SOCIAL 21 decembrie 2018

Când dezbaterile, femeile și caritatea își dau mână cu mână

de Iulia Drăghici - Taraș | 1860 vizualizări

Petronela Rotar, Rodica Mandache și Amalia Năstase au fost la Sfântu Gheorghe într-un eveniment istoric

„Femei celebre de azi despre femei celebre de ieri”, evenimentul organizat miercuri, 19 decembrie, de Asociația Pentru Comunitate (APC) la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, a reunit sute de persoane, majoritatea tineri, în jurul unei dezbateri unice pe teme de istorie. Actrița Rodica Mandache, scriitoarea Petronela Rotar și femeia de afaceri Amalia Năstase le-au vorbit celor prezenți despre trei personaje feminine care au influențat istoria României: Ana Pauker, Elena Ceaușescu și Regina Maria.

Rostite cu deosebită carismă și presărate cu informații interesante, discursurile celor trei femei celebre invitate la dezbatere au stârnit admirația celor din public și ropote de aplauze. Cei prezenți au aflat astfel că Ana Pauker era acuzată că și-a ucis propriul soț, că Elena Ceaușescu era obsedată de control și că Regina Maria a pus accent pe educația de calitate mai mult decât oricine înaintea sa.

De subliniat este faptul că evenimentul a fost unul caritabil. Dezbaterea a fost organizată sub formă de concurs cu trei premii destinate ajutorării a trei cazuri sociale preluate din spectacolul lui Radu Afrim, „Despre oameni și cartofi”, de la Teatrul „Andrei Mureșanu”.

„E foarte important ca genul acesta de întâmplări să aibă loc mai des, adică locuri în care tinerii să se întâlnească cu oamenii care pot să le povestească cumva într-un mod mai personal istoria, de exemplu. Eu am învățat istorie după date într-un mod foarte arid și mult mai târziu am înțeles că mie îmi plăcea istoria și că mare parte din cărțile pe care le citeam aveau legătură cu istoria, dar multă vreme am asociat-o cu lecții extrem de plicticoase, pline de date pe care nu puteam să le leg. Mie îmi place foarte tare să mă întâlnesc cu cei tineri și să vorbesc cu ei pe tot felul de teme. Al doilea motiv pentru care am vrut să vin a fost cel caritabil.  E o zonă în care eu încerc să mă implic cât pot de mult. A fi om și a încerca să faci lucruri bune e cel mai important în viață”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, scriitoarea Petronela Rotar.

În aceeași măsură, și Amalia Năstase, cunoscută pentru implicarea în acțiuni caritabile, nu doar pentru căsnicia cu tenismenul Ilie Năstase, s-a declarat încântată că a ajuns la Sfântu Gheorghe și le-a transmis tinerilor, asemenea Reginei Maria, personajul prezentat de aceasta, să citească, să se informeze în permanență și să nu se lase manipulați de tot ceea ce se distribuie în mediul online.

„Tot ceea ce trebuie să faci pentru tine în viață este să citești foarte mult. Dacă citești foarte mult, nu există ușă pe care să nu o poți deschide, indiferent dacă sistemul de învățământ este prost. Dacă citești, nu te poate prosti nimeni”, ne-a declarat și Amalia Năstase la finalul dezbaterii.

A doua zi după eveniment, respectiv joi, reprezentanții APC, dar și moderatoarea evenimentului, Anna Maria Popa, i-au însoțit la cumpărături pe cei vizați de această dezbatere – umanitară și astfel au primit un pat nou, laptop second-hand și alte lucruri necesare pentru a avea într-adevăr sărbători mai fericite.

Scopul evenimentului organizat de APC, în parteneriat cu Revista Historia, Teatrul Andrei Mureșanu, Colegiul Național Mihai Viteazul, cu sprijinul financiar al Consiliului Local Sfântu Gheorghe, a fost  să scoată în prim-plan femeile care au contribuit semnificativ sau care au influențat prin acțiunile lor decizii cu implicare majoră în destinul acestui popor.

„Femei celebre de azi despre femei celebre de ieri” a fost o activitate inclusă în paleta acțiunilor organizate de Prefectura Județului Covasna cu ocazia Anului Centenar.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.