SOCIAL 11 ianuarie 2023

Biserica „Bucuria Copiilor” din Hetea, refugiul a sute de copii sărmani din calea sărăciei

de Diana Pantelimon | 2146 vizualizări

Construită în cătunul Hetea din comuna Vâlcele, la inițiativa preotului Vasile Antonie Tămaș, Biserica „Bucuria Copiilor” a fost, timp de șapte săptămâni, locul a șapte acțiuni de donații. Începând din noiembrie, sute de copii sărmani au venit cu mic, cu mare, pentru a primi daruri din donații de la oameni darnici din țară și străinătate. Biserica reprezintă pentru ei „siguranța că oricând pot primi o bucată de pâine”

Construcția efectivă a început în data de 5 noiembrie 2022 și a fost finalizată la 1 Decembrie. Așadar, în mai puțin de o lună, cu contribuția a mii de oameni din județ, din țară și străinătate, s-a ridicat, măreață, biserica. Momentan se lucrează la finisarea exteriorului, dar în jurul ei s-au strâns până la 300 de copii sărmani, la chemările săptămânale ale preotului Vasile Antonie Tămaș, pentru a primi mâncare, haine, dulciuri și jucării din donațiile oamenilor care s-au alăturat campaniei acestuia.

„Au fost șapte acțiuni, în șapte săptămâni. Am început în noiembrie, am dat de mâncare la 70 de copii, și în fiecare săptămână numărul lor a crescut până au ajuns la 300. În ultimele două dăți, am dat la 270, respectiv 300 de copii. Mă refer la mâncare, din plin, haine, dulciuri și jucării. Dar arhisuficiente pentru fiecare. Au urcat voluntarii cu dubele încărcate, trase de tractoare, de jeep-uri sau cu căruțele. Moș Crăciun a venit și el cu o căruță mare, plină cu cadouri. În istoria acestui sat, Hetea, nu cred că au urcat atâția străini câți au urcat în ultimele două luni. Vorbesc despre sute și sute de persoane din țară, care au urcat să vadă Biserica „Bucuria Copiilor” și să ajute, să fie voluntari, să ajute financiar, sau cu materiale, cu mâncare și tot ce mai trebuie”, a spus părintele pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna.

Până acum, costurile construirii bisericii care aduce liniște și bucurie celor în nevoie s-au ridicat la aproximativ 40.000 de euro. În mod simbolic, numele celor care au contribuit cu donații au fost scrise pe cărămizile lăcașului de cult.

„Aproximativ 1.200 de nume au fost scrise pe cărămizile construcției. Costurile s-au ridicat, până acum, la aproximativ 40.000 de euro, materiale și manoperă. Cea din urmă a fost cea mai scumpă. A fost foarte anevoios. Au fost zile în care au lucrat și 15 oameni, adică 10 cărau materiale, apă, nisip, ciment, pietriș, iar ceilalți, împărțiți. A fost o mobilizare de forțe, dar cu oameni plătiți, cu ziua. A fost una din cele mai dificile construcții din punct de vedere al terenului, care putem spune că a fost unul accidentat, pentru că nu puteai urca. Dacă ploua puțin, nu aveai cum să urci, nici cu mașinile. Abia urcau căruțele cu cai”, a adăugat părintele.

Vasile Antonie Tămaș mai spune că preconizează sfințirea lăcașului de cult undeva în toamna acestui an. 

„Când va fi finalizată și pictată, se stabilește o sfințire. Și atunci vine Preasfințitul la o dată stabilită. Preconizez că undeva la început de toamnă va fi gata pictată și sfințită”, a explicat acesta.

De ce numele de „Bucuria Copiilor”?

„Pentru că este, cu siguranță, singurul spațiu real în care copiii, primind mâncare, dulciuri, haine și jucării, primesc și o adevărată bucurie. Este dragostea lui Dumnezeu revărsată peste copii. Știm vorbele Mântuitorului: „Lăsați copiii să vină la mine și nu-i opriți”. Eu când fac chemarea să vină copiii acolo sus, că dăm, curg de pe dealuri sute de copii. E o imagine pe care în foarte puține locuri o mai putem vedea. O imagine a bucuriei, a respectului și o foarte bună ordine și disciplină între copii, care stau cuminți și știu că vor primi. Biserica Bucuriei oferă, de fapt, siguranța că oricând copiii pot primi o bucată de pâine, o ciocolată, un suc. În cătun, copiii suferă foarte mult datorită lipsurilor și se suie ca pe o Golgotă și găsesc o bucurie nespusă, ca și cum urcăm noi pe o Golgotă a mântuirii sufletului. Și când ajungi lângă Dumnezeu, atunci e fericirea deplină. E o imagine frumoasă și s-au petrecut mari minuni acolo. Este singurul loc unde este semnal la telefon și la internet. Iar lângă biserică este cimitirul vechi. Toate au fost rânduite, nu se putea face în altă parte, se vede deja de la jumătatea drumului care urcă spre Hetea. Lângă biserică se întind codrii de stejari nesfârșiți. Sute de hectare de pădure”, a povestit părintele.

În acest cătun sărac, problemele sunt majore din punct de vedere social. Deși autoritățile au încercat să îi sprijine, există școală, se primesc ajutoare, au alocații, majoritatea copiilor de acolo sunt nefericiți. Trăiesc în condiții foarte grele. Sunt bordeie în care trăiesc 5-6 copii, sau mai mulți, pe 10-15 mp, potrivit preotului.

Ideea sa mai veche de a construi, din donații, un lăcaș de cult pentru locuitorii satului, pentru a nu mai fi nevoiți să se deplaseze până la Vâlcele, a devenit realitate. Pentru acest demers, părintele Vasile Antonie Tămaș a fost nominalizat la categoria „Covăsneanul anului” în cadrul campaniei „Superlativele OCV/CovasnaMedia.ro 2022”, a cărei gală de premiere a câștigătorilor va avea loc joi, 12 ianuarie a.c.

Sursa foto: Facebook/Vasile Antonie Tămaș

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.