SOCIAL 4 martie 2019

Autoritățile din Valea Crișului declară război romilor

de Daniela Luca | 5120 vizualizări

Zeci de familii cu datorii la primărie vor rămâne fără acoperiș

Romii din Valea Crișului care au datorii la bugetul local vor rămâne primăvara aceasta sub cerul liber. Autoritățile, în frunte cu primarul comunei, Kissgyörgy Sándor, intenționează să demoleze treptat construcțiile improvizate pe domeniul public, iar astfel casele rău-platnicilor vor fi făcute una cu pământul. În ceea ce privește familiile de romi rămase pe drumuri, primarul spune că nu are o soluție alternativă de adăpostire, iar soarta lor este deocamdată necunoscută.

Primarul Kissgyörgy Sándor lucrează la Primăria Valea Crișului de șapte ani. Încă din 2013, de când a venit la cârma comunei și-a propus să responsabilizeze comunitatea romă. A dat în concesiune cetățenilor romi suprafața de teren pe care aceștia și-au construit locuințele, iar suma pe care trebuie să o plătească bugetului local este neînsemnată, spune edilul.

Chiar și așa, peste 85-90% dintre romii din Valea Crișului refuză să plătească și au adunat datorii uriașe. Cea mai mare datorie depășește suma de 6.700 de lei.

 „Din păcate deja jumătate din locuitorii comunei sunt romi. Cu romii avem probleme fiindcă ei au construit case pe domeniul public al comunei. Terenul unde și-au construit așa-zisele case ale lor e al primăriei. Ei vor doar drepturi. Ca să le pot oferi aceste drepturi, m-am gândit să lotizăm terenul respectiv, e vorba de aproximativ două hectare unde e cartierul lor, unde sunt peste 100 de case în care locuiesc în jur de 1.000 de romi. Am măsurat la fiecare câți metri are și am dat în concesiune terenul respectiv pe care îl ocupă fiecare familie. Ei trebuie să plătească o sumă modică, 10 bani pe metru pătrat pe lună, ceea ce e chiar o sumă modică. Ei nu vor să plătească. Pe aproximativ 100 de metri pătrați ei construiesc o cocioabă și acolo trăiesc vreo 10-15 persoane”, ne-a spus primarul Kissgyörgy Sándor.

Edilul spune că romii justifică neplata dărilor prin faptul că mulți dintre aceștia nu lucrează. El este de părere că cetățenii respectivi au bunuri care arată că au bani.

„Ei ar avea de unde să plătească, fiecare are telefon mobil, au și antene parabolice. Degeaba îi integrăm noi, nu se poate. În două mii de ani dacă nu s-a putut, nici acum nu se poate și niciodată nu se va putea”, a mai spus primarul.

„O să fie cât de curând o problemă foarte serioasă în România”

Ca să nu-i dea afară în ger, primarul spune că așteaptă să se mai încălzească vremea pentru a începe demolările.

„Am fost și la domnul prefect și dăm și în scris că începem să demolăm. Am zis ca să nu fim așa de antisociali, așteptăm să vină primăvara. Buldozer, jandarmerie. (...) În primă fază o să demolăm cam 10 case a celor care au datoriile cele mai mari” a adăugat Kissgyörgy Sándor.

Acesta a mai precizat că familiile de romi și-ar putea păstra locuințele dacă ar fi de acord să intre în legalitate și să își achite toate datoriile către autoritatea locală.

Problema romilor va lua amploare în viitorul apropiat în toată țara, chiar dacă actualmente aceasta este pusă în umbră, spune primarul.  În ceea ce privește soarta romilor care vor rămâne fără acoperiș, el a declarat că nu ia în calcul varianta de a le oferi o altă locuință.

„Problema este că toată lumea se ferește de subiectul ăsta. Nimeni nu vrea să vorbească despre asta, dar o să fie cât de curând o problemă foarte serioasă în România. Se vorbește despre drepturile omului, despre integrare, le dăm ajutoare peste ajutoare. Nu știu ce se va întâmpla mai departe, treaba lor. Să meargă acolo unde nu trebuie să intre în rândul oamenilor normali”, a explicat primarul.

Cum rămâne cu incluziunea socială?

În 2016 primăria din Valea Crișului anunța că se pregătește să demareze trei mari proiecte pentru localitate: construcția canalizării, construirea unei grădinițe și integrarea romilor. Potrivit reprezentanților autorității locale din Valea Crișului, proiectul de integrare a romilor cuprindea atât investiții în infrastructură, dar și în activități educative.

Dacă în cazul primelor două proiecte lucrurile se mișcă încet, încet, în ceea ce privește integrarea romilor, primarul comunei spune că nu au reușit să obțină fonduri europene, adăugând că și în cazul în care acești bani ajungeau în Valea Crișului, îmbunătățirile ar fi fost temporare.

„Integrarea romilor? Povești. Se cheltuie o grămadă de bani, ei nu vor nici să învețe, nici să lucreze, nimic. Am depus un proiect, dar nu am câștigat niciun ban. A fost vorba de o sumă în jur de două milioane de euro. În proiect erau lucruri bune incluse și de folos, numai că nu merită. Eu am fost la Bihor la un coleg unde s-a făcut chestia asta și peste doi ani de zile, case noi construite erau praf. Au vândut tot ce se putea, cadă, oglinzi”, a mai spus edilul.

De când este în fruntea comunei, primarul a scurtat și lista ajutoraților social. Dacă până în 2013 un număr de 400 de romi primeau astfel de ajutor, în prezent au mai rămas doar 17.

Totodată, în Sfântu Gheorghe s-a ales o altă alternativă de rezolvare a problemei romilor. Grupul de Acţiune Locală „Sepsi“ (Sepsi GAL) a reușit să obțină o finanțare de peste 7 milioane de euro, bani din fonduri europene care vor fi investiți în zonele marginalizate din municipiu.

Obiectivul general al Strategiei de Dezvoltare Locală este reducerea până în anul 2023 a numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în cele trei zone urbane marginalizate –  cartierul Őrkő, cartierul Ciucului și zona Câmpu Frumos. Cele mai mari sume vor fi investite în creșterea accesului la servicii, în îmbunătățirea condițiilor de locuit, dar și în educația populației din comunitățile marginalizate.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.