SOCIAL 19 august 2012

Asociaţia Distroficilor Muscular cere redeschiderea Centrului de la Vâlcele

de Mediafax | 1002 vizualizări

Asociaţia Distroficilor Muscular cere redeschiderea Centrului de la Vâlcele susţinând că în Secţia de Neurologie din Întorsura Buzăului, unde a fost mutată activitatea asistenţei medicale a centrului, nu sunt condiţii adecvate pentru tratarea acestor bolnavi cronic.

Daniela Tontsch, vicepreşedinte al Asociaţiei Distroficilor Muscular din România, a declarat că asociaţia a trimis recent un memoriu Prefecturii Covasna în care a cerut intervenţia conducerii instituţiei în vederea redeschiderii Centrului de Patologie Neuromusculară “Dr. Radu Horia” din Vâlcele, unicul spital de profil din România, care a fost închis anul trecut.

Activitatea centrului a fost preluată de Spitalul de Cardiologie “Dr. Benedek Geza” din Covasna, iar activitatea de asistenţă medicală a centrului a fost mutată, atunci, în cadrul Spitalului Orăşenesc din Întorsura Buzăului.

Conducerea Asociaţiei consideră că această măsură a fost una împotriva intereselor persoanelor cu distrofii musculare.

Tontsch a precizat că în urma memoriului a fost înfiinţat un grup de lucru, din care fac parte reprezentanţi ai Asociaţiei, ai DSP Covasna, ai Sanitas şi care urmează ca, în două săptămâni, să elaboreze o documentaţie care va fi transmisă Ministerului Sănătăţii.

În memoriul adresat Prefecturii se subliniază că, potrivit statisticilor, în prezent în România sunt 35.000 de cazuri înregistrate cu distrofii musculare, iar în Secţia de Neurologie din Întorsura Buzăului pot fi internaţi doar 45 de pacienţi pe serie, adică aproximativ 540 de pacienţi pe an.

Din aceşti 45 de pacienţi, zece sunt localnici din Întorsura Buzăului sau din comunele aferente, cu diferite probleme neurologice, se mai arată în documentul citat.

La Centrul din Vâlcele se făceau, în schimb, peste 1.500 de internări pe an.

Totodată, asociaţia apreciază că temperaturile scăzute din Întorsura Buzăului sunt contraindicate bolnavilor distrofici.

Potrivit sursei citate, alegerea localităţii Vâlcele şi implicit a spitalului “Dr. Radu Horia” nu a fost una întâmplătoare, bioclima blândă, apele minerale carbogazoase, bicarbonatate, magneziene, calcice, sodice, feruginoase, hipotone fiind considerate ca elemente esenţiale pentru îngrijirea suferinzilor de distrofie musculară şi nu numai.

Tontsch a subliniat importanţa înfiinţării unor centre speciale în ţară, având în vedere că distroficii muscular nu sunt internaţi în alte spitale care au specialişti în terapii de întreţinere, dar acestora li se refuză internarea şi în spitalele de medicină generală.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 20 august 2012
Daniela Tontsc habar nu are despre ce vorbeste. Mutarea spitalului s-a facut, dupa cum bine se stie, dupa niste analize extrem de concrete, infrastructura deteriorata, internari cu alte diagnostice citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.