SOCIAL 19 ianuarie 2023

Barcani: autoritățile încearcă să consolideze sistemul medical

de David Leonard Bularca | 1136 vizualizări

Primarul Nicolae Pastor dă asigurări că personalul medical va avea parte de condițiile necesare pentru a-și face meseria

Cei aproape 4.000 de locuitori ai comunei Barcani au nevoie de servicii medicale mai bune și, cel mai important, mai aproape de ei, susțin autoritățile locale. Astfel că au început o serie de demersuri pentru a duce actul medical din localitate la un nivel mai bun. Inițial, se dorește ca încă un medic de familie să ajungă în comună, pentru că, în prezent, singurul medic de familie prezent la Barcani pare că nu face față cererilor, spune edilul, Nicolae Pastor. În paralel, se dorește și înființarea unui centru medical de permanență fix pentru asigurarea asistenței medicale primare la nivelul comunei. 

Primarul, Nicolae Pastor, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, că autoritățile își doresc ca încă un medic de familie să fie prezent la Barcani pentru a elimina din drumurile făcute de cetățeni la medicii de familie din alte localități. 

„Dorința de a avea încă un medic de familie a pornit de la faptul că am observat aproape zilnic cozi foarte mari la singurul medic pe care îl avem. Suntem aproape 4.000 locuitori, iar un singur medic de familie se pare că nu face față. Totodată, prin acest lucru am reuși să eliminăm drumurile făcute de cetățeni la alți medici de familie, din alte localități”, a declarat Nicolae Pastor. 

De altfel, se pare că și consilierii locali din comună sunt de aceeași părere cu primarul, pentru că, în cea mai recentă ședință de Consiliu Local (CL), de vineri, 13 ianuarie, au votat „pentru” proiectul de hotărâre privind „aprobarea concesionării directe a spațiului cu destinația de cabinet medical pentru medicină de familie”. 

Se dorește și înființarea unui centru de permanență fix de urgență

Locuitorii din Barcani ar putea beneficia în viitor de un centru permanent de asistență medicală, adică un loc unde oamenii se vor putea prezenta în cazul unei urgențe medicale.

„Înființarea unui centru permanent de urgență consider că ar fi oportun și de maximă importanță pentru toți locuitorii comunei. Din păcate, sunt mult prea multe probleme medicale, încât de multe ori spitalele din orașe nu reușesc să facă față în gestionarea urgențelor medicale”, a spus primarul. 

Totuși, momentan ideea este doar la stadiul de dorință, pentru că mai sunt multe proceduri de îndeplinit. 

„Nu știm dacă vom reuși, însă ne străduim să punem bazele și acestui proiect”, a mărturisit Nicolae Pastor. 

Pentru a asigura toate gărzile necesare, este nevoie de cel puțin șapte medici de familie și șapte asistenți medicali. Autoritățile caută în continuare medici care să fie dispuși să își asume această responsabilitate. 

„Avem nevoie de minim 7 medici de familie și 7 asistenți pentru a putea acoperi toate gărzile. Încă nu am reușit să găsim 7 medici, dar mai căutăm. Pe această cale, invit medicii care și-ar dori să facă gărzi la acest centru de urgență să ne contacteze. Promitem că noi, ca autoritate, vom oferi condiții optime (inclusiv aparatura) pentru a-și putea exercita fără probleme actul medical”, a declarat, pentru redacția noastră, edilul din Barcani. 

De altfel, în ședința CL de vineri, consilierii locali au aprobat și un proiect de hotărâre în legătură cu acest subiect, „privind exprimarea acordului pentru înființarea unui centru medical de permanență fix pentru asigurarea asistenței medicale primare la nivelul comunei Barcani, județul Covasna”. 

Programul de funcționare a centrelor de permanență se stabilește între orele 15:00-8:00 în zilele lucrătoare și permanent, în zilele nelucrătoare, conform legii 263/2004. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.