POLITICA 14 aprilie 2022

Voturile maghiarilor din România la alegerile parlamentare din Ungaria în cifre

de Diana Pantelimon | 1544 vizualizări

Un mandat din cele 135 câștigate de FIDESZ  este din partea cetățenilor maghiari din România, informează UDMR

Coaliția FIDESZ-KDNP aflată la guvernare din 2010, condusă de Viktor Orbán, a câștigat, la alegerile din 3 aprilie a.c., 135 de mandate din cele 199 ale Parlamentului, adică o majoritate de două treimi. Două dintre aceste mandate au rezultat în urma voturilor maghiarilor din afara granițelor Ungariei, din care unul provine din voturile maghiarilor din România, au anunțat marți reprezentanții UDMR Covasna. 

La alegerile parlamentare din Ungaria din anul acesta, Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a trimis din țara noastră, prin Consulatul General al Ungariei, un total de 132.506 de voturi, cu 38.307 de voturi mai mult decât în 2018. 

„În Ținutul Secuiesc și-au exercitat dreptul de vot la alegerile parlamentare (n.red. din Ungaria) cu 18-20% mai multe persoane față de alegerile din 2018. Voturile maghiarilor de peste graniță au dat coaliției FIDESZ-KDNP două locuri, dintre care unul provine din voturile oamenilor din Secuime“, a transmis marți pe pagina oficială Facebook președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor.

Din totalul de voturi trimise din țara noastră, 50 de mii de voturi nu au fost valide.

„Din păcate numărul voturilor nule este încă mare, au fost 50 de mii de voturi pierdute. Obiectivul nostru este ca numărul acestora să scadă mult peste patru ani“, a transmis pe Facebook liderul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Referitor la incidentul din Livezeni, județul Mureș, din preajma alegerilor, când mai multe plicuri cu buletine de vot, presupuse a fi în favoarea opoziției, au fost găsite la o groapă de gunoi, iar opoziția din Ungaria a cerut anularea voturilor din Transilvania, liderul UDMR Antal Árpád a precizat că „a existat în mod clar o provocare dură, care avea drept scop mobilizarea alegătorilor de stânga. Ceea ce au încercat cei de stânga pe ultima sută de metri, să folosească comunitățile transfrontaliere pentru a-și mobiliza proprii alegători - a fost un mare eșec.“

„Doresc să subliniez că fiecare este liber să decidă dacă să solicite cetățenia maghiară și, dacă da, (...) să decidă dacă își exercită dreptul de vot. Dacă da, poate, desigur, să decidă pe cine să voteze. Nu știu cum se poate asigura o mai mare libertate de alegere decât aceasta.

În același timp, este important de subliniat că majoritatea de două treimi a coaliției FIDESZ-KDNP nu a fost obținută prin voturile celor din diaspora, ci maghiarii din țara-mamă au decis ca Fidesz să aibă majoritatea constituțională“, a mai precizat edilul Antal Árpád.

Reamintim rezultatele alegerilor din Ungaria de la începutul lunii: FIDESZ – 53,1%, Opoziția unită – 35,04%, Patria Noastră – 6,3%. Pe baza acestor rezultate, Fidesz va avea în Parlament 135 de locuri, o majoritate de două treimi. Alianța de opoziție va avea 57 de locuri, iar partidul de extremă-dreapta, Patria Noastră, 7 locuri.

Facem precizarea că traducerile declarațiilor din maghiară în română ne aparțin.

Sursa foto: Facebook / Antal Árpád

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Adi Alex, 28 aprilie 2022
Era interesant de aflat cati cetateni din Romania au drept de vot in Ungaria, care este procentul celor care si-au exprimat dreptul de vot si care este diferenta voturilor nule de la ultimele alegeri citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.