SOCIAL 13 septembrie 2018

Campania „Informare acasă! Siguranță în lume!” a ajuns în județul Covasna

de Covasna Media | 752 vizualizări

Evenimentul din Sfântu Gheorghe a fost prezentat de secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!”, demarată de Ministerul Românilor de Pretutindeni, care urmează să fie promovată în cele 41 de județe ale țării, a ajuns marți, 12 septembrie, în sala de ședințe a Instituției Prefectului Județului Covasna. Scopul campaniei este acela de a informa corect și cât mai complet potențialii migranți români în ceea ce privește drepturile pe care le au în statele membre UE.

Campania aflată la a doua etapă, destinată adulților care își caută un loc de muncă în străinătate, urmărește să transmită mesaje care să crească nivelul de informare profesională și autorizată pentru prevenirea și combaterea factorilor de risc la care se pot expune cetățenii români, odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara granițelor țării.

Potrivt datelor statistice ale Strategiei naționale pentru Românii de Pretutindeni, există aproximativ 10 milioane de români care se află în afara granițelor țării, fie că muncesc, studiază sau locuiesc în străinătate. Un grad scăzut de informare atât a drepturilor cât și a obligațiilor, poate conduce la creșterea expunerii acestora la fenomenul exploatării prin muncă și a traficului de persoane.

Informarea prealabilă - siguranță oriunde în lume

Secretarul de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Lilla Debelka, a prezentat cele mai importante elemente ale Campaniei Naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!” în județul Covasna.

Pentru a evita situațiile confuze sau periculoase, în cazul persoanelor care doresc să lucreze în străinătate, e bine să se țină cont de anumite reguli, asupra căror atrage atenția campania. Oamenii nu trebuie să accepte cu ușurință ofertele de muncă găsite prin intermediul anunțurilor online, convorbiri telefonice sau recomandări ale cunoștințelor, să nu apeleze la persoane necunoscute, să citească cu atenție clauzele contractuale, să nu accepte să plece la muncă în străinătate fără un contract prealabil, să nu plece cu documente false, să declare motivul real al călătoriei, să nu accepte ca așa-zișii intermediari să le plătească biletul de călătorie și să nu predea nimănui cartea de identitate sau pașaportul”, a declarat miercuri, 12 septembrie, în cadrul evenimentului, secretarul de stat, Lilla Debelka.

Reprezentanții mai multor instituții din județul Covasna, printre care Prefectura Covasna, AJOFM, IPJ Covasna, ITM și al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) – Centrul Regional Brașov au onorat cu prezența campania ajunsă în județul nostru. La rândul lor, aceștia au subliniat necesitatea unei mai bune informări a cetățenilor care aleg să plece în străinătate din diverse motive.

Coordonatorul centrului regional Brașov al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Adrian Vlădoiu a subliniat faptul că și în județul Covasna a întâlnit situații în care oamenii au plecat în străinătate pentru a-și căuta un loc de muncă suficient de bine plătit și au ajuns să lucreze în condiții absolut inumane.

Foarte mulți dintre conaționalii noștri vor să plece în străinătate în ideea în care cred că acolo sunt câini cu covrigi în coadă, și nu mai este deloc așa. (...) Mulți dintre cei cu care am luat contact în anii trecuți au semnat documente în limbi pe care nu le cunoșteau. Și oamenii aceia au ajuns sclavi. O altă chestiune pe care conaționalii noștri refuză să o înțeleagă este faptul că la momentul în care plecăm în străinătate, polițistul de frontieră este obligat prin lege să întrebe scopul călătoriei. Dacă te duci să îți cauți de lucru, în secunda imediat următoare, el trebuie să-ți dea un pliant cu date suficiente pentru a ieși din situații de criză. Dacă noi spunem că suntem turiști, automat am făcut prima greșeală. Este foarte important pentru mine să ajung să previn o faptă de trafic de persoane decât să muncim luni, poate chiar ani de zile să o constatăm și să încercăm să reparăm, de multe ori chiar nu se poate”, a spus coordonatorul centrului regional Brașov ANITP.

De asemenea, secretarul de stat Lilla Debelka a subliniat necesitatea consultării rețelei EURES de ocupare a forței de muncă în Uniunea Europeană, aceasta fiind rețeaua coordonată de Comisia Europeană care are ca obiectiv facilitarea liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Elveția.

În anul 2017 au fost primite și promovate, prin intermediul EURES, 5.536 de locuri de muncă vacante în diverse state europene, potrivit datelor Agenției Judeteane pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.

Prima etapă a evenimentului, destinată tinerilor, a avut loc pe 16 iunie, în cadrul Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe în prezența mai multor părinți, cadre didactice și directori ai unor licee din teritoriu.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.