SANATATE 30 iunie 2020

Cum s-au manifestat gripa și rujeola în județul Covasna și de ce COVID-19 nu e o glumă

de Iulia Drăghici - Taraș | 1500 vizualizări

Specialiștii covăsneni îndeamnă populația județului să respecte regulile de igienă și protecție pentru că pericolul nu a trecut 

Cu toate că sezonul cald s-a instalat, nu e rost de relaxare totală, susțin, în continuare, specialiștii din lume, din țară și din județ. Virusul SARS-COV-2 nu a plecat în vacanță, ci continuă să existe în comunitate. Și discuțiile că această boală, COVID-19, este rezultatul unei manipulări ori că sunt și alte epidemii, ca de exemplu de gripă sau de rujeolă, care produc îmbolnăviri și victime și tot nu s-a produs atâta tevatură, continuă să existe și să îi determine pe covăsneni să ignore măsurile recomandate de autorități sau să le respecte doar pentru a nu primi amenzi. Totuși, cifrele oficiale și specialiștii arată că situația rămâne cât se poate de serioasă.   

Discuțiile că gripa și rujeola au avut urmări mai importante în ultimii ani decât are acum COVID-19 nu au fundament în ceea ce privește situația județului Covasna, după cum arată datele Direcției de Sănătate Publică (DSP) a județului Covasna. 

Creștere a cazurilor de gripă 

Într-un răspuns oferit ziarului Observatorul de Covasna, ca urmare a unei solicitări formulată prin legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, DSP Covasna arată că s-a înregistrat o creștere a cazurilor de gripă, de la 44 la 65, între sezonul 2018 – 2019 și 2019 – 2020. Totuși, față de alți ani, nu s-a înregistrat niciun deces. 

La data ultimei informări privind situația gripei, din 15 mai 2020, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile  raporta că „la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 16.789, cu 61.5% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (43.363) și cu 4.9% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (17.671). Numărul scăzut de cazuri de infecții respiratorii acute și de gripă clinică comparativ cu cel din săptămâna anterioară și cu aceeași săptămână a sezonului precedent poate fi datorat și sub-raportărilor furnizorilor de servicii medicale, puternic implicați în gestionarea situației provocate de COVID-19”. 

De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 73 decese confirmate cu virus gripal, față de 199, câte au fost în sezonul 2018 – 2019. 

Gripă versus COVID-19 

La data redactării articolului de față, statistica la nivelul României privind cazurile de COVID-19 arată că de la începutul pandemiei s-au depistat 26.582 de persoane care au boala, cu 269 mai multe decât în ziua precedentă. Numărul deceselor la persoane care au avut virusul SARS-COV-2 se ridică la 1.634, cu specificarea că majoritatea aveau și comorbidități. 

Cifrele pe nivel județean arată până în 29 iunie au fost depistate 279 de îmbolnăviri cu COVID-19 și opt decese – cu mențiunea, și aici, că toate persoanele decedate sufereau de alte boli foarte grave. 

Pe lângă cifre, și specialiștii susțin că este deja clar ca bună ziua că cele două boli, gripa și COVID-19 sunt diferite și numai cei care nu vor să vadă nu observă diferențele. Cel mai important aspect semnalat este cel legat de existența sau lipsa unui vaccin. 

Gripa are vaccin deși lumea se ferește. Eu le tot dau exemplul  meu de 30 de ani, că mă vaccinez și încă nu am pățit nimic de gripă. Fiind în contact cu pacienții, nici nu m-am îmbolnăvit să trebuiască să stau măcar o zi în concediu medical. Deci gripa are vaccin. Cu COVID-ul 19 e cu totul altceva. E pandemie, e ceva nou. S-a creat o panică în toată lumea și pentru asta a fost și este în continuare foarte greu. La început a fost panica, lumea a respectat regulile, oamenii au stat închiși, dar era și timpul destul de răcoros. Acum condițiile s-au schimbat. Lumea nu mai ține cont de alertă. Văd că și în oraș e o circulație și o aglomerație peste tot. Lumea crede că dacă e vară s-a terminat virusul, dar vedem pe teste că nu e așa”, ne-a declarat luni reprezentanta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș. 

