SOCIAL 26 iulie 2017

Centre de vaccinare împotriva rujeolei, constituite în opt localităţi cu risc epidemiologic din judeţul Covasna

de Agerpres | 1395 vizualizări

Opt centre de vaccinare împotriva rujeolei au fost constituite săptămâna aceasta în localităţile cu risc epidemiologic din judeţul Covasna, iar o parte dintre ele şi-au început deja activitatea, a declarat, miercuri, prefectul Sebastian Cucu.

Potrivit acestuia, cele opt centre se află în localităţile Întorsura Buzăului, Sfântu Gheorghe – cartierul Orko, Hăghig, Boroşneu Mare, Vâlcele, Zagon, Zăbala şi Valea Crişului, unde a fost identificat cel mai mare număr de copii nevaccinaţi.

„Am constituit un grup de lucru la nivelul Prefecturii Covasna, din care fac parte şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi ai Spitalului Judeţean, şi am analizat situaţia în vederea implementării măsurilor pentru accelerarea vaccinării în punctele critice de pe raza judeţului. În general, nu stăm rău în ce priveşte vaccinarea antirujeolică a populaţiei, dar avem unele zone, în special din mediul rural şi în comunităţile de romi, unde gradul de vaccinare este sub 95% şi pe acest fond există riscul extinderii epidemiei”, a declarat prefectul Sebastian Cucu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Reprezentantul Guvernului a mai spus că vaccinările au demarat conform graficului, în satele aparţinătoare comunei Vâlcele, Araci şi Hetea, şi vor continua săptămâna aceasta la Ariuşd, precum şi la Sfântu Gheorghe şi Valea Crişului, iar săptămâna viitoare în celelalte comune.

„Ieri, la Hetea au fost vaccinaţi 43 de copii din totalul de 80 aflaţi în evidenţă, deci eu zic că este un pas bun. (…) Am transmis şi către celelalte primării din judeţ o adresă prin care le-am cerut să se implice în popularizarea campaniei şi identificarea copiilor care nu au fost vaccinaţi. (…) De asemenea, Partida Romilor a transmis o scrisoare prin care a anunţat că sprijină această campanie şi accesul DSP în comunităţile de romi”, a mai spus prefectul Sebastian Cucu.

În context, acesta a amintit că de la izbucnirea epidemiei de rujeolă, în judeţul Covasna s-au înregistrat 18 cazuri.

În opinia sa, părinţii care nu şi-au vaccinat copiii nu au făcut-o din anumite convingeri, ci mai degrabă din lipsă de informare sau „delăsarea” unora dintre medicii de familie.

Medicul epidemiolog Santa Ferenc, din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, a declarat că autorităţile covăsnene au identificat până în prezent peste 600 de copii, în special din mediul rural, neimunizaţi împotriva rujeolei, care vor fi cuprinşi în această campanie.

Conform acestuia, în judeţul Covasna gradul de vaccinare împotriva rujeolei în rândul copiilor de un an este de 98% în mediul urban şi de 87% în mediul rural, însă la vârsta de cinci ani aceste cote sunt în scădere, 89% în mediul urban şi 88% în rural, multor copii nefiindu-le administrate dozele repetitive.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.