POLITICA 10 decembrie 2012

UDMR, tot 5 din 6 în Covasna. Emoţii doar pentru Colegiul Covasna – Întorsura

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 1700 vizualizări

UDMR a câştigat cu peste 50% colegiile de deputaţi din Sfântu Gheorghe, zona Baraolt şi zona Târgu Secuiesc, precum şi ambele fotolii de senator din judeţ. În Colegiul 4 niciun candidat nu a obţinut peste 50%, urmând ca postul de deputat să fie adjudecat în urma redistribuirii la nivel naţional.

UDMR, tot 5 din 6 in CovasnaAlegerile de duminică redefinesc reprezentanții covăsnenilor în Parlament. În vreme ce buletinele de vot au adus în fața alegătorilor unele nume sonore și foarte mulţi „anonimi” ale căror nume nu le spuneau nimic votanților, oamenii au ales să trimită în Parlament persoane din sfera politică, vizibile și cu experiență. Controversați sau nu, aleșii covăsnenilor îi vor reprezenta pe aceștia în Camera Deputaților și în Senat în următorii patru ani, iar UDMR este, de departe, marele câștigător al alegerilor de duminică din Covasna.

În judeţul Covasna participare la vot a fost de 39,74%, puţin sub media pe ţară. La urne s-au prezentat 73.126 de persoane din cele 185.680 înscrise pe listele permanente.

Márton Árpád, la al șaptelea mandat de deputat

Deputatul UDMR Márton Árpád a obținut prin votul de duminică al șaptelea mandat de parlamentar, el candidând în Colegiul Baraolt. Numărul voturilor valabil exprimate în favoarea lui Márton a fost de 9.875, iar candidatul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Derzsi Samuel, a obținut 3.169 voturi. Locurile următoare au fost ocupate de candidatul USL Corina Bote, cu 1.163 de voturi, Vasile Ciornobreve de la PPDD cu 757 voturi și Radu Robert Sorin de la ARD cu 250 de voturi. Candidatul Partidului Ecologist Român,  Szekeres Elek, a primit 245 de voturi.

Născut pe 25 martie 1955 în oraşul Târgu Lăpuş din judeţul Maramureş, Márton Árpád este căsătorit şi are doi copii. Absolvent de Teatru și Drept, Márton este, probabil, cel mai longeviv parlamentar al țării. Înainte de a intra în Parlament în 1990, pe listele UDMR, Márton Árpád a activat ca actor. Din 1990, în cele șase mandate de parlamentar, Márton a avut mai multe inițiative legislative, printre care la Legea Arhivelor și la indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Márton Árpád este și inițiatorul Proiectului de Lege privind abrogarea Legii nr.3 din 28 martie 1974, Legea presei din Republica Socialistă România, proiect care a fost dus la final și de care este foarte mândru. Declarația de avere a deputatului arată că acesta a devenit proprietar după ce a ajuns în Parlamentul României. Astfel, prima sa achiziție a fost un apartament în Sfântu Gheorghe, cumpărat în 1992;  în 2005 și-a achiziționat un al doilea apartament, cu mențiunea că acesta a fost achiziționat din banii proveniți dintr-o moștenire a soției deputatului. Tot prin moștenire, soția deputatului este titularul unui teren forestier la Gheorgheni, familia având totodată și un autoturism Peugeot, achiziționat în 2008. Familia Márton mai are și depozite în bănci – pentru indemnizații, alte drepturi bănești, inclusiv asigurări de pensii private. Venitul anual încasat de Márton Árpád în 2011 a fost de 50.784 lei, iar cel încasat de către soția, medic de familie, s-a ridicat la 61.460 lei.

