SOCIAL 19 august 2014

500 de carnete de muncă au fost uitate la ITM Covasna

de Székely Emőke | 1043 vizualizări

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna a postat pe site-ul instituției lista acelor persoane care nu și-au ridicat încă de la ITM cărțile de muncă.

Așa cum se știe, la finele anului 2010 cărțile de muncă în forma lor fizică au fost practic desființate, ceea ce înseamnă că aceste documente trebuiau luate de proprietari, adică de persoanele care au muncit legal. De la 1 ianuarie angajatorul este cel care dă adeverințe care atestă perioada muncită, însă anii munciți înainte de această dată apar în cartea de muncă, care este astfel un document foarte important.

„Avem depozitate în jur de 500 de cărți de muncă. Probabil că o parte din proprietari au decedat între timp, acestea nu pot fi ridicate, restul însă da, fără niciun cost” – a declarat directorul ITM Covasna, Ördög Lajos.

Acesta a mai spus că aceste cărți de muncă vor fi de folos proprietarilor la calcularea pensiei pentru că anii lucrați înainte de 2010 sunt trecuți în aceste documente.

De asemenea, ITM lucrează și la recuperarea unor datorii de la firmele care nu au achitat contravaloarea serviciilor legate de depozitarea și operarea cărților de muncă. Datoriile sunt din 2010, când instituția a efectuat aceste servicii, iar valoarea lor este între 30 și 2.800 de lei, suma totală ridicându-se la 92.000 de lei.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.