SOCIAL 25 iulie 2011

Bătută de frate pentru un apartament

de Monica Vrânceanu | 1524 vizualizări
Omul de afaceri Ioan Ciolan e acuzat că și-ar fi maltratat sora pentru a pune mâna pe banii acesteia O apariție firavă, cu multă tristețe și o teamă nedefinită în priviri, Maria Ciolan are o poveste incredibilă, în care dragostea și sinceritatea dintre frați nu se mai cântăresc în altceva decât bani. Acum, Maria Ciolan e o pensionară care se află pe drumuri, singura sa ”avere” fiind doar hainele de pe ea și o poșetă. Cu bluza ruptă și cu brațele pline de vânătăi și mușcături, Maria Ciolan caută ajutor peste tot unde poate, pentru că a ajuns

Omul de afaceri Ioan Ciolan e acuzat că și-ar fi maltratat sora pentru a pune mâna pe banii acesteia

O apariție firavă, cu multă tristețe și o teamă nedefinită în priviri, Maria Ciolan are o poveste incredibilă, în care dragostea și sinceritatea dintre frați nu se mai cântăresc în altceva decât bani. Acum, Maria Ciolan e o pensionară care se află pe drumuri, singura sa ”avere” fiind doar hainele de pe ea și o poșetă. Cu bluza ruptă și cu brațele pline de vânătăi și mușcături, Maria Ciolan caută ajutor peste tot unde poate, pentru că a ajuns la capătul puterilor, disperarea fiind mai mare decât orice orgoliu.

 

Trasă-n piept de propriul frate

 

Tragica poveste a Mariei Ciolan a început în 2003, când femeia, fostă profesoară de biologie, a decis să-și vândă apartamentul pe care îl avea în Brașov și să se mute la Sfântu-Gheorghe, unde locuia fratele său cu 5 ani mai mic, Ioan Ciolan, om de afaceri cunoscut în zonă. De atunci a început coșmarul, femeia susținând că fratele i-a luat banii pe apartamentul din Brașov și a mutat-o prin diverse apartamente din Sfântu-Gheorghe, girate băncilor. Astfel, ea a ajuns să depindă de mila fratelui și a celor din jurul său, pierzându-și șansa de a avea un acoperiș deasupra capului și siguranța acestuia, în vreme ce toți banii obținuți din vânzarea apartamentului din Brașov au intrat în buzunarul lui Ioan Ciolan. În poveste este implicată și fosta directoare a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Liliana Popica, concubina lui Ciolan.

Acum, la opt ani de la vânzarea apartamentului și după ce și-a mutat sora dintr-o casă-n alta, se pare că Ioan Ciolan vrea să o lase pe femeie pe drumuri, însă nu înainte de a fi martor la acte de violență asupra acesteia.

”Am avut apartament în Brașov și, singură fiind, fără familie și copii, am vrut să vin aici să fiu lângă fratele meu. L-am rugat (pe Ioan Ciolan - n.r.) să mă ajute să vând apartamentul, iar el mi-a cerut să fac o procură, ca să se ocupe el... el a mers premeditat cu toată chestiunea, acum constat și eu că am fost înșelată. După ce a vândut, a luat banii iar eu nu i-am mai văzut. Mi-a dat în schimb un apartament aici, în Sfântu-Gheorghe, dar era un apartament despre care doar el știa că avea să fie luat de bancă, căci fusese girat în acest sens”, ne povestește Maria Ciolan.

Sora lui Ioan Ciolan spune că apartamentul pe care îl avea în Brașov a fost vândut, în 2003, cu 60.300 lei, bani cu care la acea vreme ar fi putut cumpăra două apartamente în Sfântu-Gheorghe. Fratele său însă nu i-a cumpărat femeii nici măcar o garsonieră, dar nici banii de pe apartament nu au mai ajuns la ea, deși era vorba despre munca sa de o viață, asigurarea pentru bătrânețe.

”Pe actul de vânzare-cumpărare au trecut un preț de doar 20.600 lei... După aceea, fratele meu mi-a dat un apartament pe strada Lăcrămioarei, însă după un an l-a pierdut, pentru că l-a luat banca. M-a mutat apoi într-un apartament de lângă Semafoare, tot al său, dar și acesta era girat la bancă, care l-a luat în 2006. Dar apoi a fost răscumpărat de concubina lui Ioan, Liliana Popica... dar acum iar a intervenit banca, deoarece n-au mai plătit ratele. Liliana Popica m-a tot amenințat că mă dă afară, doar după un an am aflat că ea e de fapt proprietara. Din martie trăiesc un calvar, căci banca va scoate apartamentul la licitație, iar Liliana Popica vrea să vândă înainte apartamentul, pentru a scoate ceva în plus. Cei doi au venit peste mine cu cumpărătorii, vrând să mă scoată afară din casă. Fratele meu mi-a spus că el nu-mi dă ”raportul” asupra a ceea ce face... omul acesta nu se poartă cu mine ca cu o soră”, spune Maria Ciolan.