Sfântu Gheorghe are deputat judecat pentru abuz

Fostul subsecterar de stat Markó Attila a candidat din partea UDMR pentru un mandat de deputat în Colegiul Sfântu Gheorghe și a câștigat detașat, obținând 52,64% dintre voturile valabil exprimate, adică 11.297 voturi. Candidatul PPMT Sántha Imre l-a urmat la mare distanță, cu 4.255 voturi (19,83%), urmat de candidatul USL Emil Pantelimon, care a obținut 3.760 de voturi (17,52%). Pe pozițiile următoare se află Ștefan Radu Doru (PP-DD), cu 894 de voturi (4,17%), Viorel Radu (ARD) cu 620 de voturi (2,89%), candidatul PRM Mircea Măgherușan, cu 253 de voturi (1,18%) și Vasile Tămaș (PER) cu 215 voturi (1%).

Markó Attila s-a născut pe 27 septembrie 1968 la Brașov și este căsătorit. După ce a absolvit secția de matematică-fizică a Liceului Unirea din Brașov, Markó a studiat Dreptul în cadrul unei universități din Budapesta și apoi cursuri de studii politice.

Este membru fondator al UDMR, iar între 1990 și 1995 a fost membrul unor organizații ale tinerilor maghiari. Din 1999 a fost numit președinte al Comisiei de Supraveghere a Statutului UDMR, iar între 2003 și 2005 a fost vicepreședintele Asociației Juriștilor Maghiari din România. În luna iunie a acestui an,  Markó Attila a fost condamnat de Judecătoria Buzău la trei ani de închisoare cu executare pe motiv că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe catre Eparhia Reformată din Ardeal pe baza unor documente nevalabile. Sentința nu este definitivă, recursul fiind judecat la Curtea de Apel Ploiești, cu un nou termen pentru 15 ianuarie 2013.

Emoţii pentru Colegiul 4 Covasna – Întorsura Buzăului

În Colegiul 4 Covasna – Întorsura Buzăului, cele mai multe voturi le-a obținut candidatul UDMR Thiesz János – 6.162, reprezentând 41,65%. Deputatul PSD Horia Grama a obținut 4.579 voturi (30,95%), fiind urmat de fostul subprefect Valentin Ionașcu din partea ARD, cu 1.749 voturi (11,82%). Candidatul PP-DD Mathe Mihail a obținut 1.012 voturi (6,84%), Szakács Zoltán (PPMT) a obținut 661 de voturi (4,47%), iar Gică Agrigoroaie (PRM) 252 de voturi (1,70%).

Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a obţinut peste 50% din voturi, situația în acest Colegiu rămâne să se clarifice prin redistribuire, iar potrivit unor estimări neoficiale, se pare că deputatul Colegiului va fi tot Horia Grama (USL).

Horia Grama s-a născut pe 28 februarie 1962 la Blaj, în județul Alba, este căsătorit și are un copil. A absolvit Institutul de Mine Petroșani, având diplomă de inginer mecanic. A intrat în PSD la începutul anilor 1990 și a fost vicepreședinte al organizației județene, apoi prim- vicepreședinte și în cele din urmă a devenit președinte al organizației, în 2006. Între 2001 și 2005, Horia Grama a fost prefect al județului Covasna, iar din 2008 deputat de Covasna, tot în Colegiul Covasna – Întorsura Buzăului. În mandatul 2008-2012 a avut nu mai puțin de 26 de propuneri legislative, iar acestea s-au referit, printre altele, la modificări pe Legea Educației naționale, Legea minelor, Codul Fiscal ș.a.

Fejér László a câștigat detașat la Târgu Secuiesc

În colegiul uninominal 3 – Târgu Secuiesc, reprezentantul UDMR Fejér László Ödön a câștigat detașat. Acesta a primit 13.018 voturi, pe când reprezentantul PPMT, Johann Taierling, a primit 2.734 de voturi. Cei doi au fost urmați de candidatul USL Dan Suciu cu 544 de voturi, reprezentantul Asociației Partidei Romilor „Pro Europa” Nicolae Păun – 293 de voturi, candidatul PP-DD Ion Diaconu cu 213 voturi și Liviu Comăneci (ARD) – 208 voturi.

Așadar, în următorii patru ani zona Târgu Secuiesc va fi reprezentată în Camera Deputaților de omul de afaceri Fejér László Ödön cunoscut printre altele și pentru faptul că a contribuit cu bani la acoperirea costurilor de eliberare a adeverințelor persoanelor care au lucrat la fosta Fabrică de Șuruburi din localitate.

