Investiții de peste 11 milioane de lei în aparaturi moderne, la Spitalul Județean
Banii erau, inițial, planificați pentru lucrările de reabilitare ale clădirii vechi a spitalului
Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a făcut achiziții importante de echipamente anul acesta. Pe lista de „cumpărături” se numără ecografe noi, aparate de radiografie digitală, aparate pentru analize medicale, echipamente noi pentru oftalmologie și altele. Bugetul cheltuit s-a ridicat la aproximativ 11,5 milioane de lei și a vizat sectoare unde nu s-au mai făcut investiții de peste 10 ani.
Banii erau inițial planificați pentru lucrările de reabilitare ale clădirii vechi a spitalului, dar pentru că acestea s-au tergiversat din motive de birocrație și organizare, s-a decis utilizarea banilor pentru achiziția de echipamente, a spus marți, într-o conferință de presă, managerul spitalului, András-Nagy Róbert. Investițiile s-au făcut pe patru segmente importante: imagistică medicală, laborator de analize medicale, bloc operator și oftalmologie.
„Din primăvară - vară ne-am dat seama că o să întârziem pe partea de execuție și nu o să putem cheltui suma integral cu destinație pe cheltuieli de investiții de construcție și atunci am regrupat bugetul mai mult pe aparatură medicală. În final o să ajungem să cheltuim tot bugetul, însă destinația principală va fi aparatura medicală. Cel mai important în această privință este că am dotat acele sectoare unde de mai bine de 10 ani nu s-a făcut nicio investiție, cum este laboratorul de imagistică medicală. Înlocuim astfel aparatură care s-a pus în funcțiune în 2003. Totul o să fie digitalizat. O să cumpărăm un CT de 128 de slice-uri, care va face posibilă realizarea de CT de cord, de inimă. Cu ecografe am dotat mai multe secții. La Interne, Endocrinologie, Gastroenterologie , Terapia Intensivă, Pediatria, Ginecologia, s-a primit câte un ecograf. O să avem un tomograf nou la dispoziție. În plus, pe partea cealaltă, am dotat cu un aparat de radiografie digitală clasică și dispensarul de TBC. (...) Avem aparatură nouă și pentru laboratorul de analize medicale. În blocul operator am reînnoit gama de aparatură care nu a fost inclusă în proiectul Consiliului Județean, plus truse de operație, adică bisturiu, pense și așa mai departe. Au costat aproape 50.000 de euro. (...) Am dotat și blocul operator cu aparatură de oftalmologie. Acolo nu s-a mai investit de mult și acum am cumpărat un set nou și pentru diagnosticare, dar și pentru intervenții chirurgicale, microscop nou, tot felul de instrumente”, a declarat managerul spitalului, András-Nagy Róbert.
Investiția s-a ridicat la 11,5 milioane de lei din cele 12 milioane de lei, pregătite pentru investiția la spitalul vechi. Restul a rămas pentru proiectări, lucrări de execuție, a mai spus managerul.
O parte dintre aceste aparate au fost deja puse în funcțiune, dar mare parte abia au sosit, așa că urmează să fie obținute autorizările specifice, dar și să se facă instruirea personalului, ne-a explicat András-Nagy Róbert.
Schimbări la proiectul de reabilitare a spitalului vechi
În același timp, managerul a precizat că proiectul reabilitării și modernizării clădirii spitalului vechi a suferit câteva modificări impuse de fluxul medical, cerințele ISU și așa mai departe.
„Pe partea de spital vechi, acolo am întârziat puțin și nu am putut să începem de anul acesta execuția din cauza complexității proiectului și din cauza faptului că principalul nostru obiectiv a fost să asigurăm saloanele cu două, maxim trei paturi pe secții. Asta înseamnă cu toalete și baie separate pentru fiecare salon în parte și că se reduce foarte mult numărul de paturi pe secții. De aceea a trebuit să gândim și structural și funcțional proiectul, în sensul că am proiectat o extindere la clădire”, a spus András-Nagy Róbert.
Acest proiect va veni și cu o serie de schimbări privind organizarea activității în spital, a mai explicat managerul.
„Pe etajul 1, unde acum sunt Internele, va fi Gastroenterologia, Internele, Endocrinologia. Dializa se mută la parter, împreună cu Nefrologia. Neurologia va fi extinsă pe tot palierul. Neurologia va avea o secție nouă de Terapie Intensivă pentru pacienții care nu necesită ventilație mecanică. În perspectivă vrem să dotăm spitalul și cu un angiograf, care va avea un spațiu în această zonă de extindere”, a punctat acesta.
Având în vedere că bugetul pregătit pentru acest proiect a fost folosit pentru achiziția de aparaturi, conducerea spitalului speră ca Ministerul Sănătății să se implice pentru finanțarea care va fi necesară anii viitori.
În ceea ce privește noul spațiu pentru Centrul Stroke, care va cuprinde și secția de imagistică medicală, se pare că deja s-a ajuns la a 6-a licitație, însă fără succes.
„Până acum am făcut licitația împreună, proiectare și execuție. Ca să facem un pas înainte o să le despărțim și o să licităm doar partea de proiectare, care va fi în luna aceasta. În funcție de succesul licitației, adică dacă vom găsi proiectant, urmează pasul doi pe partea de execuție”, a explicat András-Nagy Róbert.
Clădirea de pneumologie, în stadiul de avizare
Conducerea spitalului a anunțat că în același timp se continuă și procedurile pentru proiectul care privește noua clădire a spitalului de pneumologie. Aici s-a ajuns în stadiul de avizare, proiectul fiind finalizat.
Urmează ca într-o ședință de Consiliu Județean din noiembrie sau decembrie să se discute aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai proiectului, apoi proiectarea și anul viitor construcția.
Și proiectul heliportului rămâne „în picioare”
Planul de construire a primului heliport din județ este încă valabil, a dat asigurări managerul spitalului. Planul Urbanistic Zonal a fost finalizat, iar proiectul a ajuns la faza de obținere de avize pentru aprobare. „După care ne putem apuca de proiectarea PUZ-ului”, a spus András-Nagy Róbert, punctând că urmează studiul de fezabilitate, proiectare și execuție.
„Eu așa văd și așa cred că într-un oraș cu spital județean de urgență, decizia că va fi sau nu va fi heliport ar trebui să se rezume doar la a indica locul: 10 metri de aici, 5 metri de acolo. Atât. Ar trebui să fie obligatoriu ca fiecare spital județean de urgență să aibă. (...) O să fie heliport cu zbor de noapte pentru că așa este normal”, a spus managerul, care a punctat că spitalul din Sfântu Gheorghe va avea doar pistă specială de aterizare, nu și aparat de zbor. „Elicopterele vor fi la Târgu Mureș, București, Iași și în alte orașe mari”.
Cât despre începerea lucrărilor, acesta a spus că „depinde de foarte multe aspecte”, printre care și obținerea de avize speciale.
Spitalul din Sfântu Gheorghe funcționează ca spital județean începând din anul 1975. În perioada 2005-2014 s-au desfăşurat lucrări ample de consolidare la aripa C a ansamblului de clădiri, din fonduri asigurate de Ministerul Sănătăţii. În 2018 a fost finalizat proiectul european de scară largă al Consiliului Județean Covasna, investiţie prin care s-a consolidat structura ansamblului de clădiri, s-au desfăşurat lucrări de proiectare şi de instalaţii pentru construcţii, s-au achiziţionat echipamente noi şi dispozitive medicale. Atunci, investiția s-a ridicat la peste 60 de milioane de euro.
Foto arhivă.