SOCIAL 24 iunie 2021

16 persoane înscrise la cursurile SJU despre naștere

de Iulia Drăghici - Taraș | 1013 vizualizări

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe începe joi primul curs, din cele cinci programate, pentru cei care doresc să însoțească gravidele în sala de nașteri. Până miercuri la prânz, în program erau înscrise 16 persoane. 

Până acum s-au înscris 16 doritori care vor să participe la curs. Nu putem să prelungim termenul, pentru că mâine deja avem primul astfel de curs, programat de la ora 13:00. Urmează, când reluăm aceste cursuri, să lansăm iarăși o campanie de înscriere. Înscrierile acestea eu le văd să fie făcute prin colegii mei ginecologi care urmăresc sarcinile gravidelor și înștiințează despre această posibilitate”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert, care a precizat și că aceasta a fost ultima zi de înscrieri și că centralizarea finală va fi făcută ulterior. 

Managerul SJU a precizat și că popularitatea acestui demers urmează să se stabilească în timp, dar și că în ultima perioadă a discutat cu mai multe gravide care i-au spus că nu își doresc să fie însoțite la naștere. 

Din ce am discutat cu colegii mei, medicul de obstetrică-ginecologie și medicul neonatolog o să prezinte niște informații credem noi utile viitorilor părinți”, a mai precizat András-Nagy Róbert. 

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a anunțat în urmă cu două săptămâni că a elaborat un regulament de acces în sala de nașteri a unui însoțitor al gravidei, în urma recomandării venite de la Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății. 

Accesul va fi permis, însă, doar în perioada activă a travaliului și numai cu anumite condiții. Cea mai importantă este absolvirea unui curs de pregătire, organizat gratuit de spital, cu o durată de cinci ore, derulat pe parcursul a cinci săptămâni. 

Primul începe în 24 iunie a.c.. Cei care vor să fie alături de gravidă în perioada activă de travaliu vor afla despre sarcină, graviditate, naștere pe cale vaginală, cele patru etape ale nașterii, complicațiile acesteia, îngrijirea unui nou-născut, ce înseamnă tranziția la viața extrauterină, ce înseamnă alăptarea, dar și ce situații neprevăzute pot apărea în timpul unei nașteri. De asemenea, va fi și o sesiune pentru discuții, întrebări și răspunsuri. Cu alte cuvinte, va fi o perioadă de pregătire pentru cei care își doresc să ofere suport moral gravidelor în orele de dinainte de naștere, în cazul celor care pot și aleg să facă acest lucru pe cale naturală. 

Cursul va fi bilingv, româno-maghiar, și cu discurs adaptat nevoilor participanților, iar profesori vor fi medici din spital, de la secțiile de Obstetrică – Ginecologie și Neonatologie.

Sursa foto: rachel-mcdermott-unsplash

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.