SOCIAL 14 aprilie 2023

Ce se va întâmpla cu tânăra din Baraolt ținută în lanțuri de părinții ei mai bine de 10 ani

de David Leonard Bularca | 1381 vizualizări

Cazul tinerei de 28 de ani, cu handicap grav, de la Baraolt, care a fost ținută vreme de 10 ani în captivitate de propriii părinți este în continuare cercetat de autorități. În acest timp, tânăra este internată la psihiatrie. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, care a deschis la rândul ei o anchetă, caută și soluții pentru tânără. După ce va fi externată, există două variante: ori va fi luată în grijă de un membru al familiei extinse, ori va trebui găsit de către autorități un centru care să o îngrijească, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, directoarea adjunctă a DGASPC Covasna, Szász Katalin.

Ancheta internă pe care o desfășoară DGASPC Covasna nu s-a încheiat.

„Nu s-a finalizat ancheta internă. Tânăra este internată acum la psihiatrie. Pe noi ne interesează acum ce se va întâmpla mai departe cu tânăra. Având în vedere că ea a fost îngrijită în familie și tatăl ei era asistentul personal al fetei, acum se pune problema: Cine se va îngriji de ea în continuare? Asta încercăm să clarificăm, dacă în familia extinsă va fi cineva care să se îngrijească de ea. Să vedem ce se va întâmpla, dacă vor fi eliberați (n. red.: părinții), nu avem informații în acest sens din partea Poliției sau Parchetului. Dacă nu vom reuși să identificăm în familie pe cineva care să o ia în grijă în continuare pe tânără, atunci va trebui să găsim undeva o instituție unde să fie internată, pentru că e clar că are nevoie de îngrijire zilnică. Problema este că sunt foarte puține instituții de acest gen în toată țara și ne va fi foarte greu să găsim o locație pentru ea”, a explicat, pentru redacția noastră, directoarea adjunctă a DGASPC Covasna. 

Pentru moment, nu se știe nici când fata ar putea fi externată de la psihiatrie. 

„Deocamdată nu putem să vă spunem o dată exactă. Nu avem un termen. Nu știm când va fi externată din spital. Probabil va mai fi nevoie să fie și expertizată pentru probele din dosarul penal. Nu știu exact acolo ce investigații se mai fac (...). Am solicitat în scris de la spital informații cu privire la starea ei, să vedem practic atât fizic, cât și psihic cum se prezintă. Pe noi ne interesează și punctul acesta de vedere, în eventualitatea în care va trebui să găsim noi o instituție pentru ea”, a declarat Szász Katalin.

Directoarea adjunctă a DGASPC Covasna a explicat și faptul că în cei 10 ani în care fata a fost ținută captivă de propriii părinți, instituția pe care o reprezintă nu a efectuat controale sau alte tipuri de verificări, având în vedere situația medicală a tinerei. 

„În situația în care cineva are un certificat de încadrare într-un grad de handicap care este permanent, asta înseamnă că nu se mai revizuiește situația ei socială și medicală, numai în cazul în care există o sesizare sau în cazul în care starea se agravează și cineva din familie reușește să ne informeze că este nevoie de o altă încadrare. Autoritatea locală, respectiv primăria, urmărește situația, cu atât mai mult în cazurile de acest gen, unde un membru al familiei este desemnat angajat ca asistent personal pentru bolnavul respectiv, monitorizarea îi revine autorității locale”, a mai declarat Szász Katalin.

În urmă cu o săptămână, în 6 aprilie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe a ieșit cu detalii oficiale privind cazul tinerei cu handicap grav din Baraolt legată de propriii părinți cu lanțul de dulap. Potrivit procurorilor, situația găsită de polițiști marți în 4 aprilie, respectiv ținerea în captivitate a femeii în vârstă de 28 de ani, a durat mai bine de 10 ani.

Părinții fetei au fost inițial reținuți pentru 24 de ore și apoi instanța a decis arestarea lor preventivă pentru 30 de zile. Ei sunt cercetați pentru lipsire de libertate.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.