Târgu Secuiesc: în primăvară începe implementarea proiectelor propuse și votate de cetățeni
Printre acestea se numără amenajarea unei „săli de clasă” în spațiul verde
Prima ediție a programului „Bugetare participativă” de la Târgu Secuiesc a fost un real succes, spun reprezentanții primăriei. Lucrările pentru cele două proiecte desemnate câștigătoare din cele opt propuse la votare, adică modernizarea terenului de joacă la Lunga și amenajarea unei săli de clasă în natură, în valoare totală de 100.000 de lei, vor debuta în primăvară, când vremea o va permite, dar mai ales când va fi votat și aprobat bugetul.
Viceprimarul Szilveszter Szabolcs, inițiatorul și coordonatorul programului de bugetare participativă, s-a declarat plăcut surprins de implicarea de care au dat dovadă cetățenii. În total au fost depuse peste 13 proiecte, dar numai opt au putut fi validate și incluse spre votare, pentru că restul vizau lucrări pentru obiective care nu sunt în proprietatea primăriei și unde autoritatea locală nu poate face investiții din bani publici.
„Am fost un pic sceptic și mi-a fost teamă la început, dar am avut o „dezamăgire” foarte pozitivă. Au fost depuse multe proiecte foarte bune. (...) Pentru primul program de bugetare participativă a fost un an bun. Majoritatea cetățenilor au manifestat spirit civic foarte pozitiv”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, viceprimarul din Târgu Secuiesc, Szilveszter Szabolcs.
Câștigătorii
Proiectele incluse în etapa următoare au primit peste 1.000 de voturi. Câștigătoarele au avut 223, respectiv 168 de voturi.
Pe primul loc a ieșit ideea Coaliției părinților din Lunga, prin care se dorește modernizarea curții școlii și grădiniței din localitate și amenajarea unui loc de joacă sigur pentru cei mici.
„Locul de joacă a fost construit de mai mult de 10 ani, cu toate că au fost efectuate reparații mai mici, starea acestuia s-a deteriorat treptat, jocurile s-au învechit, sunt ruginite, putrezite, incomplete. În prezent, din păcate acesta înseamnă pericol pentru copii, ca să nu mai menționăm că nu este îngrădit corespunzător de drumul național DN11, care se află la o distanță de câțiva metri, poarta de intrare este ținută doar de un singur colț, nu poate fi închisă și nici priveliștea nu este impresionantă. La Lunga acesta este singurul loc de joacă, cel mai apropiat teren de joacă se află la Târgu Secuiesc, la mai mult de 10 km. (...) Deoarece pentru copiii din sat nu există programe comune sau activități de petrecere a timpului liber, considerăm că e foarte important să existe un loc, unde pot fi cu adevărat copii, unde se pot dezvolta sănătos fizic, mintal și social”, se arată în propunerea de proiect, prezentată într-un comunicat de presă pe site-ul Primăriei Târgu Secuiesc.
Al doilea proiect vizează amenajarea unei „săli de clasă” în spațiul verde, „care ar face posibilă ținerea cursurilor, a activităților școlare și extracuriculare în directă legătură cu natura, posibilitatea experimentelor, observațiilor, îmbinând teoria cu practica. (...) Beneficiarii proiectului ar fi elevii, părinții, profesorii din Școala Gimnazială „Turóczi Mózes” din Tg. Secuiesc. (...) În situația actuală de pandemie este foarte important ca activitățile cu copiii să aibă loc în spațiu deschis cu un număr mic de elevi respectând distanțarea fizică. Această sală de clasă în aer liber ar fi o oportunitate de învățare pentru cei implicați prin faptul că aceste cursuri ar avea un caracter inovativ”, se arată în descrierea proiectului.
Și celelalte proiecte declarate eligibile, dar necâștigătoare în urma votului, rămân în atenția autorităților, a mai spus viceprimarul. Dacă se vor găsi surse de finanțare private, vor putea fi implementate, iar dacă nu, vor putea fi depuse la următoarea ediție, pentru că succesul din această primă încercare înseamnă automat că vor exista și alte astfel de concursuri de proiecte.
Potrivit autorităților, „bugetarea participativă își propune implicarea cetățenilor Municipiului Târgu Secuiesc într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local. Procesul presupune asumarea de către cetățeni a unui rol de participant activ în definirea și abordarea problemelor comunității din care fac parte. Cetățenii sunt încurajați astfel să se implice în procesul de luare a deciziilor privind investițiile de interes local, bugetarea participativă devenind un instrument important în administrația publică locală, imprimând transparență procesului decizional”.
Astfel, prin intermediul site-ului dedicat, cetățenii au acces la proiectele depuse, pot vedea dacă proiectul lor a fost declarat neeligibil, dar și motivația deciziei primăriei, pot vedea numărul de voturi în timp real, dacă proiectul lor a fost declarat eligibil și a intrat în etapa de vot, pot vedea celelalte proiecte depuse, cu motivațiile de respingere (pentru cele neeligibile) și cu numărul de voturi în timp real (pentru cele eligibile), pot vedea stadiul de implementare al proiectelor câștigătoare.
Termenul limită de implementare a proiectelor și recepție a lucrărilor este sfârșitul anului 2021.
Prima ediție a programului de bugetare participativă a debutat în 7 septembrie 2020.
Sursă foto: Primăria Târgu Secuiesc