SOCIAL 21 aprilie 2023

5 persoane din județ primesc titlul de „cetățean de onoare” din partea FCRCHM

de David Leonard Bularca | 1194 vizualizări

Reprezentanții Forumului susțin că inițiativa acordării premiului „Pro Urbe” a fost „deturnată de la scopul său inițial”

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) va oferi titlul de „cetățean de onoare” în acest an către cinci persoane din județ, două femei și trei bărbați:  Rodica Pârvan, Silvia Nițu, Constantin Buftea, Gheorghi Costiniuc și Ioan Badiu. Ceremonia va avea loc duminică, 23 aprilie, dar înainte de asta cei prezenți vor participa la Sfânta Liturghie, se arată într-un comunicat de presă.

Titlurile de „cetățean de onoare” se oferă în semn de prețuire și recunoștință pentru activitatea pe care au desfășurat-o cei care vor primi distincția, precizează reprezentanții FCRCHM. 

„După Sfânta Liturghie, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Andrei, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Catedrala Ortodoxă vor fi decernate diplome de Cetățean de Onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe unui număr de cinci persoane, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru activitatea publică şi profesională desfăşurată de-a lungul vieţii lor”, se arată în comunicatul de presă. 

Pro Urbe: prilej de „discriminare și marginalizare a cetățenilor români” din Sfântu Gheorghe

Înainte de a anunța numele persoanelor care vor primi titlul de „cetățean de onoare” din partea FCRCHM, reprezentanții Forumului au punctat faptul că inițiativa acordării în fiecare an a titlurilor „Pro Urbe” a fost „deturnată de la scopul său inițial”. 

„Consilierii români din primele legislaturi ale Consiliului Local al Municipiului Sf. Gheorghe, după 1990, au propus şi susţinut acordarea anuală a titlurilor «Pro Urbe». Cu timpul, această generoasă iniţiativă a fost deturnată de la scopul său iniţial, fiecare ediţie, cu câteva excepţii, constituindu-se în tot atâtea prilejuri de discriminare şi marginalizare a cetăţenilor români din municipiu”, se precizează în sursa citată anterior. 

Astfel, explică reprezentanții FCRCHM, asociațiile culturale și civice românești din Sfântu Gheorghe au decis, la rândul lor, să ofere titlul de „cetățean de onoare”. 

„În aceste condiţii, titlul de «cetăţean de onoare» al comunității românești din Sfântu Gheorghe a fost instituit de conducerile asociațiilor culturale și civice românești din Sfântu Gheorghe, în anul 2003, şi se acordă anual, în preajma sărbătorii Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe, unor persoane de peste 60 de ani care s-au distins prin activitatea profesională, culturală şi civică şi au contribuit la bunăstarea şi afirmarea comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe”, se mai arată în comunicatul de presă.

Premianții: profesori, fețe bisericești, tehnicieni și un maior retras

Titlul și diploma de „cetățean de onoare”, oferite în paralel cu titlul „Pro Urbe”, vor fi decernate către cinci persoane în acest an. 

„Acest titlu este acordat în paralel cu titlul „Pro Urbe” cu prilejul Zilelor oraşului Sfântu Gheorghe. Anul acesta vor primi diploma de Cetățean de Onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe: Rodica Pârvan – profesor, fost director al Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” și consilier local, mai multe legislaturi; Constantin Buftea – tehnician, epitrop al Parohiei Ortodoxe „Buna Vestire” din Sfântu Gheorghe; Silvia Nițu – tehnician, susținătoare a formațiilor folclorice românești; Gheorghi Costiniuc – maior rtr., membru activ în cadrul Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, filiala locală; Ioan Badiu – profesor, colecționar, participant activ la manifestările culturale și civice românești”, conform sursei citate anterior. 

Din 2003 și până în prezent, membrii FCRCHM au acordat titlul de „cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe” unui număr de 172 de persoane.

„În această perioadă, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat titlul «Pro Urbe» unui număr de 14 cetățeni de naționalitate română, din care 6 au primit și titlul de cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe”, punctează reprezentanții Forumului. 

Totodată, în acest an va fi editat și volumul „Cetățeni de onoare ai comunității românești din Sfântu Gheorghe și prietenii lor de pretutindeni”, scris de Ioan Lăcătușu și Erich Mihail Broanăr, au mai precizat în comunicatul de presă reprezentanții FCRCHM. 

Sursa foto: arhivă

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.