Spitalul de Cardiologie din Covasna a trecut un test important al calității în sănătate
A obținut acreditarea din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate
Spitalul de Cardiologie din Covasna a trecut „examenul” Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate și a fost încadrat în categoria a V-a de acreditare. Este, potrivit reprezentanților unității spitalicești, primul care a primit până acum acreditarea la nivel de județ. Este un succes nu doar din punct de vedere birocratic și pentru că dovedește că pacienții sunt tratați aici după standarde foarte bune, ci și pentru că, spune managerul spitalului, este rezultatul unei munci colosale de echipă și un pas spre un grad superior, care să asigure servicii cât mai complexe pentru pacienți.
Procesul acreditării a început în urmă cu un an, chiar în timpul în care spitalul ajuta la tratarea pacienților COVID-19 și s-a finalizat, după zeci, poate sute de ședințe, analize, interviuri cu aproape fiecare coordonator - medic, asistent, chiar și infirmieră, și controale în toate colțurile Spitalului, inclusiv secțiile exterioare, din orașele Covasna și Întorsura Buzăului, în 4 august, când s-a emis Ordinul nr. 207, privind încadrarea Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” în categoria a V-a de acreditare.
„Acreditarea înseamnă că respectăm majoritatea standardelor de calitate în vigoare. (...) Fiecare om responsabil pe fiecare secție, atât medic șef de secție, cât și asistent medical sau coordonator a susținut interviuri de câte două-trei ore pentru fiecare în parte. De dimineața până noaptea am muncit, concomitent pe patru, cinci calculatoare. (...) Suntem mândri pentru că acest proces este ca un puzzle în care dacă unul nu participă nu primești acreditarea, pentru că punctajul este un algoritm compus din fiecare etapă și fiecare părticică. (...) E un lucru extraordinar că am reușit noi să obținem acreditarea. Alții, sub o formă sau alta, iau firme de consultanță, care costă foarte mult. La noi a participat toată lumea. De asta suntem așa bucuroși. (...) Am învățat multe. (...) A meritat fiecare efort, pentru că am demonstrat cu toții că putem fi o echipă”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, managerul Spitalului de Cardiologie, Monica Sporea.
Obținerea acreditării a fost cu atât mai dificilă cu cât s-a realizat cu respectarea tuturor normelor anti-COVID, care a inclus chiar și interviuri online, dar și pentru că analiza anterioară acreditării este foarte riguroasă.
„Tot ce mișcă în spital se evaluează. A fost inclusiv chestionar pentru pacienți. (...) Se uită de la intrarea în oraș, să vadă semnalizarea spitalului, până la fiecare medicament și termen de valabilitate, dosare, afișaje, protocoale, evaluări. Tot. Pentru fiecare pe capitole: management, resurse umane, administrativ, contabilitate, medici, asistenți medicali, curățenie. Sunt niște reguli preluate din străinătate”, ne-a explicat Monica Sporea.
În timpul evaluării au fost chiar și exerciții practice, ca de exemplu simulări de incendiu împreună cu pompierii de la ISU Covasna.
Pentru obținerea acreditării, un spital trebuie să îndeplinească 51% din condițiile impuse. În cazul celui de la Covasna, punctajul a fost de 72,83% pentru Management Strategic și Organizațional, 52,30% pentru Management clinic și 82,72% pentru Etica Medicală și Drepturile pacienților.
Conform Ghidului publicat pe site-ul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, acreditarea „reprezintă procesul de validare a conformităţii caracteristicilor serviciilor de sănătate efectuate de către unităţile sanitare, cu standardele de acreditare adoptate de către ANMCS şi aprobate în condiţiile legii, în urma căruia unităţile sanitare sunt clasificate pe categorii de acreditare pentru a conferi încredere în competenţa tehnico-profesională şi organizatorică a acestora”.
Tot acolo se arată că această acreditare „este un proces de evaluare externă şi, principial, independentă, realizată de persoane special pregătite pentru aceasta – evaluatori”, respectiv că „se focalizează pe trei dimensiuni: implementarea sistemului de management al calităţii, organizarea proceselor în vederea acordării serviciilor de sănătate şi îmbunătăţirea practicilor profesionale. În acest mod, acreditarea priveşte spitalul ca pe un ansamblu de procese desfășurate de o organizație având ca rezultat serviciile de sănătate centrate pe pacient”.
Tot pe site-ul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate se arată și că „acreditarea confirmă că o unitate dispune de resursele și de competențele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale în specialitățile pe care le are în structură, respectând siguranța pacientului și a angajaților săi.
Prin acreditare, se validează conformitatea caracteristicilor serviciilor de sănătate, efectuate de către unitățile sanitare, ceea ce înseamnă că o unitate medicală face eforturi să acorde îngrijiri medicale care să satisfacă așteptările pacienților, atât din punct de vedere al rezultatelor, cât și din punct de vedere al condițiilor în care se acordă acestea”.
Pasul următor
Pe mai departe, echipa Spitalului de Cardiologie își dorește să crească gradul de acreditare, de la V, cât este acum, până chiar spre III, cât ar fi maximul pe care l-ar putea obține în condițiile actuale. Acest lucru înseamnă că pacienții vor putea beneficia de o gamă mai largă de servicii și analize.
„Am început să lucrăm să creștem gradul de conformare. Gradul I nu îl are niciun spital din țară, public sau privat. Gradul II au doar câteva. Noi suntem evaluați toți după standardele unui spital universitar clinic de urgență, cu gărzi și diverse alte criterii. Nu o să ajungem niciodată la gradul II, dar un III putem”, a mai declarat managerul Spitalului de Cardiologie.
Acreditarea e valabilă 5 ani și la fiecare ciclu trebuie verificat din nou dacă se respectă toate standardele.
Avizarea ISU
Managerul Spitalului de Cardiologie spune și că se lucrează în prezent și la obținerea autorizării de securitate la incendiu de la ISU.
„Pentru avize încă muncim. Legislația actuală nu ne-a obligat să avem autorizare de securitate la incendiu, deoarece clădirile nu au fost modificate din 1960, de când sunt construite. Însă, noi am încercat să fim mai „catolici” și ne-am înregistrat cu cereri în vederea obținerii acestor documente. Muncim și în fiecare zi lucrăm la treaba asta și o să obținem aceste avize, dar nu doar pe hârtie, ci noi vrem să reflecte un anumit standard. Avem proiectant, facem documentații, lucrăm. Nu se poate de pe o zi pe alta”, a explicat Monica Sporea.
Este de precizat și că procesul de acreditare a presupus și efort financiar ridicat, pentru că, potrivit managerului Spitalului, numai taxa de acreditare se ridică la 400.000 de lei. Pe lângă asta, a fost nevoie și de alte lucrări de reparații și altele.
Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Covasna are aproape 600 de angajați și aproape 900 de paturi. Activitatea s-a reluat aici la capacitate maximă, în condițiile de restricții impuse de situația pandemică, la 1 iulie a.c.. De atunci, sute de pacienți din toată țara vin la tratament, pentru a beneficia de celebra cură Covasna, iar alte câteva mii sunt pe lista de așteptare sau în curs de programare.