SOCIAL 14 mai 2021

Apel la redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către ONG-urile din județ

de Iulia Drăghici - Taraș | 730 vizualizări

„În loc să meargă la bugetul central, această sumă merge la societatea civilă din județul nostru, din orașul nostru, care poate după aceea derula programe în interesul comunității”

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a făcut joi un apel către persoanele fizice care au avut venituri în 2020 să profite de faptul că mai au timp  până în 25 mai a.c. să direcționeze 3,5% din impozitul anual pentru ONG-urile din județ. Banii, care altfel ar merge la bugetul central, ar putea fi astfel folosiți de societatea civilă în proiecte dedicate comunității, spune edilul. 

„Fac un apel la cetățeni să se folosească de această oportunitate. În anul 2016 aproximativ 65% din această sumă a ajuns la societatea civilă. Anul trecut a scăzut la 32,8%. Raportat la media națională care este de 18%, procentul este bun, dar practic e o sumă foarte mare, comparabilă cu impozitul pe clădiri pe care îl plătesc cetățenii în municipiul Sfântu Gheorghe către primărie. Gândiți-vă câte așteptări au cetățenii de la primărie pentru că plătesc impozitele pe clădiri. Aproape aceeași sumă ar putea fi dată societății civile pentru a avea și finanța diferite proiecte în folosul comunității. Deci 25 mai este termenul limită. Practic, oamenii nu dau de la ei banii, ci de la stat. În loc să meargă la bugetul central, această sumă merge la societatea civilă din județul nostru, din orașul nostru, care poate după aceea derula programe în interesul comunității”, a transmis primarul Antal Árpád joi, în cadrul unei conferințe de presă. 

Contribuabilii au posibilitatea să redirecționeze o sumă de până la 3,5% din impozitul pe venit/câștigul net anual impozabil pentru susținerea entităților non-profit și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, conform legislației în vigoare. 

Pot face acest lucru completând formularul 230, disponibil, de regulă, la ONG-ul spre care se direcționează banii, dar și pe site-ul ANAF. Acesta va fi trimis fie prin poștă cu scrisoare recomandată, către unitatea ANAF de care cel care completează aparține, fie la adresa ONG-ului, care se va preocupa să îl depună la ANAF, dar și online, prin Spațiul Privat Virtual sau prin portalul www.e-guvernare.ro, utilizând un certificat digital calificat. 

Detalii pot fi obținute atât accesând ghidul publicat pe site-ul ANAF, https://bit.ly/3hmmBWK, cât și pe site-ul https://redirectioneaza.ro/

Foto: Kristó-Gothárd Hunor

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.