 

Bătută, mușcată și ameninţată din cauza banilor

 

Femeia povestește că, la un moment dat, fratele ei a venit cu niște potențiali cumpărători pentru ca aceștia să vadă apartamentul, iar pentru că ea s-a împotrivit și le-a spus oamenilor că apartamentul nu e de vânzare, el a dus-o în altă cammeră, a înfășcat-o de ceafă și a început să o bată cu pumnii, inclusiv în cap. Femeia susține că bătăile primite de la Ioan Ciolan au continuat cu bătăi primite de la concubina acestuia precum și de la diverse persoane aflate în colaborare cu cei doi.

Bătăile și scandalurile au avut ca urmări certificate medico-legale obținute de Maria Ciolan de la Medicina Legală, precum și o serie de plângeri la Poliție, în care femeia arată că a fost bătutuă și i-a fost violat domiciliul.

”Cred că am avut dreptate, era violare de domiciliu, chiar dacă nu eu sunt proprietar acolo... Au tot venit peste mine, însă nu i-am lăsat să vină cu cumpărători în casă și am făcut o înștiințare executorului judecătoresc să nu vândă direct apartamenentul, anunțând că am un proces pe rol, intentat de Liliana Popica, care m-a dat în judecată pentru evacuare de domiciliu. Pentru că nu mă puteau da afară, pe 19 iulie au venit iar să mă scoată din casă. În acea zi am auzit cum s-a rupt ușa - erau Liliana Popica și doi meșteri, eu m-am opus intrării lor, dar ea a venit, m-a tras, m-a împins pe jos, m-a tras de păr, se lupta cu mine, a început să mă muște (...), am prins-o și eu de păr, că dădea în mine. A apărut și Poliția, a constatat violarea de domiciliu, că s-a spart ușa. E adevărat, Popica Liliana este proprietara, dar fapta era cea de violare de domiciliu (...) La venirea Poliției, Liliana Popica a zis că sunt schizofrenică, a chemat și Ambulanța să mă ia să mă ducă la Psihiatrie, dar asistenții au refuzat acest lucru, deoarece nu era adevărat ce spunea. În fine, în cele din urmă m-a dat afară, mi-am lăsat acolo mobila, hainele, lucrurile, banii, totul a rămas acolo”, mai spune Maria Ciolan, femeia subliniind că toate scandalurile care au avut loc pe seama apartamentului au fost ocolite de către vecini.

 

Încredere înşelată

 

Maria Ciolan e conștientă că a greșit atunci când i-a făcut procura lui Ioan Ciolan, dar pe de altă parte, femeia spune că a avut încredere în acesta, fiind fratele său mai mic, de care a avut griijă întotdeauna și pe care l-a susținut permanent.

”De mic l-am ajutat, l-am ținut la liceu, la facultate, am investit sentimente în el; s-a distrat pe banii mei, până a luat primul salariu de la IMASA. Am vrut să le dau copiilor lui casa, să mă îngrijească, dar și copiii sunt ca el, dacă nu mai am nimic, nu se mai uită la mine, m-am trezit în Sfântu-Gheorghe fără nimic și a nimănui (...). M-au distrus și m-au scos afară, după ce i-am ajutat, am investit și în apartament... nu am crezut că vom ajunge aici”, se plânge Maria Ciolan, al cărei unic venit e pensia de câteva sute de lei și care acum se simte victima unei escrocherii. Ajunsă la capătul puterilor, fără casă și cu banii luați, Maria Ciolan spune că nu ar fi dorit să se ajungă aici, dar altă soluție nu are decât a arăta lumii întregi prin ce a făcut-o să treacă propriul său frate, care a folosit-o doar pentru bani.

 

Un caz complicat cu mai multe implicaţii

 

După scandalul din 19 iulie, când a fost practic scoasă din apartament fără a i se da nici măcar posibilitatea de a-și căuta o altă locuință sau de a-și lua lucrurile și hainele, Maria Ciolan a ajuns din nou la Poliție cu o nouă plângere. Între timp, femeia a dormit pe unde a apucat și s-a descurcat cu ajutorul unor cunoștințe.

