SOCIAL 21 august 2023

Avem și noi un cuvânt de spus, putem contribui la orașul nostru! – Interviu cu facilitatorii Com'ON Sepsi

de Covasna Media | 634 vizualizări

Se închide înscrierea pentru Com'ON Sepsi, programul de participare a tinerilor din Sfântu Gheorghe, unde echipe de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani își pot depune inițiativele până pe 20 august la miezul nopții. În fiecare ediție de Com'ON Sepsi, o echipă de facilitatori este disponibilă pentru a-i informa pe tineri despre oportunitățile de participare, pentru a-i ajuta să își pregătească, să dezvolte, să depună și, dacă este cazul, să își implementeze inițiativele. Facilitatorii ediției din acest an sunt susținători vechi ai programului, sunt pasionați de Com'ON Sepsi și i-am întrebat despre motivația lor, despre experiențele din anii precedenți și despre impactul programului asupra orașului nostru.

Voi toți ați contribuit la Com'ON Sepsi în calitate de facilitatori în anii precedenți. Care este motivul pentru care ați simțit chemarea de a fi facilitatori Com'ON Sepsi și în anul acesta?

Tímea Veres Nagy: De fapt, îmi place întregul principiu al bugetului participativ, deoarece ideea că într-o zi, într-un viitor îndepărtat, Sfântu Gheorghe ar putea avea o micro-societate în care unele dintre dezvoltări sunt decise de oameni, iar acest proces nu are loc în birouri închise, îmi este foarte apropiată. Cred că ne aflăm în anticamera acestui lucru, sau poate în curtea din spate, dar faptul că organizăm acest program an de an, este un pas spre acest lucru și că vom ajunge în cele din urmă la punctul în care vom avea de fapt o mișcare civilă care decide să cheltuiască un anumit procent din bugetul orașului pentru inițiative comunitare care sunt importante în viața noastră de zi cu zi. Așa că am acest tip de prejudecată perpetuă împotriva Com'ON, iar dacă există o oportunitate pentru mine de a face parte din asta, o voi profita.

Annamária Dáncsuj: Oamenii mă întreabă mereu: "Ancsi, nu știi o propunere bună? Dar eu nu am niciun fel de context juridică...", iar eu spun întotdeauna "Ba da, știu, aceasta este Com'ON Sepsi!". Am fost participant la prima ediție, așa că am văzut și cealaltă parte, deci știu proiectul pe dinafară, și atâta timp cât simt puterea de a ajuta și de a recruta echipe, particip cu plăcere. De asemenea, cred că cele mai bune proiecte se construiesc de jos în sus.

Éva Orsolya Grüman: Com'ON Sepsi este o inițiativă care implică comunitatea locală în toate fazele proiectului, necesită o participare activă și, prin urmare, oferă soluții eficiente la diferite probleme. Cred că este foarte important să le oferim tinerilor cât mai multe oportunități de a practica responsabilitatea comunitară. Scopul meu este de a oferi această oportunitate unui număr cât mai mare de tineri.

Care credeți că sunt efectele pe termen lung ale cheltuielilor și inițiativelor de până acum ale Com'ON Sepsi asupra orașului nostru?

Zenge Kolumbán: Un beneficiu pozitiv pe termen lung al Com'ON Sepsi este faptul că poate cataliza inițiativa generației de adolescenți. Cu cât sunt mai multe proiecte câștigătoare, cu cât este mai mare experiența de succes în acest domeniu, cu atât mai mult îi poate motiva să îndrăznească să ia inițiativa, nu doar în Com'ON, ci în general, și să îndrăznească să pună în aplicare idei pe care nu au îndrăznit să le facă până acum. Com'ON se află acum în cel de-al cincilea an de existență și văd că acest proces a început, dar sunt sigur că va continua să crească, că le va da tinerilor și mai mult curaj și că va da orașului nostru un impuls în plus pe termen lung.

Tímea Veres Nagy: Consider, că faptul că există echipe care se întorc este un efect pozitiv. Au încercat o singură dată și nu au plecat cu sentimentul că au participat numai o dată, ci că avem următoarea idee și așa mai departe. Îmi pot imagina, de asemenea, că cei care au trecut prin procesul unui Com'ON au o muniție în plus pentru viitor, iar dacă data viitoare vor participa la un alt proiect, vor avea ceva la care să se întoarcă, că așa am procedat la Com'ON anul trecut, sau că așa a spus facilitatorul nostru, sau că a trebuit să cerem permisiunea biroului pentru a ieși în stradă... Deci, puteți obține astfel de cunoștințe foarte practice.

