Medicii de familie din județ nu se înghesuie la fonduri europene pentru dotarea cabinetelor
Mai mult de jumătate dintre ei au peste 60 de ani, iar acesta este unul dintre motive
Nu toți medicii de familie din județul nostru sunt interesați de oportunitatea de a atrage fonduri europene pentru modernizarea și dotarea cabinetelor medicale, afirmă conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna. Directorul instituției, Ágoston László, spune că cei mai în vârstă, adică majoritatea, nu numai că întâmpină dificultăți în acest proces, ci nici nu sunt prea interesați să depună proiecte, pentru că urmează să se pensioneze. Medicii de familie mai tineri spun însă că văd o oportunitate în astfel de finanțări și că sunt optimiști în ceea ce privește modul în care se vor finaliza proiectele depuse.
Deși au posibilitatea să își renoveze și să își doteze cabinetele cu aparatură modernă din fonduri europene, prea puțini medici de familie din județ au depus proiecte pentru a primi finanțare. Directorul DSP Covasna, Ágoston László, este de părere că ar fi fost mai simplu dacă aceste fonduri ar fi fost accesate de autoritățile locale.
„E ceva mai complicată treaba, pentru că de fapt medicii de familie sunt cei care trebuie să depună proiectele. Noi ca și instituție am fost solicitați să sprijinim acțiunea. După câte știu, nu este interesul foarte mare. Eu cred că ar fi fost mai avantajos dacă proiectele astea s-ar fi derulat nu prin medicii de familie, ci prin autoritățile locale, pentru că totuși autoritățile locale au mult personal care să se ocupe de asta. Unii dintre medicii de familie sunt mai în vârstă și așteaptă să vină un medic mai tânăr, să facă așa cum dorește el. Sunt tot felul de motive. O bună parte dintre ei și-au renovat deja cabinetul în măsură destul de bună, din fonduri proprii sau cu ajutorul primăriei. Depinde de la caz la caz. Sunt localități unde primăria se implică mai mult, în altele mai puțin. Deci în concluzie nu pot să spun că ar fi un interes foarte, foarte mare pentru aceste proiecte. Dacă ne gândim la un medic de familie care are o vârstă de 65-70 de ani, medicul respectiv poate că nu mai e interesat să participe la acest program pentru că într-un an sau doi o să iasă la pensie, dar primăria ar fi fost mult mai interesată să facă asta, pentru că acest cabinet rămâne și trebuie găsit altcineva care să presteze servicii medicale”, ne-a explicat Ágoston László.
Conform acestuia, jumătate din cei aproape 90 de medici de familie din județ au peste 60 de ani.
„S-a lansat treaba asta cu mare tam-tam, dar nu știm când sau dacă se va finaliza”
Chiar dacă un cabinet modernizat ar putea atrage un medic tânăr într-o comună care duce lipsă din acest punct de vedere, procedura este una destul de greoaie, spune președinta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Seres.
„Birocrația este excesivă. Ne cer atâtea hârtii că e groaznic. A doua problemă e că, atunci când s-a putut, autoritățile locale n-au vândut cabinetele și nu sunt în proprietatea noastră, a medicilor de familie, și e nevoie de acord și e o grămadă de încurcătură. Câțiva, mai ales care erau proprietari, au făcut demersuri, dar se tot lungește treaba. Au apărut și câteva contracte pe care le-au semnat, dar se tot cer hârtii în continuare și nu știm când se va finaliza și când va fi achiziționată aparatura. Mai e o condiție care spune că, dacă predai cabinetul sau se întâmplă ceva și nu trec cei 6 ani care deja s-au prelungit, atunci te pun să plătești înapoi toată investiția. Mulți au renunțat atunci. S-a lansat treaba asta cu mare tam-tam, dar nu știm când sau dacă se va finaliza. Deci nu se știe când va fi ceva concret. Să vedem când o să primească ceva cei care au depus proiecte. Așteptăm să ajungă aparatura aia mult lăudată în cabinete”, ne-a declarat dr. Lucia Seres.
Medicii mai tineri sunt optimiști
Un medic de familie care și-a început luna trecută activitatea într-un cabinet din Sfântu Gheorghe spune că a profitat de ocazie și că este optimistă în ceea ce privește proiectul depus, care ar trebui să se finanțeze din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Când au pornit programul eu încă nu am avut cabinet, dar după ce am deschis, imediat am aplicat și aștept răspuns acum. Nu este greu de aplicat. Cauza pentru care puțini aplică este vârsta înaintată a medicilor, cred eu. După 65 de ani nu mai ai așa motivație. Eu am aplicat pentru dotare, deci aparate medicale. Era fond și pentru renovarea clădirii, dar sunt mulți medici în clădiri ale primăriei și nu știu acolo cum ar fi fost procedura”, ne-a spus dr. Jakab Engya-Anikó.
Dacă proiectul va fi aprobat, cabinetul în care își desfășoară activitatea ar trebui să fie dotat, printre altele, cu imprimantă nouă, frigider pentru vaccinuri și aparate de monitorizare a funcțiilor vitale.
Ministerul Sănătății a relansat în luna ianuarie apelul pentru proiectul care prevede dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești. Noul termen de depunere a fost prelungit până pe 28 februarie 2023, iar fondul alocat este de 880 de milioane de lei.
Sursă foto: Facebook/ Vargha Fruzsina