Scandalul expus de Maria Ciolan a fost confirmat de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție, Andrea Buzsi, care a declarat că există mai multe plângeri depuse la Poliție, acestora fiindu-le atașate certificatele medico-legale care atestă violențe repetate asupra femeii.

Potrivit lui Andrea Buzsi, cazul este unul complicat, deoarece Maria Ciolan nu are niciun act pentru locuință, există un proces pe rol pentru evacuarea acesteia din apartamentul ce aparține Lilianei Popica, dosarul întreg cuprinzând inclusiv o cauză penală pentru violență și agresiune.

În Sfântu-Gheorghe, atât numele lui Ioan Ciolan cât și cel al Lilianei Popica sunt legate de întâmplări și evenimente controversate. Omul de afaceri este cunoscut pentru mai multe afaceri considerate ”dubioase”, în vreme ce Liliana Popica a fost implicată într-un adevărat scandal legat de sediul ITM. În 2008, magistraţii au decis că Liliana Popica a prejudiciat ITM Covasna cu peste 400.000 de lei. Prejudiciul a fost cauzat prin achiziţionarea unui imobil în valoare de 2,2 milioane de lei, în care urma să fie amenajat sediul instituţiei din Sfântu-Gheorghe. Tranzacţia prin care ITM Covasna a cumpărat, în urmă cu câțiva ani, o casă de la o persoană fizică a fost verificată de Curtea de Conturi Covasna, care a sesizat Tribunalul şi Parchetul. Curtea de Conturi a solicitat Tribunalului Covasna să dispună plata unor despăgubiri de 905.000 de lei către ITM Covasna, sumă pentru care nu ar fi existat acte justificative.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 16

Adaugă comentariu
Valy, 25 decembrie 2011
numi vine sa cred ce unchi am.ma rog nu e unchiu primar e de al 3 e dar ma rog dar in halul asta
Mihai, 3 august 2011
@ILONA:ai incurcat ceva draga,Popica e pdlista.Inca un amanunt,cineva care e cercetat(a)pentru ABUZ IN SERVICIU IN FORMA CALIFICATA nu are ce cauta la nici un examen pentru niciun post de citeste integral
ILONA, 3 august 2011
Vorbim dupa ce cade PDL-ul!Sunteti tari in clanta si nu ma impresionati,de astia mi-e plin podul.Toti stiu sa-si dea cu parerea mai ales daca-i afecteaza personal aceasta situatie .De ce nu v-ati dus citeste integral
Mihai, 3 august 2011
@Antimnanele:daca aveai tu dosar penal ca madam Popica,erai demult la Codlea,prietene.
Antimnanele, 2 august 2011
Peste tot vin gunoaiele astea cu propaganda lor ieftină şi extremistă, ar trebui ignoraţi. De multe ori pare că e aceeaşi persoană cu id multiplu. Indiferent de ziar, de site, de forum, sunt citeste integral
zuzu, 2 august 2011
ptr. ILONA : sa stii ca in curind tu o sa ajungi foarte depresiva iar pentru stiinta ta noi aici nu avem nici un scop , comentam niste fapte prezentate de catre ziaristi , pro sau contra ; ca se mai citeste integral
Mihai, 2 august 2011
P.S.pentru ILONKA:Sau vrei sa spui ca inspectorii YTM au amendat totdeauna corect si legal 100%,sutele de firme particulere fara sa se uite la stimulente(daca nu ai depus un rahat de stat de citeste integral
Mihai, 2 august 2011
Inca ceva ILONKA:Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna a început urmărirea penală împotriva Lilianei Popica în martie 2008, la plângerea Camerei de Conturi (CC) Covasna. Inspectorii CC au citeste integral
Mihai, 2 august 2011
ILONA:SA O PUPI UNDEVA PE POPICA,E CEA MAI SCARBOASA PERSOANA DESPRE CARE S-A SCRIS AICI PE FORUM,POTI SA-I INTREBI PE MAJORITATEA COLEGILOR ACTUALI DE MUNCA SI PE CEI LA CARE A FACUT RAU LA VECHIUL citeste integral
ILONA, 2 august 2011
Observ ca acesti inamici nelipsiti de la comentarii MIHAI siZUZU nu si-au atins scopul ravnit motiv pentru care abereaza de fiecare data.Cred ca nu mai dorm nici noaptea si tare ma tem ca vor deveni citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.