POLITICA 10 decembrie 2012

Vot liniştit în Covasna

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 599 vizualizări
Deşi ninsoarea abundentă de ieri dimineaţă anunţa probleme, ziua alegerilor parlamentare s-a desfăşurat fără incidente în judeţ. Ziua alegerilor parlamentare de ieri a debutat în județul Covasna şi în aproape toată ţara cu ninsori și vânt puternic, astfel că la primele ore ale dimineții drumul până la secțiile...

Deşi ninsoarea abundentă de ieri dimineaţă anunţa probleme, ziua alegerilor parlamentare s-a desfăşurat fără incidente în judeţ.

Vot linistit in CovasnaZiua alegerilor parlamentare de ieri a debutat în județul Covasna şi în aproape toată ţara cu ninsori și vânt puternic, astfel că la primele ore ale dimineții drumul până la secțiile de votare părea destul de complicat și anevoios, mai ales că nici temperatura de afară nu era prea ridicată. Odată cu trecerea orelor însă, ninsoarea a stat, aerul s-a mai încălzit, străzile au fost deszăpezite, iar secțiile de votare au devenit mai „accesibile”. Cu toate acestea însă, oamenii nu s-au înghesuit la vot, nici măcar în zonele rurale, cele care au o tradiție în legătură cu datoria omului de-a merge la vot.

Dincolo de ninsori, ziua votului a adus ceva probleme de dimineață și în județul Covasna. Astfel, în zona Întorsurii Buzăului a fost la primele ore o pană de curent care s-a remediat rapid, iar la Vâlcele comisia electorală care trebuia să ajungă în secția de votare de la Hetea nu a putut urca drumul cu mașinile, astfel că membrii au luat cei doi kilometri la picior. La Comandău, drumurile au fost „deschise” de la ora 6, iar primarul Kocsis Bela spune că zăpada mare nu a afectat nicio zonă a localității, oamenii având acces la secția de votare. Drumurile naționale nu au fost nici acestea blocate și nici drumurile județene, circulându-se în condiții normale de iarnă. Partidele și alegătorii s-au comportat așa cum se cuvine, la Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) Covasna nefiind înregistrată nicio plângere sau sesizare care să aibă legătură cu procesul electoral.

Dacă oamenii nu s-au înghesuit la vot, politicienii au fost printre primii care s-au grăbit spre secțiile de votare, în speranța că prin puterea exemplului vor scoate lumea din casă.

Politicienii au ieșit la vot

Candidatul ARD pentru Senat în Colegiul Covasna – Întorsura Buzăului, Petre Străchinaru, a declarat că a votat în colegiul său de reședință și a votat pentru un vot uninominal și nu de partid.

„În această campanie am stat de vorbă cu oamenii, le-am ascultat păsurile, le-am aflat nevoile și durerile. Am votat pentru asta – să putem rezolva doleanțele oamenilor, nu ale partidelor. Sunt pe ideea votului uninominal, nu de partid, însă nu știu dacă asta se va realiza la nivelul întregii țări... Mă îngrijorează însă prezența slabă la vot”, a declarat Petre Străchinaru.

Candidatul USL pentru Camera Deputaților în Colegiul Sfântu Gheorghe, Emil Pantelimon, s-a prezentat la vot cu speranța într-un Parlament întinerit, un nou discurs politic și normalitate.

„Am votat pentru întinerirea Parlamentului, pentru ca tinerii să fie reprezentaţi mai bine în Parlament şi ca să dau un impuls acelora din societate care în momentul de faţă sunt cei mai reticenţi la mediul politic, adică tinerii. Totodată, am votat pentru introducerea unui nou discurs pe agenda publică şi politică, pentru promovarea într-un mod util a culturii (...) Iar ca reprezentant al electoratului din Sfântu Gheorghe am votat pentru reprezentarea acestui oraş multicultural la Bucureşti cu un mesaj de normalitate, diferit de cele conflictuale de până acum, care să arate care este de fapt starea de spirit adevărată în această comunitate în care trăim şi pentru a demonstra şi la nivel central că românii şi maghiarii din Sfântu Gheorghe nu sunt duşmani, ci sunt parteneri în viaţa publică şi în viaţa cetăţii”, a declarat Emil Pantelimon pentru Agerpres.

Președintele Patidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a votat la Sfântu Gheorghe, iar potrivit Agerpres, acesta a votat pentru „autonomia Ţinutului Secuiesc şi pentru autonomia culturală a comunităţii maghiare din Transilvania”, în vreme ce candidaţii UDMR Covasna Márton Árpád şi Klárik László au votat „pentru dezvoltare, prosperitate şi pentru reprezentarea comunităţii maghiare”.

Conform Agerpres, preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a votat pentru ca „România să intre în normalitate, oamenii să-şi poată vedea liniştiţi de treburile lor şi să se termine cu scandalurile politice din ţară”. Grama, care candidează pentru al doilea mandat, a menţionat că s-a prezentat la urne cu dorinţa de a apăra în continuare interesele românilor din judeţul Covasna în Parlamentul României.

Fostul subprefect Valentin Ionaşcu, candidat din partea Alianţei România Dreaptă (ARD) pentru Camera Deputaţilor, a declarat că a votat „pentru oameni şi cu gândul la oameni”.

