2.000 de copii covăsneni vor învăța să spună „nu” tentațiilor
Cadrele didactice vor fi instruite timp de 4 zile
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna (CPECA) organizează cursuri de formare pentru cadrele didactice, aferente proiectelor naționale „ABC-ul emoțiilor” și „Cum să creștem sănătoși”. Proiectele au fost prezentate joi, 22 noiembrie, la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe. Acestea au menirea de a dezvolta celor mici anumite abilități care să-i ajute atunci când vor fi mari să reziste la presiunea de grup, să știe să spună „nu” și să capete încredere în ei.
„Când cresc mari, copiii nu mai știu să refuze, nu mai știu să ia decizii singuri, le este teamă și atunci se încearcă dezvoltarea unor abilități. Chiar dacă noi nu vom discuta despre droguri, vom face activități interactive, dar care îi vor ajuta să-și dezvolte aceste abilități. Sunt niște studii internaționale făcute care spun că dacă dezvolți la copilul mic astfel de abilități, când ajunge mare îi este mult mai ușor să nu se ia după toți prietenii care fumează, să nu se ia după toți prietenii care spun hai și tu bea cu mine și atunci acesta este scopul, dezvoltarea abilităților de a face față presiunii pentru ceea ce va fi când o să fie mari”, a spus pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, coordonator Centru Antidrog Covasna, Liliana Lazea.
„ABC-UL emoțiilor” este un proiect de formare și consolidare a abilităților emoționale cu rol de factori de protecție în prevenirea consumului de droguri, punând accent pe conștientizarea de sine, abilitățile de comunicare asertivă, gestionarea emoțiilor negative, abilitatea de a face față presiunii grupului și de adoptare a deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă.
Proiectul în care sunt implicați 50 de profesori se adresează copiilor din clasele a I-a și a II-a. Un număr total de 400 de materiale educative pentru elevi au fost tipărite în limba maghiară, și 350 în limba română.
„Cum să creștem sănătoși” este proiectul național care presupune formarea deprinderilor de viață sănătoasă în rândul copiilor de vârstă preșcolară și școlară mică (clasa pregătitoare), punând accent pe importanța adoptării unui stil de viață sănătos (alimentație, igienă, mișcare), a comportamentelor sănătoase (fără fum de țigară, alcool și medicamente fără prescripție medicală) și a modalităților adecvate de rezolvare a conflictelor fără violență și de luare a deciziilor.
Un număr de 68 de educatori vor implementa proiectul, iar în total peste 1000 de materiale educative au fost tipărite în limbile română și maghiară.
Cursurile de formare se vor realiza prin intermediul formatorilor acreditați în perioada 22– 25 noiembrie a.c., iar profesorii și educatorii vor fi instruiți pentru a putea transmite celor mici cunoștințe cu privire la riscurile și consecințele nocive ale consumului și traficului de stupefiante.
„Întotdeauna educația se face mai mult prin exemplu. De exemplu la noi la școală foarte mulți au renunțat. Într-o cancelarie plină de învățători, suntem douăzeci și ceva și doar unul singur fumează”, ne-a spus Emilia Morar, profesoară din Întorsura Buzăului.
„Cred că se va înrădăcina în sufletele copiilor faptul că nu e bine, nu e sănătos, de ce să mă apuc? Eu de exemplu am decis în clasa a noua sau a zecea, când era ispita cu țigara, că eu niciodată n-o să fumez și nici la întâlnirea de 10 ani și la 20 și nici la 30 n-o să fumez, că m-am ținut de cuvânt”, a adăugat și Ilinca Rodica, profesoară din Araci.
Cele două proiecte naționale sunt realizate cu sprijinul financiar al Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe și al Direcției de Sănătate Publică Covasna.
Parteneri în implementarea celor două proiecte sunt: Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe, Inspectoratul Școlar al Județului Covasna, Direcția de Sănătate Publică Covasna și Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe.
Daniela Luca