SANATATE 5 mai 2021

Primul festival din pandemie, în ultima zi de Paști

de Covasna Media | 2671 vizualizări

Cine sunt câștigătorii concursului de încondeiat ouă, organizat la Întorsura Buzăului 

După un an de pauză, din cauza pandemiei de COVID-19, Sărbătoarea Ouălor Roșii de Paști de la Întorsura Buzăului s-a întors marți cu cea de-a 26-a ediție. Evenimentul a avut loc de această dată, nu la Căminul Cultural din Brădet, cum era tradiția, ci la cel din Floroaia Mare, pentru că primul este acum folosit ca centru de vaccinare. După programul obișnuit, sărbătoarea a avut în componență atât concursul de încondeiat ouă, cât și festivalul folcloric. Invitat special al ediției a fost părintele Marius Ciprian Pop. 

În concurs au fost înscrise 11 cofraje, fiecare cu câte șase ouă. Fiecare ou a fost analizat de juriul evenimentului. Potrivit rezultatelor finale, premiul I a fost obținut de  Florina și Vasilica  Despa, o echipă formată din mamă și fiică. Surorile Anișoara Roșca și Elena Olaru au urcat pe podium pentru a-și adjudeca locul II, iar locul al III-lea le-a revenit Ioanei Cristea și lui Ioan Daniel Luca.  

„Eu am aflat de la mama mea de concurs. Ea participă încă de la debutul festivalului, de mai mult de 20 de ani. De 26 chiar. Eu particip doar de vreo șapte ani. De la ea am învățat să încondeiez ouă. Venim cu drag în fiecare an și ne bucurăm că anul acesta, în aceste condiții pandemice, am reușit să participăm la festival”, ne-a declarat, la finalul evenimentului, Florina Despa. 

Tânăra câștigătoare ne-a spus și că încondeierea unui ou cu un model simplu durează până la 45 de minute, dar, în funcție de complexitate, poate dura și până la două ore. Deci nu e puțin lucru. 

„Îmi pare bine că sunt și alți competitori și în continuare se găsesc persoane care pot să încondeieze ouă și le place foarte mult. Am venit cu tot dragul și cu inima deschisă spre ceva nou, spre modele noi, să încercăm și noi alte modele”, ne-a spus și Vasilca Despa, mama Florinei, ambele din Sita Buzăului. Femeia ne-a dat asigurări și că echipa mamă-fiică va continua să participe la acest eveniment. 

Măiestria de care au dat dovadă participanții a fost apreciată de organizatorii festivalului, atât prin cuvinte, cât și cu o serie de premii, care au fost oferite în cadrul concursului. 

„Ne bucurăm nespus de mult că suntem împreună. Iată, cu toate restricțiile, (...) am reușit să venim în fața dumneavoastră cu un program artistic. (...) Din păcate, câteva concurente, care au fost cel puțin 10, 15 ani cu ouă, nu mai sunt printre noi. Dar se pare că au început niște copilași să încondeieze ouă și iată că vom avea și pentru viitor. (...) Mi-ar plăcea să scăpăm de această „râie” de pandemie, scuzați-mi termenul, să putem să invităm la acest concurs și din afară, din tot județul Covasna sau și din alte județe. Am inventat această sărbătoare pentru plăcerea aceasta deosebită pe care o am față de un ou încondeiat. Aș putea să vă spun că am acasă o colecție de ouă din toată țara. Aceste concurente, vă spun, ar putea să concureze la nivel național, pentru că au niște mâini superbe”, a spus directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, Costică Oltean, organizatorul principal al evenimentului. 

Artă, tradiție, folclor și credință 

Invitatul special al evenimentului a fost părintele Marius Ciprian Pop, cunoscut interpret de muzică populară. Acesta nu a fost la prima participare la acest eveniment, ci, potrivit spuselor organizatorilor, el a mai deschis lista invitaților și în urmă cu cinci ani. 

E o bucurie mare pentru mine și vă mulțumesc pentru invitația de a petrece a treia zi de Paști într-un mod atât de frumos. (...) Îi mulțumesc lui Dumnezeu în primul rând pentru că vă mărturisesc sincer că acum două săptămâni și ceva, când m-a sunat domnul director nu eram sigur dacă mă va învrednici Dumnezeu să mai pot ajunge la dumneavoastră, pentru că am trecut și eu printr-o încercare, ca și printr-un dar al lui Dumnezeu, în care nu puteam să respir nici cu masca de oxigen, darămite să mai cânt pe scenă. Și domnul director m-a încurajat printr-un mesaj și mi-a spus că dacă va fi voia lui Dumnezeu ne vom întâlni. (...) Sunt fericit că aici la dumneavoastră se păstrează această tradiție strămoșească” , a spus părintele, care a vorbit despre semnificația ouălor roșii de paște, ca simbol al sărbătorii de Paște și a apreciat totodată că evenimentul îmbină arta, cu tradiția, folclorul și credința. 

Festivalul ar putea deveni unul de talie națională 

În sală au fost prezente și aproximativ 50 de persoane. Accesul s-a făcut pe bază de invitații, pe fondul restricțiilor anti-COVID. În același timp, spectacolul a fost transmis online, live, pe pagina de Facebook a Primăriei Întorsura Buzăului, astfel că cei care au vrut să urmărească evenimentul au putut face acest lucru din confortul propriei locuințe. De precizat este și că organizatorii au fost dotați cu măști și dezinfectant, iar participanții care au venit mai nepregătiți, au primit cele necesare respectării regulilor, de la fața locului. 

Înainte ca momentele artistice să debuteze, pe scenă au pășit pentru a binecuvânta a 26-a ediție a festivalului preoții Ciprian Popica, de la Întorsura Buzăului, Emanuel Galanton, din Floroaia și Sorin Minea, de la Brădet, însoțiți de edilul de la Întorsura Buzăului, Raul Urdă și de viceprimarul de aici, Silviu Popica. 

În discursul său, primarul Raul Urdă a spus că, pe viitor, își dorește ca festivalul să fie unul național, pentru că ar fi un bun instrument de a promova zona Buzaielor. 

Sunt onorat să particip alături de dumneavoastră la primul eveniment cultural pe care îl putem organiza în pandemie. Pentru mine este primul an când particip. (...) Îl asigur pe domnul director că va avea toată susținerea noastră, a Primăriei Întorsura Buzăului, pentru a continua această tradiție. Doresc ca la anul, dacă ne va permite starea de pandemie și Dumnezeu, bineînțeles, ca acest festival să fie un punct de atracție turistică. E un lucru pe care trebuie să îl ducem mai departe negreșit, cu care trebuie să ne mândrim, unde vom avea invitați începând de la București până la Satu Mare, pentru a participa la această mare bucurie a noastră”, a spus primarul Raul Urdă.  

În răspuns, Costică Oltean i-a transmis primarului că îi va fi alături, iar pe parcursul premierii în cadrul concursului de încondeiat ouă a precizat că speră ca de la anul încolo, evenimentul să aibă loc din nou la Brădet, acolo unde a și luat ființă festivalul. 

Apoi, sub lumina reflectoarelor au pășit, pe rând, corul de la Parohia Întorsura Buzăului, dansatorii din ansamblul „Cununa Carpaților” și membrii tarafului de copii al Casei de Cultură din Întorsura Buzăului.  

Mărturii ale celor 26 de ediții ale evenimentului stau chiar ouăle care au câștigat concursul din 1994 și până în prezent. Planul organizatorilor declarat cu ani în urmă prevedea ca ele să devină piese centrale ale unei expoziții locale. 

David Leonard Bularca

Iulia Drăghici – Taraș

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.