„Am fost impresionat de felul în care oamenii m-au primit în mijlocul lor şi mi-am dat seama că locul meu e alături de ei. Am fost impresionat că au ieşit din case, au înfruntat zăpada şi au îndurat gerul ca să meargă să voteze şi le mulţumesc pentru asta. Mi-au dat curaj să merg mai departe şi azi am votat cu gândul la oameni şi pentru oameni”, a declarat Valentin Ionaşcu.

Oamenii, cu inima-ndoită la vot

Prezenţa la vot la nivel naţional a fost ieri de 36,54% până la ora 18. Majoritatea celor care s-au prezentat ieri la urne au votat pentru un viitor mai bun şi pentru o Românie mai prosperă.

Ciprian Hugianu din Sfântu Gheorghe a votat la o secție de votare de la Gară. Ne-a spus că nu avea de gând să meargă la vot, dar dacă tot a fost nevoit să iasă din casă, s-a dus și să pună ștampila pe candidații în care are ceva mai multă încredere decât în ceilalți. „Am votat pentru că am ieșit cu fetele mele la o plimbare și pentru că magazinul unde am fi vrut să mergem a fost închis, am zis să merg să votez. Speranțe prea mari nu prea am, dar m-am gândit că dacă tot este dreptul meu, de ce să nu îl folosesc? Mi-aș dori ca fetele mele să aibă un viitor mai bun decât ceea ce avem acum, să nu întâmpine greutățile pe care le avem noi. Am votat, la fel cum au făcut și alții, după care… Dumnezeu cu mila” – ne-a declarat Ciprian Hugianu.

Un tânăr pe nume Nagy István ne-a spus după ieșirea de la urne că a venit să voteze pentru că simțea nevoia de a pune ștampila pe răul mai mic. „De două decenii venim să votăm împotriva a ceva, nu pentru ceva. De fiecare dată ne scoate din casă nevoia de a vota răul mai mic, răul mai puțin rău. Așa s-a întâmplat și acum, iar eu nu am pus ștampila pe cineva despre care aș crede că este potrivit pentru a mă reprezenta în Parlament, ci am votat candidatul pe care îl consider că este capabil să ia mai multe voturi decât reprezentanții unor partide extremiste” – spune Nagy István.

„Speranţa moare ultima”

Ana Maria Ion crede în schimbare și spune că a votat pentru că speranța moare ultima. „Cred că noi toți avem puterea de a schimba clasa politică și să alegem oameni capabili să lucreze pentru noi, pentru ca noi toți să o ducem mai bine. Am votat pentru că vreau să avem un sistem sanitar sănătos, profesori care să își dea silința pentru ca procentul de promovabilitate la examenele naționale să nu mai fie atât de scăzut ca anii trecuți. Am votat pentru că am încredere în candidații care doresc să implementeze o altfel de mentalitate decât cea pe care o cunoaștem cu toții” – ne-a declarat Ana Maria Ion.

Gabor Ilona este pensionară și ne-a spus că singurul motiv pentru care s-a dus la vot este acela că după ieșirea de la biserică vecinele ei s-au dus să voteze, așadar s-a dus și ea. „Am votat ca tot omul, dar nu pentru că aștept ceva. Am tot așteptat 20 de ani și nu s-a întâmplat nimic, nu cred că acum se va schimba roata. Aș vrea să promovez tinerii, dar cred că și tinerii vor fi la fel pentru că intră în acest cerc vicios, din moment ce ajung la putere, ori sunt înlăturați de acolo pentru că doresc să schimbe ceva, ori vor fi asimilați de politicienii corupți” – spune pensionara.

Un alt pensionar, care își spune simplu nea Gheorghe, consideră că a vota nu este doar un drept, ci și o obligație. „Toată lumea comentează, dar de ieșit la vot nu iese. Unul zice că e frig, altul că nu se schimbă oricum nimic, păi dacă nu iese lumea la vot, ce să se schimbe? Mai ales tinerii se încuie în casă, eu nu înțeleg de ce nu vin la vot, că doar viitorul este al lor, până când să tot alegem noi pentru ei? Și pentru ce, că oricum nu le convine… Azi am votat la fel cum am votat de fiecare dată, n-am lipsit de la niciun vot nici eu, nici soția. Ne dorim pensii mai mari, condiții mai bune în spitale, dacă le vom avea, bine, iar dacă nu, asta e. Dar pentru copiii, pentru nepoții noștri ar fi foarte important să iasă la vot” – ne-a povestit pensionarul.

„Am votat pentru că nu mai vreau să-l văd pe Băsecu. Pur și simplu nu-l mai suport și atunci am votat cu alții, care nu-l vor mai susține. Că dacă nu va mai avea susținere, poate scăpăm de el înainte de vreme”, ne-a spus Roxana, o tânără de 32 de ani.

Nu au încredere în niciun candidat

Am întâlnit și oameni nemulțumiți, care spun că nu vor să voteze pentru că nu au încredere în nici un candidat. Un strungar din Sfântu Gheorghe, Kovács András, spune că s-a săturat de întreaga clasă politică și de promisiunile din programe electorale care oricum nu se vor concretiza niciodată. De aceeași părere este și Alexandru, un tânăr de 29 de ani. El spune că se gândește să plece din țară și să lase totul în urmă pentru că aici nu mai vede nicio soluție. „Am terminat o facultate, m-am angajat pe salariu minim pe economie, apoi am încercat să îmi fac propria afacere. Nu mi-a ieșit nimic, am plătit taxe până am dat faliment. Sincer nici nu știu ce mai caut aici, aș vrea să plec” – spune el.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.