Când ar putea fi deschise și alte centre de vaccinare anti-COVID în județ
Prefectul județului Covasna, Iulian Todor, a spus duminică, pentru Observatorul de Covasna, că sunt discuții la nivel județean și național ca din februarie să fie deschise și alte centre de vaccinare anti-COVID în județ, pe lângă cele de la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Covasna. Totuși nu se știe încă exact momentul, pentru că totul depinde de capacitatea de livrare a furnizorului de vaccin.
„Se discută de februarie. Nu știm exact momentul, dar depinde de dozele care vor veni. Într-adevăr, centrul de coordonare al vaccinării, prin domnul Valeriu Gheorghiță ține legătura permanentă cu toate județele, cu nucleele de coordonare de la nivel județean și în fiecare zi sunt videoconferințe. Toate aceste necesități și solicitări ale cetățenilor județului nostru ajung la cunoștința dumnealor și deciziile sunt stabilite corespunzător, în funcție de posibilități”, a declarat prefectul Iulian Todor.
Cât despre faptul că încă din prima săptămână de la deschiderea programărilor pentru etapa a II-a s-au epuizat rapid locurile pentru lunile ianuarie și februarie în județul Covasna, dar nu numai, reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că tot numărul limitat de doze de vaccin este cauza.
„Programările s-au făcut în funcție de dozele existente. Nu se puteau face programări fără să ai necesarul. S-au reținut și acele doze pentru rapel, pentru ca acest vaccin să aibă și eficiența scontată. Sperăm că în continuare vor veni dozele și bineînțeles, noi suntem pregătiți, chiar foarte bine la nivelul județului, avem centre de vaccinare suficiente pe când se va începe activitatea și pe liniile din celelalte localități, care sunt în așteptare. Cetățenii își vor putea face vaccinurile dorite”, a mai spus prefectul.
Întrebat și dacă s-a discutat despre când va începe etapa a III-a de vaccinare anti-COVID, acesta a răspuns că „trebuie să parcurgem etapele pas cu pas, etapă cu etapă și vom vedea” și a subliniat că mesajul către populație este să aibă răbdare, dar mai ales să păstreze în continuare măsurile de siguranță. „Eu am convingerea că chiar și cei care nu ajung la vaccinare, dacă respectă măsurile stabilite, vor reuși să evite infectarea”, a mai punctat acesta.
Potrivit informațiilor DSP Covasna, până joi, 21 ianuarie, 1.695 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în județul Covasna. Numărul cuprinde atât persoanele incluse în etapa I, cât și cele din etapa a II-a. Pentru populația cuprinsă în această a doua etapă, în județ sunt deschise trei centre, câte unul în Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Covasna, astfel că cetățenii din zone ca Întorsura Buzăului sau Baraolt, vizați de campanie, sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri până la aceste centre.
Autoritățile au transmis duminică, 24 ianuarie, că de luni va sosi în România a șasea tranșă de vaccin Pfizer-BioNtech. Din cele 92.420 de doze, 11.700 vor ajunge la Centrul Regional de Distribuție Brașov, de unde se alimentează și județul Covasna.
„În perioada 15 ianuarie 2021, orele 15:00 până duminică, 24 ianuarie, orele 09:00, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au programat 842.300 persoane din etapa a II-a de vaccinare (346.474 adulți peste 65 ani, 189.290 persoane cu afecțiuni cronice și 306.536 angajați din domenii esențiale)”, se arată într-un comunicat transmis duminică de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
Tot potrivit datelor oficiale, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech, începând cu data de 27 decembrie 2020, era duminică 446.285, la un număr de 433.129 persoane din care: 419.973 persoane vaccinate cu o doză și 13.156 persoane vaccinate cu două doze.
În județul Covasna, rapelul este programat să înceapă luni, 25 ianuarie.