POLITICA 9 noiembrie 2010

Tamas Sandor și Antal Arpad s-au înscris pentru cetăţenia maghiară

de Monica Vrânceanu | 11958 vizualizări

Conducătorii administrațiilor locale din județul Covasna doresc să fie printre primii care obțin cetățenia maghiară care se va acorda începând din 1 ianuarie 2011. Celor din Covasna li s-au alăturat și cei din județele Harghita și Mureș, astfel că mai mulți reprezentanți ai administrației din Secuime s-au înscris pe lista solicitanților pentru cetățenia maghiară.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a declarat că putea solicita cetățenia maghiară atunci când se afla la studii în Ungaria, dar a preferat să facă acest lucru acum, când se află și lucrează acasă.

”Vreau să trăiesc ca cetăţean maghiar în Ţinutul Secuiesc la fel ca bunicii şi părinţii mei. Acesta e motivul pentru care solicit cetăţenia maghiară şi mă adresez tuturor secuilor să ni se alăture”, a explicat Tamas Sandor.

Acesta s-a înscris pentru obținerea cetățeniei odată cu președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, și cel al CJ Mureș, Lokodi Edit Emoke, dar și cu primarii din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, și Miercurea Ciuc,  Raduly Robert.

„A fost evident din prima clipă că voi solicita cetăţenia maghiară, dar nu ca să-mi părăsesc ţinutul natal, ci pentru că-mi place să fiu maghiar, pentru că aşa am sentimentul că noi maghiarii suntem una şi aceeaşi naţiune oriunde în lume”, a declarat la rândul său primarul Antal Arpad.

Solicitanţii cetățeniei maghiare vor fi primiţi la consulatul Republicii Ungare din Miercurea Ciuc doar pe baza înscrierii personale sau pe baza programării prealabile prin telefon evitând astfel cozile în acest sens.

Autoritățile ungare au anunțat că vor face o prioritate din acordarea dublei cetăţenii etnicilor maghiari care trăiesc în ţările vecine. Dubla cetățenie vizează aproximati 3,5 milioane de persoane, majoritatea aflându-se în România şi în Slovacia, dar și în Serbia, Austria, Ucraina și Croația.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
Primar_la_Hetea, 9 noiembrie 2010
Georgele nu poti renunta la cetatenia cu care te-ai nascut si nici nu-ti se poate lua intrun stat democratic. Nu vreau sa le iau apararea lui Tamas si Andras, dar ganditi-va ca aproape toti sasii din citeste integral
ion, 9 noiembrie 2010
Cand or sa plece romii prin Europa si o sa aiba si cetatenie maghiara nu or sa mai latre occidentalii ca uite ce fac romanii, or sa zica ca uite ce fac ,,maghiarii".
ion, 9 noiembrie 2010
Pai eu zic sa depunem si noi romanii cerere sa devenim cetateni maghiari, cred ca o sa avem mult mai multe avantaje.
georgel, 9 noiembrie 2010
sa renunte la cetatenia romana. nu este obligatorie si sa isi dea demisia din toate functiile detinute....! crede-ti ca le-ar convenii? atata stiu..atata pot !
capcaunul, 9 noiembrie 2010
mai dau si ai nostri o lege prin care interzic dubla cetatenie(asa cum e prin vestul EU,dar nu mai stiu exact care tara) si apoi sa vezi dans
gigi, 9 noiembrie 2010
Draga lyra, cred ca sunt constienti de aceste lucruri ca le sunt amintite cu fiecare pas. Pe de alta parte si maghiarii contribuie la buget, deci casa si masa nu sunt furnizate exclusiv de statul citeste integral
Maria ANDREESCU, 9 noiembrie 2010
Bine fac. Sunt singurii unguri care mereu cauta samanta de scandal intre romani si maghiari. Nu-i mai inteleg pe oamenii astia. O tin una si buna cu "tinutul secuiesc". Azi/maine se trezesc romii citeste integral
ciprian, 9 noiembrie 2010
sa plece definitiv in ungaria ca aici i-s cam degeaba . nimeni nu-i vrea aici.terminatilor.
Geo, 9 noiembrie 2010
E exprimarea clara a atasamentului fata de aceasta tara . Daca si-ar putea mentine posturile si fara sa fie cetateni romani ar renunta imediat si la cetatenia romana .
lyra, 9 noiembrie 2010
Dar nu sunt convinsă că sunt şi conştienţi că trebuie să respecte legile statului Român ,statul care le dâ casâ şi masă, bani de la bugetul ţării,buget la care contribuie şi ardeleanul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.