SOCIAL 11 decembrie 2019

Centrul comunitar din Brateș, inaugurat în faţa unei săli arhipline

de Covasna Media | 1625 vizualizări

Luni, 9 decembrie, a fost inaugurat la Brateș noul Centru comunitar. Fosta clădire a magazinului cooperatist a fost transformată și renovată de administrația publică locală prin programul Leader. 

Imobilul, situat în imediata apropiere a primăriei, a fost construit în anii 1960 și găzduia anterior un magazin și un bufet, apoi, în anii ’90, a fost folosit ca sală de repetiții pentru trupa de fanfară din Brateș. Clădirea deteriorată și eliberată a fost cumpărată în 2008 de autoritățile locale din Brateș, cu scopul de a crea un centru comunitar pentru localnici.

Primarul comunei Brateș, Tánczos Szabolcs, a spus la festivitatea de inaugurare, că lucrările de reconstrucție au durat un an și jumătate. Centrul comunitar modern are o suprafață de 270 metri pătrați, include o sală mai mare, cu o capacitate de o sută de persoane, o sală mai mică, un grup sanitar și o bucătărie, precum și o sală mai mică care găzduiește arhiva primăriei. De asemenea, clădirea dispune și de o sală nouă pentru centrala termică. Valoarea totală a investiției este de 85 mii de euro, din care contribuția autorităților locale și județene este de 25 mii euro. 

„Am avut nevoie de multă vreme de acest imobil nou, deoarece comuna nu dispunea de o sală de evenimente sau de ședințe. Cursurile de formare profesională de măcelar și mezelar ce au avut loc aici, precum și câteva evenimente mai mici au confirmat faptul că imobilul este util și este apreciat de comunitate. Am reușit să modernizăm clădirea printr-o colaborare: trebuie să mulțumim autorităților județene pentru sprijinul financiar generos, firmei Bit Com SRL Sfântu Gheorghe pentru munca responsabilă, au investit multă muncă angajații primăriei și consilierii locali, mulțumiri pentru Asociația Progressio, precum și pentru supraveghetorul lucrărilor, inginerul Manases Sándor” – a spus primarul. 

Felicitându-i pe localnici și pe conducerea comunei, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a subliniat la eveniment: „În cadrul Programului județean de dezvoltare - Satele noastre, avem sarcina să efectuăm investiții, în special, în așezările rurale ale județului, investiții care contribuie la ridicarea nivelului de trai al comunităților locale. Scopul nostru este să exploatăm la maxim potențialul fiecărui localități. Sprijinim ideile bune și acordăm ajutor ca planurile să devină o realitate. În comuna Brateș există viziune și voință. Construirea în trei ani a două poduri, modernizarea totală a școlii, amenajarea rețelei de apă și canalizare, iar acum noul Centru comunitar sunt exemple pentru faptul că Brateșul se află pe calea dezvoltării.” 

În cadrul evenimentului, Tamás Sándor a susținut prelegerea intitulată „Iconografia lacului Sfânta Ana până în 1914” în fața a aproape o sută de persoane prezente. „Comoara legendară a Ținutului Secuiesc” este cunoscută din timpuri străvechi. Acest lucru este demonstrat de prima atestare documentară din 1349, precum și de descrierile de călătorie vechi, vederile, precum și hărțile istorice, militare, administrative și comerciale imprimate sau în manuscris, documente care au fost prezentate publicului din Brateș în cadrul unei expuneri cu imagini proiectate. Cultul Sfintei Ana s-a păstrat viu până în vremurile noastre, datorită unor edificii din patrimoniul nostru arhitectural, cum ar fi bisericile de la Sântana de Mureș, Mărtănuș, Ghelința și Micloșoara – să menționăm doar câteva –, locașuri de cult în care frescele, picturile murale și alte reprezentări grafice despre mama Fecioarei Maria reprezintă o valoare inestimabilă atât pentru localnici, cât și pentru turiști. După expunere, Tánczos Szabolcs, primarul comunei, a oferit drept cadou publicului volumul intitulat „Szentanna”, redactat de Boér Hunor și Tamás Sándor.

La sfârșitul evenimentului, Bartók Miklós-Sándor, localnic din Brateș, a evocat momentele când a participat odinioară, ca bărbat tânăr, la construirea clădirii Centrului comunitar. „Luându-ne slujbă de vară, am  ajutat la săparea fundației. Materialul realizat cu betonierul acționat manual îl duceam sus pe schelă cu targa. În primele zile eram așa de obosiți că, atunci când ne-am dus acasă să luăm masa, am întârziat la întoarcere. Acestea sunt amintirile care mi-au rămas”.

(Biroul de presă Consiliului Județean Covasna)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.