Bursa organizată pentru ucenici nu s-a bucurat de popularitate
Doar 73 de șomeri s-au prezentat la Bursa de miercuri dintre cei 200 invitați
Un număr de 11 agenți economici au participat la Bursa Locurilor de Muncă pentru ucenici organizată miercuri, 26 septembrie, la Centrul Propriu de Formare Profesională a Adulților din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna. În total 97 de locuri de muncă au fost puse la dispoziția șomerilor. Un număr de 73 de participanți s-au prezentat la Bursă, dintre care 26 au fost reținuți pentru selecție, interviu și activități de probă.
Printre locurile de muncă vacante s-au numărat: confecționar-asamblor articole din textile, dulgher, fierar-betonist, îngrijitor bătrâni la dominiliu, mașinist, operator montaj linii automate, tâmplar universal, vulcanizator, zidar roșar-tencuitor, zidar, pietrar și zugrav.
„Este prima bursă pe care am organizat-o de când există ucenicia. Am contactat 63 de agenți economici dintre care s-au prezentat 11, iar oferta locurilor de muncă a crescut de la 78 de locuri de muncă, la 97. Am avut agenți economici nu doar din Sfântu Gheorghe, a venit și o firmă din Brașov care a asigurat că va oferi și transport. Ne-am propus din acest punct de vedere, să invităm persoane care sunt în baza noastră de date și care îndeplinesc condiția de ucenici, deci în principiu să aibă minim 8 clase”, a precizat la conferința de presă organizată după bursă, directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.
Formarea profesională prin ucenicie se realizează prin furnizori de formare profesională autorizată și se desfășoară pe toată durata contractului de ucenicie, cuprinzând pregătire teoretică și pregătire practică, iar timpul necesar pregătirii teoretice a ucenicului este inclus în programul normal de muncă.
În total, în jur de 200 de șomeri au fost invitați la bursă. Cu toate avantajele prezentate, a existat un număr redus de persoane participante. Un număr de 97 de locuri de muncă și doar 73 de participanți, cu vârste cuprinse între 16 și 50 de ani, dintre care 26 au fost reținuți pentru selecție, interviu și activități de probă.
„Mi s-a părut că unii au jucat un rol”
Informații referitoare la modul în care cei selectați au ajuns sau nu să se prezinte la locurile de muncă, vor fi furnizate în cel mult 30 de zile de către AJOFM Covasna.
„Munca noastră va fi continuată prin monitorizarea a ceea ce se întâmplă cu acești oameni, deși la un moment dat mi s-a părut că unii au jucat un rol, deci s-au prezentat pentru că au fost invitați și din acest punct de vedere au făcut față prezenței dar n-au vrut să facă activitate. Am avut un caz în care o persoană dintr-o localitate apropiată de Sfântu Gheorghe, unic întreținător de familie, cu 3 copii, își aduce copilul la școală în ficare dimineață și nu poate să se ducă la serviciu pentru că trebuie să-l aducă acasă la prânz, copilul fiind destul de mic. Stai și te gândești că marea majoritate a celor care au familie, își duc copiii la școală, apoi se duc la serviciu, sau găsesc o soluție. Deci a refuza o ofertă salarială și a sta în ajutor social, cu trei copiii, unic întreținător de familie, este pentru mine ceva de neconceput. Un angajator a spus că a selectat 6 persoane, iar dacă se vor prezenta 2 la interviu, va fi chiar fericit”, a punctat Kelemen Tibor.
Acesta a mai sesizat că există o problemă de comunicare între agenții economici și șomeri, iar pentru soluționarea acesteia, agenții economici ar trebui să ofere șomerilor mai multe detalii despre posturile de muncă pe care le oferă.
„O astfel de întâlnire ar necesita, zicem noi, o pregătire prealabilă, pentru că au venit agenți economici la care s-au oprit potențialii angajați și unii nu știau ce înseamnă vulcanizator, operator, etc. Probabil ar trebui să vină cu niște poze sau mini elemente de construcție, nu doar să vină cu o tăbliță pe care să scrie postul de muncă vacant”, a subliniat Kelemen Tibor.
Stagiile de ucenicie reprezintă adesea rampa necersară unui tânăr pentru propulsarea în carieră. În Europa, două treimi dintre ucenici, ocupă un loc de muncă imediat după terminarea studiilor. În România, la finele anului 2017, au fost cuprinse în programul de ucenicie 379 de persoane, conform datelor AJOFM.
Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, o sumă în cuantum de 2250 lei/lună, în baza convenției încheiate cu AJOFM Covasna.
Durata contractului de ucenicie se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul. Aceasta nu poate fi mai mică de 12 luni - pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2 (360 de ore), 24 de luni - pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3 (720 de ore) și respectiv 36 de luni, pentru dobândirea competențelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4 (1080 de ore).
Următoarea bursă va fi destinată tinerilor și va avea loc pe 19 octombrie.
Daniela Luca