SOCIAL 20 noiembrie 2020

Încă o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1915 vizualizări

O nouă hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna a fost publicată joi pe site-ul Prefecturii Covasna. Aceasta prevede că, pe fondul depășirii pragului de 3/1000 îmbolnăviri COVID-19, localitățile Belin, Mărcuș, Valea Seacă, dar și Arcuș, Calnic, Covasna și Ilieni sunt încă 14 zile, începând cu 20 noiembrie, în scenariul roșu. 

Același document mai arată că Bicfalău, Bita, Bodoș, Lunga, Lunca Mărcușului, Mărcușa, Pădureni, Peteni și Zăbala înregistrează o scădere sub 3/1000 a ratei de răspândire COVID-19, astfel că aici măsurile nu se prelungesc și își încetează aplicabilitatea prevederile Hotărârilor CJSU Covasna nr. 64/04.11.2020 și nr. 65/05.11.2020.

În ceea ce privește localitățile care sunt în continuare în scenariul roșu, acestea trebuie să respecte o serie de reguli suplimentare, prevăzute în H.G nr. 967/12.11.2020, transpusă în Hotărârea CJSU Covasna nr. 71/2020. 

Documentul prevede o serie de reguli, în context pandemic, legate de procesul electoral pentru alegerile parlamentare, de manifestările de Ziua Națională a României, dar și faptul că „organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţe/localităţi este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori”. Aceleași reguli se aplică și în cazul restaurantelor, barurilor, cafenelelor, operatorilor economici licențiați în jocuri de noroc, unde la peste 3/1000 de locuitori se interzice activitatea la interior. 

Se interzice, în schimb, peste tot organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.

Pe lângă acestea, sunt în vigoare, peste tot, și măsurile instituite deja la nivel național: portul obligatoriu al măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, indiferent de rata de incidență, toate școlile şi grădinițele din țară au cursuri exclusiv online, au fost oprite activitățile piețelor și târgurilor din spații închise, circulația între orele 23.00 și 5.00 este interzisă – cu câteva excepții, moment în care este nevoie de declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator, magazinele sunt obligate să închidă la ora 21.00 – cu excepția farmaciilor şi a firmelor de livrare la domiciliu, iar angajatorii (firme și instituții) trebuie să organizeze munca de la domiciliu sau munca în ture. 

Marți, CJSU a mai emis o hotărâre, care a arătat că municipiul Sfântu Gheorghe și localitățile Brateş, Chichiş, Chilieni și Sîncraiu sunt și ele în scenariul roșu pentru cel puțin încă 14 zile, începând din 18 noiembrie. Au rămas în scenariul roșu mai departe și municipiul Târgu Secuiesc și localitățile Brădet, Brăduț, Dobolii de Jos, Păpăuți și Tălișoara, pentru care măsurile suplimentare au intrat în vigoare din 16 noiembrie.

Incidența de răspândire a virusului SARS-COV-2 la nivelul județului Covasna în ultimele 14 zile a fost, potrivit datelor DSP Covasna de joi, 3,33/1000 de locuitori. 

„Precizăm că astăzi, pentru un număr de 31 de localități ale județului, incidența cumulată pe ultimele 14 zile (fără focare), a depășit 3/1000 de locuitori. Aceste localități sunt Sf. Gheorghe, Aninoasa, Arcuș, Baraolt, Belin, Brăduț, Brateș, Calnic, Căpeni, Chichiș, Chilieni, Comandău, Coșeni, Covasna, Dobolii de Jos, Hăghig, Ilieni, Lutoasa, Micloșoara, Pachia, Păpăuți, Poian, Racoșul de Sus, Sâncraiu, Tălișoara, Târgu Secuiesc, Țufalău, Vâlcele, Valea Scurtă, Valea Seacă și Zoltan. 

De asemenea, la această dată, un nr. de 32 de localități au incidența cumulată/ultimele 14 zile (fără focare) între 1,5 – 3/1000 locuitori, 15 localități au incidența cumulată/ultimele 14 zile (fără focare) sub 1,5/1000 de locuitori, iar 44 de localități nu au niciun caz pozitiv.

Menționăm că datele prezentate sunt în dinamică și se pot schimba de la o oră la alta”, arată un comunicat de presă de joi, al Prefecturii Covasna. 

Aceeași sursă a arătat și că numărul cazurilor active era joi, la nivelul județului Covasna, 901. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.