SOCIAL 10 octombrie 2012

Adeverinţele pentru Sport aglomerează inutil medicii de familie

de Covasna Media | 484 vizualizări

Medicii de Familie din județul Covasna au realizat o serie de propuneri pentru schimbarea unor puncte legislative care mai mult încurcă decât ajută sistemul. Președintele Colegiului Medicilor de Familie din județ, Lucia Sereș, a declarat că luna septembrie aglomerează inutil cabinetele medicilor prin faptul că toți părinții și elevii se prezintă pentru eliberarea adeverințelor medicale care certifică faptul că elevii sunt sănătoși clinic, astfel încât pot participa la orele de sport.

„Aceste adeverințe crează de câțiva ani o aglomerație de nedescris, astfel încât medicii de familie ajung să nu mai poată face nimic altceva. Nu este normal să ne ocupăm săptămâni întregi de eliberarea adeverințelor, în vreme ce avem pacienți care sunt realmente bolnavi și au nevoie de atenția noastră. Mai mult, adeverințele solicitate de profesorii de sport sunt pur formale, nu au rost și nici acoperire completă, căci la un flux atât de mare de solicitanți medicii nu apucă să-i examineze pe toți”, a explicat Lucia Sereș.

În consecință, aceasta a venit cu o propunere către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ): examinarea completă și anuală a fiecărui copil în perioada zilei de naștere a acestuia, astfel încât concluziile să poată fi valabile pe o perioadă de 12 luni și să poată servi inclusiv la eliberarea respectivelor adeverințe. În acest mod, s-ar avea și date concrete legate de starea de sănătate a fiecărui copil/elev și nici nu s-ar mai aglomera inutil luna septembrie – nici pentru medici și nici pentru părinți.

„Un alt aspect este legat de faptul că mulți solicită scutire de la orele de sport, pe motiv că acestea le-ar strica mediile. E destul de interesant, căci și notele de la matematică pot strica mediile, dar aici nu au cum să ceară scutire. Prin urmare credem că mai bine ar fi ca orele de sport să fie notate cu Admis/Respins la finalul semestrelor și eventual să fie notați cu note ca la alte materii cei care fac sport de performanță sau intenționează să urmeze o filieră sportivă pe mai departe”, a mai spus Sereș. Aceste propuneri vor ajunge inclusiv la Ministerul Educației și cel al Sănătății, pentru a fi cuprinse într-un pact de colaborare între cele două.

Baza de date pentru reţetele electronice scoate asiguraţi decedaţi

Un alt subiect abordat de Sereș l-a constituit cel al rețetelor electronice, care se pare că merg destul de greoi din cauza unei baze de date destul de dată peste cap la nivel național, deoarece în condițiile în care datele sunt actualizate la nivel local, cele de la nivel național au rămas neactualizate, iar sistemul lucrează cu acestea din urmă. Lucia Sereș a arătat că baza de date națională este „sub orice critică” – astfel unii asigurați apar ca fiind decedați, alții apar ca neasigurați deși lucrează și plătesc asigurări, în vreme ce alții apar sub alte nume decât cele dobândite prin căsătorie, de exemplu.

Lucia Sereș a mai vorbit și despre Legea Sănătății, a cărei variantă finală a fost postată pe site-ul Ministerului Sănătății și care ar aduce unele schimbări în bine, dacă ar fi adoptată: vaccinurile/programele naționale (cele pentru bolnavii de cancer) care ar trece de la Casa de Asigurări de Sănătate în finanțarea directă a Ministerului sau obligativitatea clar specificată a faptului că pentru cei scutiți de la plata asigurărilor (studenții, de pildă) va plăti Statul; în context, Lucia Sereș a arătat că noua Lege a Sănătății va diminua pachetul de bază și va facilita astfel accesul asiguratorilor privați pentru asigurările de sănătate opționale.

În ceea ce privește Programul național de Screening pentru depistarea cancerului de col uterin, Lucia Sereș a arătat că aici s-au înscris 62 de medici de familie, iar 16 dintre aceștia au intrat deja la cursurile organizate în cadrul Programului.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.