Olosz Gergely – fost deputat, actual senator

Deputat în legislatura trecută, Olosz Gergely a câștigat un scaun de senator în urma alegerilor de duminică. Candidatul UDMR a primit 19.711 voturi în Colegiul Uninominal Târgu Secuiesc – Covasna – Întorsura Buzăului. Pe locul doi s-a clasat candidatul USL Marius Obreja, care a primit 5.953 de voturi, urmat de Kovács István (PPMT) cu 3.540 de voturi, Petre Străchinaru (ARD) – 1.871 de voturi şi Teodor Mocanu (PRM) – 820 de voturi.

Olosz Gergely s-a născut în 1976 la Sfântu Gheorghe și a absolvit studiile în domeniul economiei și dreptului în Ungaria. În ultimii patru ani a fost deputat UDMR, este căsătorit și are doi copii. La începutul lunii octombrie, Olosz, fost preşedinte ANRE în perioada 2007-2008, a fost trimis în judecată fiind acuzat de trafic de influenţă, alături de patru reprezentanţi ai unor firme pe care i-ar fi ajutat să obţină contracte oneroase, cerând în schimb peste 500.000 de euro şi 400.000 de lei. Olosz a negat acuzațiile, susținând că trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) reprezintă o „gafă profesională inacceptabilă”, menită să îl denigreze şi să îi compromită candidatura pentru Senat.  O lună mai târziu, în noiembrie, Olosz a rămas fără permis de conducere pentru trei luni, după ce a fost prins conducând un autoturism cu viteza de 163 de kilometri/oră, între Sfântu Gheorghe și Câmpu Fumos.

Klárik László – noul senator

Candidatul UDMR Klárik László a câștigat Colegiul Uninominal Sfântu Gheorghe – Baraolt, urmând ca în următorii patru ani să îi reprezinte în Senat pe cetățenii din această zonă. Klárik a primit 21.314 voturi, fiind urmat de liderul PPMT Toro Tibor cu 7.367 de voturi, candidatul USL Rădița Palela cu 5.008 voturi, Radu-Corneliu Butnaru (PP-DD) – 1.791 de voturi, Ion Gheorghe (ARD) – 912 şi Gheorghe Simon (PER) – 886 de voturi.

Klárik László s-a născut în 1968 la Sfântu Gheorghe, a terminat Facultatea de Geologie și Geofizică la Universitatea București, iar în ultimii patru ani a fost managerul județului Covasna. Klárik László este căsătorit și are doi copii.

UDMR critică dur PPMT

După numărarea voturilor și transmiterea rezultatelor de către BEJ, liderii UDMR i-au criticat dur pe candidații PPMT. În opinia președintelui UDMR Covasna, Tamás Sándor, PPMT este de vină pentru faptul că UDMR nu a câștigat și Colegiul Uninominal Covasna –Întorsura Buzăului. „PPMT este de vină pentru că am pierdut Colegiul 4 pentru că au mers după propria lor prostie și nu au judecat limpede. Pe de altă parte primarii PPMT din județ au dus o campanie de demobilizare masivă” – a declarat Tamás Sándor. Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a spus că PPMT este un frățior mai mic al UDMR, care pentru faptul că a trimis în cursa electorală un candidat pe Colegiul 4, ar merita să fie pălmuit. „Este ca și când un copil te scoate din sărite și îți vine să îl plesnești, dar cu toate acestea nu o faci. L-am rugat personal pe liderul PPMT Covasna, Nemes Előd, să nu desemneze candidat pe acest colegiu, apoi l-am rugat să îl retragă pe Szakács Zoltán, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Subliniez faptul că vorbesc despre o familie, iar pălmuirea trebuie luată ca atare” – spune Antal.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 11 decembrie 2012
Se pare ca puscariasul Marko Attila a scapat de inchisoare doar in felul asta,capatand imunitate parlamentara !!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.