Care este o inițiativă din anii precedenți pe care o considerați memorabilă și pe care ați dori să o evidențiați?

Annamária Dáncsuj: Nu vreau să fiu exhaustivă, dar ceea ce e foarte memorabilă pentru mine sunt câteva proiecte recurente, cum ar fi inițiativa „Mondóka”, care s-a adresat întotdeauna unui public foarte numeros, iar acest public se reînnoiește în fiecare an, deoarece grupul țintă sunt copiii cu vârste între 0 și 3 ani. Celelalte pe care le-aș evidenția sunt proiectele sportive, care au un potențial uriaș de construire a comunității, cum ar fi inițiativa lui Fitness Tribe, unde au învățat oamenii să alerge în mod corespunzător, sau turneele de fotbal. Și apoi sunt proiectele artistice, atelierele de meșteșuguri, unde oamenii care nu au posibilitatea de a cumpăra materiale și ingrediente, de exemplu, pot încerca gratuit diferite arte și meșteșuguri.

Zenge Kolumbán: Ceea ce pot să menționez din capul locului sunt inițiativele lui „Egykutya”, de exemplu Lino Love, care a depășit programul Com'ON și care încă se mai desfășoară în multe ocazii, în cadrul unor festivaluri. Com'ON a fost o trambulină foarte bună pentru ei și m-aș bucura dacă mai multe echipe ar putea transforma această idee într-un proiect pe termen mai lung.

Tímea Veres Nagy: Mă gândesc mai mult la proiectele tangibile, și nu mă refer la imersiunea totală, dar, de exemplu, într-un an a existat o echipă care a instalat bănci pentru scaune cu rotile în sălile de așteptare. Sau până în ziua de azi, când mă plimb prin oraș și văd acele pop-up-uri, unele dintre ele fiind acum decolorate, îmi amintesc că aceasta a fost o inițiativă Com'ON. De asemenea, mi-a plăcut foarte mult când un grup de fete a organizat un curs de cusut la Őrkő pentru a face genți din pânză, iar apoi acestea au fost vândute de către fetele de acolo. Sau anul trecut a fost o echipă din Mikó care a colectat pietre pentru laboratorul de geografie al școlii și a organizat o lecție de geologie, iar acest proiect a avut și o componentă expozițională de care elevii se pot bucura și astăzi.

Cum îi încurajezi pe oameni, dacă ai o idee bună, de ce să nu aplici pentru Com'ON Sepsi? 

Zenge Kolumbán: Am multe contacte cu tinerii de astăzi, îi întâlnesc la multe evenimente și vorbesc mult cu ei și în afara evenimentelor, iar ei au opinii foarte puternice, idei și viziuni concrete, dar simt că de multe ori le este teamă să le prezinte lumii. Fie pentru că li s-au tăiat aripile - fie că este vorba de un profesor la școală care nu i-a motivat suficient, fie că este vorba de colegii lor - dar oportunitatea există, noi suntem aici pentru a-i sprijini, a-i motiva și a-i ajuta să facă lucruri pe care nimeni nu a avut ocazia să le facă înainte de Com'ON. Chiar merită să iasă din zona lor de confort și să îndrăznească să arate "lumii mari", micii noastre comunități, orașului, prietenilor, vecinilor, comunității lor de locuitori, ideile și opiniile lor puternice pe care le formulează și le discută între ei. Să recunoască faptul că avem un cuvânt de spus, că vedem lucrurile în acest fel, că ni le imaginăm în acest fel, că putem contribui cu ceva la orașul nostru.

Annamária Dáncsuj: Și eu aș fi de acord cu ideea că acesta este un mediu sigur în care se pot încerca, și asta înseamnă facilitarea, sprijinirea echipelor de la recrutare până la implementare. Și astfel ar putea îndrăzni să înceapă, că nu sunt singuri. Pe de altă parte, de ce ar trebui să aplice? Ei bine, formularul este atât de ușor, iar dacă pot completa un astfel de formular, atunci poate că în etapa următoare vor putea scrie un formular, o cerere, de o dificultate mai mare.

Éva Orsolya Grüman: Așa cum spune proverbul, viitorul aparține tinerilor și cred că este important să le oferim tinerilor cât mai multă voce și spațiu pentru a participa activ în comunitate. Avem nevoie de toți inițiatorii, iar dacă o idee s-a născut deja, merită să investim timp și energie și să ne apucăm de treabă.

Cea de-a cincea ediție a programului de participare a tinerilor este organizat de către Asociația Culturală și de Tineret Prospero în parteneriat cu Grupul Pont și Municipiul Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe și BCR (Banca Comercială Română).

Sursa: Comunicat de presă

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.