SOCIAL 7 aprilie 2022

Bebeluș ucrainean, născut la Spitalul din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1218 vizualizări

O femeie în vârstă de 23 de ani din Ucraina, refugiată la Sfântu Gheorghe, a născut luni la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Covasna. Tânăra este la prima sarcină și primul copil. 

Nou-născutul, un băiețel de 53 de centimetri și aproape 3.500 de grame, s-a născut la ora 11:09 minute. Și mama și băiețelul sunt internați în continuare, rămân sub supravegherea colegilor mei de la Neonatologie, respectiv Obstetrică-Ginecologie”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, managerul SJU, András-Nagy Róbert. 

Cel mai probabil, cei doi vor fi externați la sfârșitul săptămânii, a mai spus managerul spitalului. 

Pentru că tânăra mămică nu cunoaște limba engleză, în sprijin i-a venit o altă tânără mămică. Este vorba despre colega noastră Daniela Luca, din Sfântu Gheorghe, originară din Republica Moldova. Aceasta a asigurat traducerea din limba română în rusă și invers, astfel încât comunicarea între cadrele medicale și mămică să poată fi posibilă. 

Am cunoscut-o pe tânăra mămică în urmă cu vreo lună, când am fost contactată de familia care a găzduit-o pentru a ajuta cu traducerea. În prima zi în care ne-am văzut, am stabilit că o voi însoți la spital, ca să o ajut să se înțeleagă cu cadrul medical, dar și ca medicii să îi poată transmite informațiile necesare prin intermediul meu. N-am stat o clipă pe gânduri. Știam doar că vreau să o ajut să se simtă mai în siguranță, pentru că nici nu îmi imaginez ce este în sufletul ei, ce e în sufletul tatălui copilului, care a rămas acolo, în Ucraina. N-a avut o naștere ușoară, poate și pentru că tot stresul acumulat și-a spus cuvântul. Mă bucur totuși că băiețelul e sănătos. Și ea se simte bine. Încă sunt internați. Personalul medical i-a acordat toată atenția necesară tinerei din Ucraina. Le mulțumesc și în numele ei pentru asta. Pentru mine a fost o experiență unică. Am asistat la nașterea unei noi vieți. Sper ca acest băiețel, născut departe de casă, să crească într-o lume mai bună. Sper ca sunetul bombardamentelor să-l fi auzit pentru ultima oară doar în burtica mamei”, ne-a spus Daniela Luca. 

Potrivit datelor de miercuri, 6 aprilie, 32 de ucraineni sunt refugiați în prezent în județul Covasna, după ce au fost nevoiți să își părăsească țara din cauza conflictului militar inițiat de Rusia, în 24 februarie. 

Sursa foto: Pexels.com

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.