SOCIAL 5 noiembrie 2020

„Bunici adoptivi” pentru 30 de copii din Cernat

de Daniela Luca | 1870 vizualizări

Școlarii de clasele 0-IV vor avea parte de afecțiunea celor vârstnici 

Un proiect inițiat de Fundația Creștină Diakonia vrea să creeze punți de comunicare între generații, după modelul implementat de Fundația Principesa Margareta a României. Acest lucru va fi posibil prin implicarea voluntarilor vârstnici la activități derulate cu elevii din Cernat, beneficiari ai programului „Școală după școală”. Inițiativa a fost nominalizată în cadrul celei de-a șasea ediții a Licitației Civile din Sfântu Gheorghe, eveniment care va fi organizat luna aceasta de Fundația Comunitară Covasna. Având în vedere contextul epidemiologic, în primă fază, activitățile vor avea loc fie online, fie în aer liber. 

Coordonatoarea proiectului, Vera Torma ne-a spus că Fundația Creștină Diakonia derulează încă din anul 2011 programe „Școală după școală” în mai multe localități din județ. Acest sprijin este dedicat copiilor talentați, dar sensibili din punct de vedere social. 

Ulterior, prin Fundația Comunitară Covasna, echipa care coordona programul destinat elevilor covăsneni s-a alăturat Fundației Regale Margareta a României. De la cea din urmă au împrumutat metoda „Generații”. Aceasta transformă centre sociale de tip after-school în micro-comunități care implică elevii și vârstnici pentru rezolvarea problemelor sociale.

Vera Torma a precizat că acest proiect a fost pus în practică pentru prima oară în comuna Valea Crișului și a presupus, de asemenea, implicarea a zeci de voluntari vârstnici și tineri în activitățile organizate în comunitate. În curând și elevii din Cernat vor face parte din program. 

„Împărtășim idealurile Fundației Regale Margareta a României, din dorința de a asigura un trai mai bun copiilor, tinerilor și vârstnicilor afectați de sărăcie, boală și singurătate. Vrem să acordăm atenție sporită modelului inter-generațional. Dorim să implementăm metoda „Generații” și în comuna Cernat, unde organizăm, în colaborare cu HEKS, Consiliul Local „Școală după școală” pentru 30 de copii care provin din familii care se află în dificultate. Copiii sunt din clasele 0-IV. Dorim să începem organizarea activităților cât mai curând, iar în prima fază workshop-uri și ateliere vor avea loc în aer liber sau online”, ne-a explicat Coordonatoarea proiectului, Vera Torma. 

Aceasta a adăugat că această metodă are la bază convingerea că fiecare persoană, indiferent de vârstă, reprezintă o resursă pentru comunitate, iar valorificarea potențialului tuturor membrilor comunității, interacțiunea și dialogul între generații sunt premisele esențiale pentru construirea unei comunități puternice.

„Este foarte benefic și pentru copii și pentru vârstnici”

Președintele fundației Creștine Diakonia, preotul Makkai Péter spune că energia copiilor, îmbinată cu experiența și răbdarea vârstnicilor vor face o echipă bună, iar rezultatul țintit este o comunitate mai puternică, ai cărei membri se ajută și se respectă reciproc. 

Conform acestuia, proiectul se va derula pe o perioadă de un an, iar copiii vor învăța din experiența și poveștile de viață ale celor mai în vârstă și vor fi asistați la teme.

„Am observat că e foarte important să ne ocupăm nu doar de un singur segment dintr-o comunitate. Fundația Principesa Margareta din București a creat un model care implică aproape toate segmentele din societate și aici să refer la o comunitate vulnerabilă. Această idee am preluat-o și noi și ne-am dori ca lângă copii să implicăm și alte generații, mai ales oamenii mai în vârstă care vor să se implice și vor să participe ca voluntari la educarea copiilor. În acest fel vrem să creăm un networking  în comunitatea aceea ca cei care sunt mai în vârstă să se uite la acești copii așa cum se uită bunicii la nepoți. Prin acest lucru se creează și se îmbină mai bine generațiile și este foarte benefic și pentru copii și pentru vârstnici. Ne gândim să îi implicăm pe vârstnicii care au ieșit la pensie, dar mai sunt activi și vor să facă parte din diferite activități, cum ar fi să facă împreună zacuscă sau să facă o serbare împreună, iar pregătind aceste lucruri se cunosc și relația dintre ei devine mai bună. Proiectul a fost inițiat, dar bineînțeles că vedem și noi că pandemia ne provoacă, dar programul are durata de un an și implică activități săptămânale. Dacă e carantină, se vor amâna pentru o vreme, iar viața va merge mai departe. Sperăm că vom prinde și vremuri fără probleme”, ne-a spus Makkai Péter. 

Beneficii pentru ambele părți 

Psihologul din cadrul Fundației Creștine Diakonia, Olcsvári Tünde spune că vârstnicii care se vor implica în acest proiect ar putea să uite de singurătate, să se simtă mai utili, mai activi și se pot molipsi de pofta de viață a celor mici. Iar copiii, cu ajutorul „bunicilor adoptivi” ar putea deveni mai calmi, mai respectuoși și mai atenți. 

„În primul rând, apropierea de copii îmbunătățește starea vârstnicilor. Activitățile împreună cu ei pot fi un „mijloc terapeutic” pentru ambele părți și poate preveni sentimentul de inutilitate, de a înfrunta singurătatea și uneori chiar respingerea socială. Copiii prin prezența lor aduc un sentiment de joacă și miracole în lumea oamenilor vârstnici, energie, ceea ce le va aduce o bună dispoziție. Cât despre copii putem spune că inter-generația dezvoltă atitudinea pozitivă față de vârstnici, empatia, dorința de a-i ajuta pe alții. Și modul de relaționare este unul unic. Cei implicați pot învăța diferite lucruri într-o atmosferă confortabilă. Astfel se dezvoltă încrederea de sine și nivelul inteligenței emoționale”, ne-a declarat Olcsvári Tünde. 

O parte din finanțare va fi acoperită din banii care vor fi strânși la Licitația Civilă 

Coordonatoarea proiectului, Vera Torma ne-a explicat că grantul „Generații-Centrul Comunității” este susținut și implementat de Fundația Regală Margareta a României. Conform acesteia, programul finanțează organizații neguvernamentale care dețin un centru de tip after-school cu servicii sociale pentru copii, din mediul rural sau urban, cu o activitate de cel puțin 1 an. Grantul are o valoare de 8.000 de euro, destinați gestionării voluntarilor vârstnici și implementării activităților. 

Jumătate din sumă reprezintă o finanțare directă pentru centrul selectat, iar cealaltă jumătate trebuie să provină de la comunitate, prin acțiuni de strângere de fonduri. Astfel, Fundația Comunitară Covasna a nominalizat acest proiect la Licitația Civilă, acțiunea de strângere de fonduri a Fundației Comunitare Covasna. Evenimentul este planificat pentru 12 noiembrie.  

Sursă foto: www.frmr.ro, pexels.com. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.