Tamás Sándor: „Este și aeroportul nostru, al covăsnenilor”
Vestea zilei, a săptămânii, a lunii, poate și a anului 2023, este că Aeroportul Internațional Brașov a fost inaugurat și deschis, iar primele aeronave au aterizat la Ghimbav și și-au luat zborul de aici joi, 15 iunie. Printre primii pasageri ai avionului Tarom care a aterizat puțin după ora 8:00 pe cel mai nou aeroport din România, și primul construit în țara noastră în ultimii 50 de ani, a fost și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
Acesta a spus, pentru presa covăsneană prezentă la eveniment, că aeroportul Brașov este, fără îndoială, și al covăsnenilor și a explicat și de ce.
„Este un moment istoric. Am avut puține emoții, dar nu pentru zbor, ci pentru trecut, pentru că în ultimii foarte mulți ani am contribuit și noi, cei din Covasna, la acest aeroport, din punct de vedere politic, din punct de vedere al alocării bugetare din bugetul național pentru Consiliul Județean și din celălalt punct de vedere, pentru că este și aeroportul nostru, al covăsnenilor. Așa cred, așa simțim noi. Suntem și aproape și ne ajută nu doar la mobilitate, fiind un aeroport nu numai de transport de persoane, ci și de transport de mărfuri, asta însemnând că va fi benefic pentru toată regiunea. 50, 60 de kilometri în jurul unui aeroport întotdeauna se relansează economia și turismul. Asta așteptăm de la aeroport”, a spus Tamás Sándor.
Președintele CJ Covasna a punctat și că a apreciat faptul că inscripțiile din aeroport sunt în patru limbi: română, engleză, maghiară și germană.
„Îi îndemn pe oameni să folosească foarte mult acest aeroport”, a mai spus Tamás Sándor.
În avion cu noul ministrul al Dezvoltării, portofoliu pe care l-a pierdut UDMR
Cât despre prima cursă oficială pe aeroportul Brașov, președintele CJ Covasna a spus că prezența în aeronavă i-a oferit prilejul să mai stea de vorbă cu foști colaboratori.
„Cu o parte din pasageri ne cunoaștem. Am avut discuții despre cum a pornit, cum a fost. Ne-am întâlnit cu domnul Flutur, care a fost ministru al Agriculturii, parcă. Eram în coaliție PD-UDMR, când primul pas s-a făcut, concesionarea terenului de sub acest aeroport. Am avut amintiri frumoase. Desigur, trebuie amintit faptul că dacă ai o idee bună și ești un om sufletist, cum este colegul și prietenul nostru, Adrian Veștea, atunci se poate ajunge la bun sfârșit”, a detaliat Tamás Sándor.
Totodată, despre numirea la Ministerul Dezvoltării a omologului său, Veștea, în locul fostului ministru UDMR, Cseke Attila, președintele CJ Covasna a spus: „Avem proiecte bune și argumente bune să fie adoptate și proiectele noastre. Iar de săptămâna viitoare ciocănim la ușa domnului proaspăt ministru”.
Perspectiva turismului
Din perspectiva turismului, Tamás Sándor a spus că acum responsabilitatea le revine firmelor.
„Turismul este piața firmelor private. De 10 ani de zile, tot spunem că va fi, va porni aeroportul Brașov-Ghimbav. Noi, Consiliul Județean și autoritățile locale din județ, ne-am pregătit prin apă, canalizare, drumuri și așa mai departe. Dar ca business, cetățenii și firmele private fac turismul”, ne-a declarat președintele CJ Covasna.
Primele ore
Puțin după ora 8:00, aeronava Tarom a aterizat pe pista Aeroportului Brașov și a fost întâmpinată de autospecialele pompierilor care au pornit tunurile de apă și au stropit, în semicerc și simbolic, avionul.
Apoi au coborât pasagerii, printre care președintele Consiliului Județean Brașov, respectiv noul ministrul al Dezvoltării în Guvernul Ciolacu, Adrian-Ioan Veștea, fostul premier și actualul președinte al Senatului, Nicolae Ciucă, și ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.
Din program, au făcut parte intonarea Imnului Național al României, de către Fanfara Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, tăierea panglicii inaugurale și serviciul religios.
Evenimentul a continuat cu desemnarea titlului de Cetăţean de onoare al judeţului Braşov cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu și cu ceremonia dezvelirii plăcii inaugurale a Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav.
Între timp, primii pasageri „adevărați”, nu doar pentru decor, și-au îndeplinit formalitățile și au zburat spre țări străine.
Acum, rămâne de văzut pe viitor și câte curse vor fi și unde. Dar sigur este că Regiunea Centru are, în sfârșit, aeroport. Este primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani.
Sursa foto: Kocsis B. János