POLITICA 22 martie 2021

Strângerea de fonduri pentru amenda pe steaguri a creat tabere în UDMR și în comunitatea maghiară

de Iulia Drăghici - Taraș | 5000 vizualizări

Strângerea de fonduri anunțată de Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Mikó Imre”, o organizație a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, pentru plata amenzii de 10.000 de lei primite de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, „din cauza nearborării drapelului României în perioada 13-15 martie 2021, alături de drapelul Ungariei”, conform Prefecturii Covasna, creează tabere chiar în interiorul UDMR Covasna. Grüman Róbert, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean și fost președinte executiv al partidului, acum consilier județean UDMR, este de părere că această colectă nu este oportună.  

La finalul săptămânii trecute,  Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Mikó Imre”, „înființat de Uniunea Democrată Maghiară din România cu scopul de a observa, semnala și împiedica orice tip de discriminare față de comunitatea maghiară din România”, organizație care are sediul în aceeași locație cu partidul UDMR Covasna, după cum se arată pe site-ul propriu, a lansat prin intermediul Facebook o acțiune de strângere de fonduri. Banii ar urma să fie folosiți în sprijinul primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care a fost amendat de către Prefectura Covasna cu suma de 10.000 de lei pentru „nearborarea drapelului României în perioada 13-15 martie 2021, alături de drapelul Ungariei, arborat în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv a nearborării drapelului României cu ocazia sărbătoririi evenimentului - Ziua Maghiarilor de pretutindeni în municipiul Sfântu Gheorghe”, potrivit Prefecturii Covasna. 

Conducerea Serviciului menţionează, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, că „nu este doar o problemă a primarului, ci a întregului oraş” şi solicită membrilor comunităţii maghiare să dea dovadă de solidaritate donând, în mod simbolic, câte un leu pentru plata amenzii, scrie Agerpres. 

Solicităm donatorilor să doneze câte un leu. (...) Donaţia poate fi făcută personal în cutia amplasată la sediul Serviciului din strada Martinovics 2, iar de luni va fi posibilă şi plata online pe site-ul www.mikoimre.ro” , se arată în postarea publicată în limba maghiară, conform Agerpres. 

De ce este contestată acțiunea de strângere de fonduri  

Demersul nu este pe placul tuturor membrilor partidului, după cum a explicat într-o postare, bilingvă, tot pe Facebook, Grüman Róbert. Într-o serie de argumente, acesta punctează, printre altele, și că acțiunea adâncește și mai mult distanța dintre maghiari și români în regiune și că nu plata rapidă a amenzii ar trebui să fie soluția, ci schimbarea legislației. 

În general, am simțit pe „pielea” noastră cum este să fii maghiar în România când UDMR se afla în opoziție în parlament și naționalismul se dezlănțuia în țară. Menționez că în ultimii 15 ani, fără excepție, am participat la toate mișcările pentru drepturile maghiarilor din Transilvania. Fie că a fost vorba de înlocuirea șefilor de etnie maghiară a instituțiilor deconcentrate, fie că a fost vorba de utilizarea simbolurilor noastre sau de îngrădirea drepturilor noastre lingvistice. În același timp, în ultimii 5 ani, am relatat despre provocările specifice cu care se confruntă minoritatea maghiară din Transilvania în Strasbourg la Consiliul Europei.

De ce consider că această colectare inițiată nu este oportună? Legislația actuală prevede ca steagul unei alte țări poate fi arborat numai alături de steagul României. Legea nu interzice utilizarea altor elemente decorative - de ex. cocarde, care pot fi utilizate în orice combinație de culori. În plus față de legislația interpretabilă - dacă steagul este de dimensiune mai mică, ori este drapel oficial sau nu - steagurile expuse pot fi interpretate și ca o provocare față de comunitatea românească.

După ce aceste steaguri au fost expuse, cred că nu este o surpriză pentru nimeni că Târnoveanu și Simion au ajuns în orașul nostru pentru a-și face show-ul cunoscut. În conformitate cu experiența din anii precedenți și în lumina legislației în vigoare, sancțiunea impusă de prefectură este o consecință clară a afișării steagurilor.

A fost impusă o sancțiune de 5.000 de lei cu referire la legea drapelului (amenda parțial acoperită de legislație), iar alți 5.000 de lei pentru utilizarea simbolurilor roșu-alb-verde în formă de inimă (amendă, care este mai degrabă un abuz).

Aceste sancțiuni ar fi putut fi evitate dacă orașul nu ar fi fost decorat cu steaguri, ci cu alte elemente decorative de ex. cocarde.

Prefectul este reprezentantul guvernului în județul nostru. Guvern în cadrul căruia UDMR este membru, astfel în opinia mea este total incorect ca (sub)prefectul sau prefectura să fie intitulat ca inamic al maghiarilor.

