkai Peter.

În ceea ce privește Clubul Rotary, în 2012 și 2013 acesta s-a implicat în mai multe acțiuni destinate comunității, sprijinind totodată acțiunile Fundației Diakonia. Vicepreședintele Rotary Club Sfântu Gheorghe, Bokor-Toth Zoltán, a declarat că, recent, prin Clubul Rotary a fost reabilitată și dotată cu instrumente muzicale, la Calnic, o Casă de activități pentru Copii. La această Casă vin zilnic 25-30 de copii pentru a face muzică, au format inclusiv trupe, iar ajutorul cu instrumente a fost binevenit. În plus, pe 26 mai, aici va fi inaugurată și o orgă veche, recondiționată cu sprijinul Rotary Club, și care aparține Bisericii Reformate.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.