Fostul director medical al Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, medicul ginecolog Antal Álmos este unul dintre doctorii care au trecut, și nu cu una cu două, prin COVID-19. Potrivit acestuia, există foarte multe motive pentru care nu ar trebui confundate gripa cu noul coronavirus, iar cea mai vizibilă este că sezonul gripal se încheie o dată cu venirea căldurii, în vreme ce în cazul COVID-19 cazurile continuă să apară și acum.  

Am trecut printr-o formă medie spre gravă a bolii și m-a afectat atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Am suferit foarte mult. Nu se poate compara cu gripa, care e provocată de virusul influenzei A sau B sau alte subtipuri. Ăsta este un virus mult mai complicat, se numește coronavirus. Singurul lucru care îl au în comun e că se transmit respirator cel mai bine. Dar deja vedem că sunt diferențe foarte mari. Virusul influenzei, să zic așa, 99% este iarna, în perioada rece. Acum suntem aproape în iulie și coronavirusul totuși seceră, sunt foarte multe cazuri. Ajungem la 10 milioane de infectați și jumătate de milion de morți - vorbesc la nivel mondial. Virusul gripal este sezonier și se cunoaște totul despre el. Despre coronavirus acum începem să știm că afectează nu numai căile respiratorii, ci și inima și ficatul și pancreasul și creierul, face și tromboză. E un virus foarte complicat. O să aflăm mult mai multe pe măsură ce trece timpul. La virusul gripei deja avem vaccinuri foarte bune, deja se face și sezonier. La coronavirus nu avem vaccin, chiar dacă zilnic vin vești, ori din Anglia, ori din America, ori din China că o să avem vaccinul. Sper să îl avem, pentru toată lumea, că numai asta ne-ar da siguranță”, ne-a declarat luni dr. Antal Álmos. 

Medicul a spus și că situația din momentul de față, care privește COVID-19, nu trebuie privită ca pe o glumă, mai ales că virusul SARS-COV-2 este prezent în comunitate. 

Mulți ani am fost director medical și am văzut cum e și cu virusul gripal. Am avut și caz de deces cu virusul gripal, dar a fost unul într-o perioadă de 5 ani. La noi vorbesc. Dar pentru o familie și cazul ăla contează. Nu e de glumă. La COVID avem peste 1.600 de decese și la nivel de infecție în jur de 25.000. E cât un municipiu. Cine se gândește că e departe și e glumă, trebuie să se gândească de două ori și să se mai informeze. (...) Până acum am avut șansa să evităm ce s-a întâmplat în Nordul Italiei și să nu suprasolicităm sistemul sanitar, mai ales cu cazuri critice. (...) Virusul e printre noi și trebuie să fim cu atât mai atenți cu cât spitalele trebuie să acorde asistență medicală și celorlalți pacienți, cum este și cazul Spitalului Județean. Trebuie prevenție. E cea care ne poate apăra. (...) Trebuie seriozitate, în sensul că nu îți acoperi nasul și gura pentru că vine cineva și te vede. Acoperi ca să te aperi pe tine și dacă cumva tu ești infectat, dar nu știi, nu mai infectezi pe alții. Nu pentru Guvern, nu pentru medici este, ci pentru protejarea de sine și pentru protejarea semenilor. Oamenii trebuie să înțeleagă, dar cred că pe măsură ce trece timpul, oamenii se vor obișnui. (...) Eu totdeauna aștept ora 13 și mă uit îngrijorat la cifre, că atârnă deasupra noastră acest pericol”, spune Antal Álmos. 

Niciun caz de rujeolă în ultimii doi ani

O altă boală infecțioasă care adesea duce la complicații este rujeola. „Din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală”, se arată pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. 

Datele DSP Covasna arată că în ultimii doi ani, 2019 și 2020, în județul Covasna nu a fost înregistrată nicio îmbolnăvire cu rujeolă.  

Și este un subiect cât se poate de actual pentru că în perioada 22 – 26 iunie 2020 în județul Cluj au fost confirmate 26 de cazuri. 

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 26 iunie este 20.189, din care 64 de decese. 

Că în județul Covasna nu sunt probleme din cauza acestei boli transmisibile ne-a confirmat și reprezentanta Asociației Medicilor de Familie de aici.  

