SOCIAL 27 iulie 2011

Cifrele scad, realitatea rămâne

de Székely Emőke | 487 vizualizări
Rata şomajului în judeţ este de 6,63% faţă de 8%, cât a fost luna trecută Cu toate că statisticile arată o scădere a ratei şomajului inclusiv în judeţul Covasna, realitatea este departe de a fi reflectată de cifre. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a spus că rata şomajului este la ora actuală în judeţ este de 6,63% faţă de 8%, cât a fost luna trecută. Situaţia însă nu este una reală, pentru că, aşa cum spune Kelemen Tibor, această scădere procentuală

Rata şomajului în judeţ este de 6,63% faţă de 8%, cât a fost luna trecută

Cu toate că statisticile arată o scădere a ratei şomajului inclusiv în judeţul Covasna, realitatea este departe de a fi reflectată de cifre. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a spus că rata şomajului este la ora actuală în judeţ este de 6,63% faţă de 8%, cât a fost luna trecută. Situaţia însă nu este una reală, pentru că, aşa cum spune Kelemen Tibor, această scădere procentuală se datorează în primul rând ieşirilor masive din sistem. Sunt şi unele localităţi din judeţ unde rata şomajului este extrem de mare, de exemplu Belin cu 28,28%, Vâlcele cu 32,9%, Hăghig cu 14,9% sau Boroşneu Mare cu 11,8% în condiţiile în care rata şomajului la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe este de 2,95%. În luna iunie au fost angajate aproape 200 de persoane care erau înregistrate în baza de date a AJOFM, în timp ce numărul noilor şomeri este de 469.

O categorie destul de numeroasă care depune actele pentru indemnizaţia de şomaj este în această periadă cea a absolvenţilor. Kelemen Tibor a declarat că până la ora actuală nici 30% dintre noii absolvenţi nu s-au înregistrat la Agenţie. „Până la ora actuală au venit în total 385 de absolvenţi care s-au înregistrat la noi. Dintre aceştia 12 au terminat cursuri universitare, iar restul liceul”, a declarat Kelemen. Trebuie ştiut faptul că absolvenţii pot beneficia de ajutorul de şomaj în cazul în care îşi depun actele în termen de 60 de zile de la data absolvirii. Astfel ei beneficiază de un ajutor bănesc, echivalentul a 50% din valoarea indemnizaţiei sociale de referinţă, adică primesc timp de jumătate de an 250 de lei lunar.

Foto: caleaeuropeana.ro

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.