SOCIAL 17 aprilie 2020

Atenționat că nu a ieșit să își mute mașina de aceleași autorități care îi spun să stea în casă

de Daniela Luca | 3089 vizualizări

Cum se eliberează un drum de autoturismele parcate, pe timp de pandemie

Acum când primăria nu mai are poliția locală în subordine, autoritățile sunt nevoite să „improvizeze” când trebuie să elibereze de mașinile parcate o stradă care urmează să fie renovată. Un cetățean de pe strada Crângului din Sfântu Gheorghe, reclamă faptul că s-a conformat recomandărilor autorităților, să stea acasă, însă s-a trezit atenționat tot de autoritățile care acum erau nemulțumite că nu și-a mutat mașina. Pe de altă parte, reprezentanții primăriei spun că aceasta este singura modalitate prin care pot atenționa cetățenii. 

Un locuitor de pe strada Crângului, Preiss Tivadar, spune că a avut mașina parcată în fața intrării în scara blocului de pe 20 martie, iar având recomandările autorităților, dar mai ales problemele acute de sănătate, acesta n-a mai ieșit din casă, decât pe 15 aprilie, când a observat că majoritatea mașinilor au dispărut de pe strada pe care locuiește. 

„Am observat la orele 11:30 că pe parbrizul mașinii mele este prins un fluturaș. Spre surprinderea mea, am găsit biletul atașat, conform căruia sunt atenționat că am oprit sau staționat în loc nepermis și am fost fotografiat de Biroul Rutier al Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe, IPJ Covasna. De fapt motivul real se afla la sfârșitul atenționării: începerea lucrărilor de reabilitare a străzii Crângului, între străzile Nicolae Grigorescu și General Grigore Bălan”, ne-a transmis Preiss Tivadar. 

Acesta spune că ar fi normal ca locuitorii să fie informați despre lucrările care urmează să aibă loc printr-un afiș, plasat la intrarea în bloc, prin care să se acorde un termen „de bun simț” proprietarilor de mașini parcate pentru a le muta în altă parte. Totodată, bărbatul condamnă metoda la care s-a recurs, prin care au fost atenționați direct de IPJ, pentru că lucrurile puteau fi rezolvate și „pe cale amiabilă”, spune el.   

„Pârghia care ne era în mână, poliția locală, este luată”

Având în vedere că pe timp de pandemie unii proprietari nu au ieșit din case deloc de săptămâni bune, mutarea mașinilor pentru a se efectua anumite lucrări a devenit problematică, spun autoritățile locale, motiv pentru care au recurs la sprijinul IPJ Covasna. 

„Pârghia care ne era în mână, poliția locală, este luată. Singurul lucru pe care putem să îl facem este să anunțăm prin adresă poliția să ne ajute. Până la urmă se mută mașinile pentru că, bineînțeles, sunt anunțați proprietarii în prealabil prin afiș sau prin fițuică montată pe ștergătorul de parbriz. (...) Înainte, poliția locală mergea și suna la ușă pe baza identificării autovehiculului. De la actuala colaborare cu poliția nu ne putem aștepta la așa ceva. Sunt și alte treburi de făcut din cauza pandemiei. În câteva cazuri ne-am chinuit, dar până la urmă s-au mutat toate mașinile. Nu este o procedură aparte. Anunțăm cum putem. Ce să facem? Să nu mai lucrăm la străzi cât oamenii sunt în casă? Oamenii pot să iasă din casă și mă gândesc că ar putea să vadă și pe mașină acea informare sau văd ei că pe stradă se întâmplă ceva și atunci mută mașina. Se uită pe geam și văd că se întâmplă ceva sau mai vorbesc unul cu celălalt prin ușă sau prin balcon. Deci nu sunt încarcerați, sunt rugați să stea la domiciliu”, ne-a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Totodată, polițiștii covăsneni spun că în cazul notificărilor puse pe parbrizul mașinilor parcate pe strada Crângului este vorba despre o situație punctuală impusă de situația operativă. 

„Notificările au fost făcute de polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe întrucât efectivele poliției locale Sfântu Gheorghe, care la acest moment sunt subordonare operațional MAI, erau angajate în alte misiuni și era necesară degajarea sectorului de drum respectiv în vederea desfășurării lucrărilor în bune condiții”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Radu Stroe. 

Mai mult, Preiss Tivadar susține că „având în vedere încercările de limitare a răspândirii coronavirusului declanșator al bolii COVID-19, lucrările de frezare, decopertare a străzii nu sunt deloc factori de convergență în această direcție, atât datorită procedurii și răscolirii prafului, dar și factorului uman. Conformarea la apelul «stai acasă» se pare ca aduce atenționări în loc de apreciere”.  

Tóth-Birtan Csaba a precizat pe de altă parte că având în vedere condițiile meteo, perioada este foarte propice pentru lucrări, dar și că acele firme care le execută au niște obligații contractuale prin care sunt obligate să respecte toate normele care țin de sănătatea publică. 

„Sperăm că aceste firme se achită de aceste obligații, își apără lucrătorii. Sperăm că și lucrătorii au o atitudine potrivită. Noi considerăm că lucrările trebuie să meargă în continuare”, punctat mai viceprimarul.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.