Rujeola e cu totul altceva, pentru că are vaccin. De rujeolă nu am mai avut cazuri și județul e destul de bine situat pentru că stăm destul de bine cu vaccinarea. Vaccinăm și copii de 9 luni cu prima doză și la un an repetăm și la 5 ani la fel, cu rujeolă, rubeolă, parotidită și asta e foarte bine. Unde se vaccinează, nu sunt cazuri”, ne-a spus medicul de familie Lucia Șereș. 

Se putea gestiona și mai bine situația creată de COVID-19 

Că se putea gestiona mai bine criza provocată de noul coronavirus  la nivel național o susține cam toată lumea, inclusiv cei doi medici cu care am vorbit pentru materialul de față. La fel de generală este și ideea că va conta și ce se întâmplă de acum încolo. 

Faptul că s-au redus la minimum intervențiile pentru celelalte boli ne-a făcut probleme. Celelalte boli nu și-au luat vacanță, iar faptul că s-a închis Spitalul Județean și alte spitale mari, cu specialități rare și au primit numai COVID a fost, după mine, o mare greșeală. Trebuia să se facă circuite separate pentru COVID și ne-COVID. Dar panica a fost mare la început și pe undeva înțelegem și abordarea autorităților, care credeau că vor fi copleșiți de numărul mare de COVID. Slavă Domnului, nu  a fost așa. Câteodată e bine să sufli și în iaurt. Poate că cu mintea de acum ar fi făcut altfel, dar ținând cont de panica din întreaga lume asta a fost. Să sperăm că nu se mai repetă și vor fi circuite separate și vor fi primiți și alți bolnavi, chiar dacă va fi după un timp sau la toamnă iar foarte rău. Orice e posibil, mai ales că unii ignoră și spun că e numai o conspirație”, a punctat dr. Lucia Șereș. 

Coronavirusul, „o problemă mult mai importantă în momentul actual”, transmite DSP 

Dincolo de statistici și de însemnătatea acestora, specialiștii spun că sunt reguli clare și simple pe care oricine trebuie să le respecte: „evitarea aglomerației, purtarea măștii în locuri aglomerate sau în spații închise, distanțare socială pentru evitarea infectării cu Coronavirus, aceasta fiind o problemă mult mai importantă în momentul actual”, potrivit DSP Covasna. 

„Nu trebuie să facem un capăt de țară din asta, dar trebuie respectate regulile, care sunt minime: să te speli pe mâini, să nu stai foarte aproape de celălalt. Nu știu de ce nu înțeleg tinerii. Eu îi văd pe stradă în grupuri, unii lângă alții. Reguli minime de bun simț trebuie respectate. Dacă respectăm distanțarea, va fi bine. Dacă nu, cine știe unde ajungem iar. Contagiozitatea este foarte mare. Unii fac boală simptomatică. Acum s-au introdus în simptome și diareea și cursul nasului. Se tot studiază și apar noi și noi simptome. Boala nu e de neglijat. Trebuie să respectăm regulile. Foarte bine dacă unii sunt asimptomatici, trec mai ușor, dar unii mor din asta și trebuie să avem mare grijă. (...) Nu știe omul niciodată cum îi reacționează organismul, pentru că e ceva foarte nou și nu știu nici doctorii nici oamenii de știință. Acum este în studiu, să vedem ce se întâmplă. De aceea: precauție, precauție, precauție. Nu e de glumit”, a subliniat și reprezentanta Asociației Medicilor de Familie. 

De precauție amintește și medicul spitalului județean, Antal Álmos. „În oameni s-a adunat o tensiune și psihică și acum e o perioadă de vară și fiecare vrea să fie cât mai liber, dar trebuie să facă asta fără să dăuneze propriei sănătăți și a altora. Asta ar fi învățămintea. Și să fim foarte precauți. Chiar și în ceea ce spunem. Trebuie să avem încredere în sistemul sanitar și în cei care comunică, că nu fac degeaba toate acele apeluri. Să ținem pumnii să fie cât mai puține cazuri, că atunci și relaxările pot să fie mult mai lejere și mai multe”, a mai spus dr. Álmos.

Fără îndoială nicio îmbolnăvire, indiferent de boală, nu este binevenită, fie că vorbim de gripă, rujeolă, COVID-19 sau oricare alta. Și să nu uităm un lucru important: fiecare număr reprezintă viața unui om. De aceea este cu atât mai important ca fiecare dintre noi să fim atenți la sănătatea noastră, cât și a celor din jur.  

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.