POLITICA 28 septembrie 2017

UDMR a adunat peste 7.000 de semnături pentru susţinerea Minoriy SafePack

de Agerpres | 967 vizualizări

UDMR Covasna a adunat peste 7.000 de semnături pentru susţinerea Iniţiativei Cetăţeneşti Europene Minority SafePack, care îşi propune să contribuie la protejarea şi afirmarea intereselor minorităţilor naţionale şi etnice autohtone din Europa.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că organizaţia pe care o reprezintă şi-a propus să adune 30.000 de semnături, iar până acum, în decurs de o săptămână, a strâns 7.843 de adeziuni.

Tamás Sándor consideră că această iniţiativă este binevenită, deoarece comunitatea maghiară are o serie de doleanţe şi probleme specifice nerezolvate de multă vreme, cum ar fi înfiinţarea unei universităţi de stat cu predare în limba maternă, precum şi folosirea simbolurilor identitare proprii.

„De ce este nevoie de această iniţiativă cetăţenească, toată lumea ne întreabă?! Pentru că în ultimii o sută de ani întotdeauna noi, ca să rezolvăm problemele specifice comunităţii maghiare din România, ne-am adresat Bucureştiului şi, din păcate, majoritatea problemelor care ne privesc nu sunt rezolvate de Bucureşti (...) Nu am spus totalitatea, ci majoritatea (...) şi dacă nu putem să rezolvăm la Bucureşti, trebuie să găsim alte soluţii şi alte soluţii sunt să ne adresăm Guvernului de la Budapesta, (...) guvernelor altor state şi acum vom avea un mesaj, susţinut de un milion de semnături la nivel european, şi către Bruxelles“, a declarat Tamás Sándor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

El a mai spus, printre altele, că în Europa există modele funcţionale de autonomie, cum ar fi, spre exemplu, Tirolul de Sud, model care ar putea fi aplicat şi în „Ţinutul secuiesc“, respectiv în zonele din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş locuite majoritar de maghiari.

„Vrem, foarte corect, să obţinem posibilitatea de a trăi o viaţă integră în această ţară, pentru că şi noi suntem cetăţeni români, şi noi suntem plătitori de impozite, şi noi am contribuit în ultimii o sută de ani la dezvoltarea acestei ţări, la buna guvernare şi am contribuit, de foarte multe ori, prin sportivii noştri, prin artiştii şi prin oamenii de ştiinţă din comunitatea noastră la dezvoltarea acestei ţări. Deci, mi se pare absolut normal să avem aceleaşi drepturi nu numai cu Tirolul de Sud sau suedezii din Finlanda, ci şi cu românii din România cu care suntem în aceeaşi ţară“, a mai spus Tamás Sándor.

Preşedintele Federaţiei Minorităţilor Naţionale din Europa (FUEN), Vincze Loránt, prezent la conferinţa de presă, a declarat că iniţiatorii proiectului şi-au propus să adune, în decurs de un an de zile, un milion de semnături din mai multe state europene, dintre care 250.000 de semnături din România, pentru susţinerea drepturilor minorităţilor.

„Este un demers profund european (...) în sensul în care doreşte să arate că valorile reprezentate de minorităţile etnice din Europa nu trebuie doar recunoscute, ci şi apreciate şi apărate la nivelul Uniunii Europene. (...) În România (...) doleanţele comunităţii maghiare nu sunt totdeauna respectate, sunt câteva teme cu care nu reuşim să mergem spre o soluţionare - înfiinţarea şcolilor, utilizarea steagului secuiesc şi alte simboluri naţionale ale comunităţii noastre, retrocedările (...) şi atunci evident că Uniunea Europeană ar trebui să fie următorul nivel de la care ne aşteptăm la o atenţie sporită în ce priveşte doleanţele minorităţilor. (...) Uniunea Europeană ar trebui să fie entitatea care garantează ca drepturile deja dobândite să nu poată fi pierdute, chiar cu schimbarea unui regim politic într-o ţară membră sau alta, iar împărtăşirea bunelor soluţii găsite în diferite ţări europene, cum ar fi Tirolul de Sud, Finlanda, Belgia sau altele, care reprezintă o soluţie pozitivă în ce priveşte minorităţile naţionale, să fie împărtăşite şi luate ca exemplu şi în alte ţări membre. (...) Nu ne facem probleme, credem că acel milion de semnături se va aduna din cel puţin şapte state membre, (...), eu sunt optimist (...) şi ce este mai important e să avem un lobby puternic, iar acest demers să nu fie dat deoparte în Comisia Europeană, ci să urmeze adoptarea unor acte legislative în sprijinul comunităţilor etnice din Europa“, a declarat Vincze Loránt.

Minority SafePack, iniţiat de membri ai UDMR şi FUEN, are ca motto „Nu eşti singur. Un milion de semnături pentru diversitatea Europei“ şi îşi propune să contribuie la protejarea şi afirmarea intereselor minorităţilor naţionale şi etnice autohtone europene în următoarele domenii: limbi regionale şi minoritare, cultură şi învăţământ, politica regională, reprezentare publică, egalitate, audiovizual şi alte instrumente media, sprijin regional (de stat).

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.