2 Aprilie este Ziua Internațională a Conștientizării Autismului
Cu prilejul Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului, marcată pe 2 aprilie, se organizează licitații caritabile și diverse workshop-uri, iar clădiri din 14 orașe din țară vor fi iluminate în albastru, culoarea autismului, pentru a atrage atenția asupra problematicii la nivel național.
Asociația Help Autism, RO TSA și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), însumând peste 100 de ong-uri în autism din România, s-au alăturat campaniei „O călătorie împlinită prin viață”, inițiată de Autism Europe, care se lansează sâmbătă, 2 aprilie. Aceasta își propune să genereze mai multă atenție și sprijin pentru persoanele cu autism și nevoile lor.
În fiecare an, luna aprilie este dedicată Conștientizării Autismului, iar Asociația Help Autism face tot posibilul să ajungă mai aproape de comunitate și de oameni:
„Pe data de 2 aprilie vă invităm să vă alăturați campaniei O călătorie împlinită prin viață, o invitație la storytelling și atenție prin care vrem să aducem aproape poveștile persoanelor cu autism și ale familiilor acestora, nevoile și soluțiile care i-ar ajuta să ducă o viață împlinită.“
Potrivit Help Autism, cu această ocazie se vor organiza o serie de acțiuni:
- „Licitație caritabilă - 15 vedete din România și-au donat o zi din viața lor pentru a petrece o experiență unică cu cele mai generoase persoane care vor licita în cadrul evenimentului organizat de Artmark.
- Vom lansa un kit de prim ajutor în comunicare pentru persoanele care intră în contact cu copiii și adulții cu autism veniți din Ucraina. Kitul va conține Emohelp - un instrument digital interactiv cu ajutorul căruia pot afla ce simt și ce nevoi au prin intermediul unor întrebări și răspunsuri formulate audio și text în limbile ucraineană și rusă. Aplicația este disponibilă și în limbile engleză, franceză și română.
- Vom organiza workshop-uri (format fizic sau online) în companii.
- Vom invita românii să citească cărțile din colecția AHA Books achiziționându-le cu discount de pe site-ul nostru sau din librăriile partenere. În intimitatea unei lecturi, vor descoperi universul minților diverse.“
Aceeași sursă arată și că cei care doresc să susțină campania pentru a fi alături de copiii și tinerii cu autism pot distribui bannere și mesaje create folosind hashtag-ul #ZiuaAutismului2022 #AutismDay2022 sau pot ilumina clădiri în albastru - culoarea autismului alăturându-se astfel mișcării internaționale Light It Blue.
Anul acesta clădiri din 14 orașe din țară vor fi iluminate în albastru, dar și literele de pe Tâmpa ale orașului vecin, Brașov (descoperă aici clădirile iluminate anul trecut).
Totodată, cel mai simplu mod de a ajuta persoanele cu autism este oferind gratuit 3,5% din impozitul pe venit. Formularul digital se poate completa aici.
Statistic, în România trăiesc peste 40.000 de persoane cu autism și familiile lor și 7 milioane în Europa. La nivel european mai puțin de 10% dintre persoanele cu autism au un loc de muncă și 1 copil cu autism din 4 nu merge la școală. Persoanele cu autism mor în medie cu 16 ani mai devreme pentru că nu au acces la îngrijire medicală adaptată.
„Sub îndemnul "O călătorie împlinită prin viață", o campanie clădită pe înțelegere, susținere și acceptare, există speranța că, împreună, putem construi un drum mai așezat în viață, o călătorie lină a copiilor și adulților cu autism“, a transmis miercuri prin intermediul unui comunicat de presă, director fundraising Help Autism, Florina Pauleti.
În fiecare an, 1000 de copii sunt diagnosticați cu autism în România. Tulburarea de spectru autist este cea mai răspândită tulburare a copilăriei.
Diana Pantelimon
Sursa foto: Comunicat Asociația Help Autism