Angajații Prefecturii Covasna au făcut grevă de avertisment
Acțiunea de grevă de avertisment, anunțată în Instituții ale Prefectului din 33 de județe, a avut loc joi și la Sfântu Gheorghe. Aici, 18 angajați covăsneni și-au oprit timp de oră, între 10:00 și 11:00, activitatea, ca să arate și ei, asemenea colegilor din țară, că sunt nemulțumiți de inechitățile salariale, având în vedere că, potrivit sindicaliștilor, funcționarii din prefecturi au salarii mai mici decât cei din consiliile județene, primării sau servicii publice deconcentrate.
În afară de angajații care erau joi în concedii sau în izolare/carantină din cauza COVID, toți au luat parte la acțiunea de protest. Prin greva de avertisment, angajații prefecturii Covasna au vrut să semnaleze că vor nediscriminare salarială, respectiv că au „salarii mici, responsabilitate mare”, după cum scria pe pancartele afișate la protest.
Este prima dată în istoria instituției când se întâmplă o astfel de acțiune și sunt promisiuni că vor continua până când cerințele le vor fi îndeplinite.
În țară, 33 de Prefecturi, reprezentate prin Sindicatul „Egalitatea” al Funcționarilor Publici și Personalului Contractual din Administrația Publică, au organizat evenimente similare.
„Solicităm modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcțiilor teritoriale în cea a funcțiilor de stat.
Considerăm că salarizarea personalului din cadrul instituțiilor prefectului ar trebui să fie la nivelul funcțiilor publice de stat, având în vedere că instituția prefectului este un organ de control al activității autorităților publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate. În prezent, un funcționar public din instituția prefectului are un salariu mult mai mic decât un funcționar public din consiliul județean, primării și servicii publice deconcentrate.
Funcțiile publice din instituțiile prefectului ar trebui să fie asimilate funcțiilor publice de stat, întrucât în desfășurarea activității lor, funcționarii publici reprezintă și apără interesele statului, fapt prevăzut de Constituția României”, se arată într-un comunicat de presă, transmis zilele trecute de Sindicat.
Potrivit celei mai recente situații a drepturilor salariale stabilite potrivit legii, precum și alte drepturi prevăzute de acte normative, publicată pe site-ul Prefecturii Covasna, valabile pentru luna noiembrie 2021, salariile aici încep de la 2.200 de lei (net), plus alte drepturi și normă de hrană, de până la 806 de lei (pentru funcția de șofer) și merg până la aproape 4.900 de lei, plus 1.054 de lei alte drepturi, normă de hrană (șef serviciu).
Aici nu sunt incluse salariile prefectului și subprefecților, care ajung la aproximativ 12.000 de lei, respectiv peste 10.000 de lei.