SOCIAL 25 iulie 2011

Bursa locurilor de muncă pentru romi

de Székely Emőke | 919 vizualizări
Casa Comunitară din Orko a găzduit vineri o bursă a locurilor de muncă pentru persoanele de etnie romă, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna în parteneriat cu Centrul Regional Alba al proiectului "Împreună pentru o societate mai bună". Mircea Zidărescu, expert în cadrul proiectului, a declarat că evenimentul de vineri este un început pozitiv, adăugând că speră ca pe viitor să

Casa Comunitară din Orko a găzduit vineri o bursă a locurilor de muncă pentru persoanele de etnie romă, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna în parteneriat cu Centrul Regional Alba al proiectului "Împreună pentru o societate mai bună".

Mircea Zidărescu, expert în cadrul proiectului, a declarat că evenimentul de vineri este un început pozitiv, adăugând că speră ca pe viitor să iniţieze şi altfel de acţiuni. El a mai spus că scopul este ajutarea intrării romilor pe piaţa muncii.

La evenimentul de la Casa Comiunitară din Orko au venit în jur de 150 de participanţi dar şi angajatori care au stat de vorbă concret cu cei interesaţi, patru oameni urmând să se angajeze pe posturi de muncitori în construcţii.

„Ţelul principal nu a fost neapărat găsirea locurilor de muncă, ci să îi înregistrăm. Angajatorul este dispus să îi angajeze, dar numai în urma întâlnirilor, discuţiilor de azi, precum şi după proba de muncă. Am pus un accent important pe modul în care persoanele de etnie romă trebuie să ştie să se prezinte la angajator”, a declarat directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

La bursă au venit şi angajatori romi, care le-au explicat participanţilor care sunt aşteptările unui om de afaceri: punctualitate, seriozitate, dar şi să prezinte un real interes faţă de postul pe care doreşte să îl ocupe. S-a discutat şi despre sume de bani care trebuie cerute la un interviu de angajare. Mircea Zidărescu le-a spus să nu aştepte sume mari de bani, ba mai mult, dacă cel ce doreşte să se angajeze primeşte refuz, să spună deschis patronului că este dispus să lucreze o săptămână fără să fie plătit, iar dacă după o săptămână va corespunde cerinţelor angajatorului, să revină la negocieri.

„Trebuie să schimbăm imaginea persoanei rome. Dacă nu o facem, generaţiile următoare, copiii celor ce au fost prezenţi vineri la bursă o să se integreze foarte greu în societate”, a declarat directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

171 de persoane de etnie romă au absolvit cursuri de calificare în ultima perioadă, lucru foarte bun în opinia organizatorilor, pentru că, spun ei, sunt foarte puţini cei care au şcoală, iar cu aceste cursuri vor avea o şansă în plus la angajare.

Preşedintele Partidei Romilor, Filiala Covasna, Alexandru Racolţa, a declarat că romii au tabelele făcute cu persoanele înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă, urmând să aştepete angajatorii dornici să aibă angajaţi romi.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Mihai, 25 iulie 2011
Atata timp cat eu muncesc 10-12 ore pe zi,tiganul,angajat TEGA,munceste 3-4 ore.
Mircea, 25 iulie 2011
Nu ii mai promovati atata ca ''romi''. Aia sunt tigani! Se va considera ca romania vine de la rom!!! Repet,aia sunt tigani!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.