Aproape 200 de persoane vaccinate anti-COVID, la Centrul de la SJU
Numărul relativ mic al angajaților Spitalului Județean care au ales să se imunizeze în această etapă este pus pe seama faptului că aproape 30% dintre aceștia deja au trecut prin boală și au anticorpi
Datele furnizate de Spitalul Județean de Urgență (SJU) Covasna arată că la Centrul de vaccinare din Sfântu Gheorghe, în perioada 4 – 6 ianuarie au fost vaccinate anti-COVID 145 de persoane, iar pentru ziua de 7 ianuarie sunt programate alte 45.
Până miercuri, 6 ianuarie, la ora 13:00, au fost imunizați 48 de medici, 68 de asistenți, dar și 29 de angajați, personal administrativ sau personal auxiliar-sanitar (de exemplu, farmaciști).
„Ca procent, 33,1% dintre toți cei vaccinați sunt medici, 46,9% sunt asistenți, 20% sunt din alte categorii de persoane, lucrători în domeniul sanitar. Pentru ziua de mâine, respectiv 7 ianuarie, avem deja programate alte 45 de persoane pentru vaccinare. (...) Programările le știm cu o zi înainte, practic. Azi știm ce va fi mâine, mâine știm ce va fi poimâine”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert.
Reprezentanții spitalului au mai subliniat și că, la fluxul din prezent, la Centrul de vaccinare de la SJU sunt imunizate cam cinci persoane într-o oră, pentru că sunt proceduri importante care trebuie respectate întocmai și înainte și după vaccin.
Ca reacții adverse, unii covăsneni imunizați la Centrul de la Spitalul Județean au vorbit despre durere la locul injectării, dureri de cap sau dureri musculare. O singură asistentă a prezentat un puseu hipertensiv, cu dispnee, dar acesta a fost pus pe seama anxietății, a spus directorul medical al SJU, dr. Roșu Mátyás.
Pe de altă parte, numărul relativ mic al angajaților Spitalului Județean care au ales să se imunizeze în această etapă este pus pe seama faptului că aproape 30% dintre aceștia deja au trecut prin boală și au anticorpi. Pentru a prelungi cât mai mult această perioadă, au ales să se vaccineze în lunile următoare, a spus dr. Roșu Mátyás.
„Cine a trecut prin boală în urmă cu șase luni, de exemplu, poate să primească liniștit acest vaccin, nu există nicio contraindicație. (...) Eu am trecut prin boală în octombrie, pentru că mi-am făcut testul antigen și am încă anticorpi, aș încerca să mă vaccinez prin martie ca să împing cât mai mult durata de apărare, adică să fiu protejat cât mai mult timp, deoarece nu știm cât durează imunitatea oferită de acest vaccin. Foarte mulți colegi gândesc ca și mine”, a explicat directorul medical.
Reprezentanții spitalului au precizat în același context că până în prezent, la nivel de județ nu s-a discutat cum și în ce fel se vor organiza celelalte etape de vaccinare, respectiv al persoanelor aflate în categoria la risc sau, în final, populația generală.
Primul transport cu doze de vaccin a ajuns la Centrul de vaccinare al spitalului luni dimineața, iar imunizarea lucrătorilor din domeniul medical a debutat în jurul orelor 12:00.
Până în prezent, aici au fost transportate 250 de doze de vaccin, în două serii, luni, 4 ianuarie și miercuri, 6 ianuarie.
Centre de vaccinare anti-COVID sunt înființate la spitalele din cele 5 orașe covăsnene. În toate centrele, vaccinarea a început luni dimineața.