SOCIAL 26 ianuarie 2011

CAS Covasna promite urgentarea plăţilor către farmacii

de Monica Vrânceanu | 646 vizualizări
Restanţele au fost prevăzute în buget, ceea ce înseamnă că banii vor ajunge la farmacii Directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna, Forro Bela, susține că nu evită comunicarea cu farmaciștii, care au anunțat luni că din 7 februarie nu vor mai eliberat rețete gratuite și compensate, explicând că nu a fost prezent la întâlnirea cu aceștia doar pentru că a fost anunțat de ea doar cu jumătate de oră înainte de începere. Forro Bela a declarat ieri că achitarea sumelor restante către farmacii

Restanţele au fost prevăzute în buget, ceea ce înseamnă că banii vor ajunge la farmacii

Directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna, Forro Bela, susține că nu evită comunicarea cu farmaciștii, care au anunțat luni că din 7 februarie nu vor mai eliberat rețete gratuite și compensate, explicând că nu a fost prezent la întâlnirea cu aceștia doar pentru că a fost anunțat de ea doar cu jumătate de oră înainte de începere.

Forro Bela a declarat ieri că achitarea sumelor restante către farmacii depinde în primul rând de sistemul financiar bugetar și de circuitul acestuia, arătând că aceasta are o ordine de priorități, astfel încât se achită serviciile medicale spitalicești, serviciile de ambulanță și abia apoi medicamentele compensate cu și fără contribuție personală.

În acest context, Forro Bela a subliniat că suma datorată de CJAS Covasna farmaciilor pe lunile martie, aprilie și mai ale anului trecut - cei aproape 11 milioane de lei, au fost prevăzuți în buget, deci nu poate fi vorba de faptul că banii nu ar urma să ajungă la aceștia.

”Este important de știut că termenul de scadență pentru plata serviciilor este, conform legii, de 210 zile. Dacă detaliile sunt acumulate față de farmacii începând cu luna martie 2010, putem vorbi de întârzierea plăților cu zece luni. Dacă din asta se scade termenul de scadență pentru plata facturilor de 210 zile (aproape șapte luni), rămân neplătite trei luni, care coincid cu lunile martie, aprilie și mai, luni pentru care s-a primit prevedere bugetară. Aceste probleme au fost discutate în amănunt la începutul săptămânii trecute cu președintele Colegiului Farmaciștilor Covasna, Nagy Andras, iar apoi am avut mai multe intervenții de informare la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, atât eu cât și directorul economic al CJAS Covasna. Răspunsurile au arătat că deschiderea de credite a fost făcută de Casa Națională și se așteaptă virarea banilor în Trezorerie de către Ministerul Finanțelor, astfel încât CJAS Covasna să poată plăti serviciile în discuție”, a declarat Forro Bela.

Directorul CJAS Covasna s-a arătat deschis discuțiilor cu farmaciștii, dar a subliniat că până acum nu a primit nicio invitație oficială în acest sens din partea președintelui Colegiului, Nagy Andras.

”Se impune asigurarea continuă a tuturor serviciilor medicale de calitate, în speță a celor de natură farmaceutică, de care să beneficieze toți asigurații din județ, în special cei care au dreptul la compensare cu sau fără contribuție personală”, a mai spus Forro Bela, arătând că CJAS va face în continuare toate eforturile necesare pentru urgentarea plăților către farmacii.

Colegiul Farmaciștilor Covasna a decis, luni seară, că farmaciile din județ pot sista din 7 februarie eliberarea rețetelor gratuite și compensate, ca urmare a faptului că CJAS Covasna nu a achitat aproape 11 milioane de lei, datorii la medicamente eliberate în martie, aprilie și mai 2010. În cadrul unei ședințe la care au participat reprezentanți ai mai multor farmacii din județ, s-a vorbit și despre o lipsă de deschidere a directorului CJAS Forro Bela în relația cu farmaciștii, aceștia arătându-se dezamăgiți de faptul că nu sunt trataţi ca niște parteneri.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Arpad, 26 ianuarie 2011
Pai si directorul economic unde era? Medita?! Sa urle stie!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.