Ce înseamnă sindromul post-COVID
Pe lângă pacienții COVID pozitivi, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Sfântu Gheorghe au început să ajungă și pacienți care suferă de sindromul post-COVID. Despre ce înseamnă și cum se manifestă acesta, a vorbit miercuri, într-o videoconferință de presă, directorul medical al SJU Covasna, dr. Roșu Mátyás.
„Am avut câteva cazuri de sindrom post-COVID, deci pacienții au trecut prin această boală, dar au rămas cu sechele, s-au prezentat din nou la serviciul de urgență și a trebuit să fie internați pentru că prezentau o insuficiență respiratorie ce necesita o suplinire cu oxigen”, a declarat medicul.
Directorul medical a spus și că a observat în cele mai recente ture de gardă ale sale că s-au înregistrat două sau trei cazuri de pacienți cu sindrom post-COVID, însă nu există în prezent o statistică ce ar putea arăta care este numărul total al acestora.
„Am avut vreo două-trei cazuri de pacienți care s-au întors cu o insuficiență respiratorie, după ce au trecut prin boală. Se pot întoarce peste o săptămână, două, sau chiar am avut pacienți care au trecut prin boală prin vară, iar acum diferite alte infecții supraadăugate au necesitat reinternarea în spital, deoarece le-a scăzut saturația de oxigen în această perioadă. Practic, din cauza pneumoniei extinse ce apare în această boală, din cauza infecției virale, în timpul vindecării se formează anumite fibroze în zona plămânilor, niște zone care practic nu mai funcționează. Acestea se vindecă mult mai greu, iar anumite cazuri nu se vindecă complet deloc. Cu timpul, la aceste persoane se ameliorează simptomatologia și vor putea duce o viață normală, dar nu vor putea face un efort susținut, de exemplu să fie sportivi de performanță”, a mai spus dr. Roșu Mátyás.
Totuși, medicul spune că deși sunt cazuri de pacienți vindecați de COVID care rămân cu sechele, majoritatea se vindecă în totalitate.
„Se poate rămâne cu sechele. Pacienții sunt declarați vindecați din punct de vedere clinic și nu mai necesită la momentul respectiv să rămână în spital, nu sunt infecțioși, nu prezintă simptomatologie efectivă, dar acasă, după ce au plecat, cu o altă infecție banală care altă dată nu le-ar fi făcut niciun fel de problemă, acum se agravează starea lor mai mult. Majoritatea pacienților se vindecă, însă, fără sechele, fără doar și poate”, a punctat acesta.
Ar fi utile centre pentru recuperarea post-COVID
Managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert a spus, în același context, că ar fi util și dacă ar începe pregătiri pentru punerea în funcțiune a unor centre de recuperare post-COVID.
„Aici ar fi cazul ca pe viitor sau chiar acum să se gândească cineva și la includerea spitalelor de recuperare în această activitate de „luptă” împotriva COVID-ului, pentru recuperarea pacienților care prezintă acest sindrom post-COVID. În această speță, spitalele de recuperare trebuie dotate cu concentratoare de oxigen, cu rețea de oxigen, pentru că în multe situații când se prezintă la urgență un astfel de caz, se prezintă cu 70, 80 chiar și 60 saturație de oxigen în sânge. (...) Concentratoarele preiau oxigenul din aerul ambiental și îl introduc în plămâni prin intermediul aparatului”, a declarat acesta.
„Aceste concentratoare sunt niște aparate, să zic așa, destul de simple, arată ca un aspirator, apăsăm pe buton și ne punem masca pe față și furnizează oxigen. Și până acum existau și erau folosite în anumite boli, iar prin Casa de Asigurări pacienții primeau un asemenea aparat și îl foloseau acasă. Deci se pot folosi acasă. Până la un anumit punct se pot folosi și în spital, dar de la un anumit punct încolo nu mai ajunge. Deci nu poate produce atâta oxigen încât să poată fi util într-o pneumonie COVID foarte gravă”, a explicat și directorul medical.
În județul Covasna, până miercuri, numărul pacienților declarați vindecați de COVID-19 în statisticile oficiale era de 3.907, dintre care 88 în ultimele 24 de ore. În același bilanț figurau și 481 de cazuri active de COVID-19, dintre care 45 noi.