În ultimii 30 de ani, UDMR are cea mai puternică poziție de negociere în guvern, unde poate rezolva definitiv aceste probleme prin modificarea legislației.

Sancțiunile nu trebuie plătite acum, ele pot fi și trebuie contestate în conformitate cu legislația în vigoare. (Amenda pentru arborarea steagurilor are mai puține șanse, amenda pentru utilizarea simbolurilor roșu-alb-verde în formă de inimă are mai multe șanse să fie anulată).

Argumentele enumerate arată că colectarea inițiată de Serviciul de Protecție Juridică Mikó Imre nu este oportună. Această acțiune categorizează maghiarii din județ în maghiari buni (care donează) și mai puțini buni (care nu donează), totodată adâncește și mai mult distanța dintre maghiari și români în regiune. Cred că în această perioadă marcată de epidemie, populația așteaptă mai puține dezbateri despre steaguri și mai multe soluții pentru redresarea economică. Mai ales acum la un an de la izbucnirea epidemiei, când există încă multe semne de întrebare din toate punctele de vedere, există o nevoie mai mare de solidaritate decât oricând. Trebuie să căutăm cu toții ceea ce leagă și nu ceea ce ne separă”, a scris președintele executiv al UDMR Covasna. 

Postarea a dat prilejul unei cascade de discuții. Pe de o parte, au fost cei care au fost de acord cu punctele de vedere ale lui Grüman Róbert sau cei care au spus că „războiul” autorităților în jurul subiectului „steaguri” este „circ ieftin”. Dar au fost și cei care s-au declarat dezamăgiți de punctele de vedere din postare și că ar trebui să existe un front comun al comunității maghiare de a nu ceda în fața „abuzurilor”. 

De ce s-au dat amenzile 

Contextul acestor discuții este dat, cum s-a notat și anterior, de amenzile primite de primarul din Sfântu Gheorghe. 

„Sancțiunile contravenționale au fost aplicate în temeiul  art. 24, alin. 1, lit. g și alin. 2 și 3 coroborat cu art. 6, respectiv  în temeiul art. 24, alin. 1, lit. f și alin. 2 și 3 coroborat cu art. 4, alin. 1, lit. g din anexa la HG nr. 1157/2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României.

Facem precizarea că, obligația Primarului municipiului Sfântu Gheorghe de arborare și a drapelului României alături de drapelul Ungariei, respectiv arborarea drapelului României cu ocazia sărbătoririi evenimentului - Ziua Maghiarilor de pretutindeni, a fost statuată în mai multe rânduri cu putere de lucru judecat de către instanțele judecătorești, prin hotărâri definitive”, se arată într-o informare transmisă de Prefectura Covasna redacției Observatorul de Covasna. 

Nu este prima dată când Antal Árpád a fost amendat. Și de această dată el a spus că va contesta amenda în instanţă, aşa cum a procedat şi cu cele anterioare. În ultimii ani, edilul a primit alte amenzi, de câte 5.000 sau 10.000 de lei, din partea Prefecturii Covasna, pe motiv că nu a respectat prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, care stipulează faptul că drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor legale, după cum notează Agerpres. 

Înainte să fie oficial că a fost amendat, dar pentru că erau discuții că acest lucru s-ar putea întâmpla, Antal Árpád a spus că va contesta amenda în instanţă, aşa cum a procedat şi cu cele anterioare, cu argumentul că steagurile arborate sunt simboluri ale comunităţii maghiare de pretutindeni şi nu trebuie confundate cu drapelul Ungariei.

Statalitatea este dată de stemă pe un steag şi nu aţi văzut niciun steag cu stema Ungariei. (...) În continuare spun acest lucru şi, probabil se va înţelege la un moment dat, deci nu sunt steagurile Ungariei, ci sunt steagurile şi simbolurile comunităţii maghiare pe care le folosim pentru că a fost Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Dacă pentru asta sunt amendat, evident, voi merge în instanţă şi dacă instanţa o să dea dreptate celui care mă amendează, voi plăti amenda. (...) Deci nu renunţăm la simbolurile noastre şi sperăm că, la un moment dat, se va înţelege diferenţa dintre steagul unui stat şi steagul unei comunităţi. (...) Legea spune că putem folosi simbolurile noastre, iar simbolul comunităţii noastre nu este simbolul statului maghiar”,  a precizat Antal Árpád. 

Legat de subiectul colectării de fonduri, nici președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, nici primarul din Sfântu Gheorghe și lider al filialei UDMR din oraș, Antal Árpád, nu au făcut alte comentarii deocamdată. 

Este de precizat și faptul că Instituția Prefectului Județul Covasna ar urma să aibă prefect al UDMR. Propus a fost primarul din Ozun, Ráduly István, dar numirea oficială nu s-a făcut încă. În prezent, Prefectura este condusă de cei doi subprefecți, Cosmin Boricean (PNL) și Dulányi Balogh-Szilárd (USR Plus).

Sursă: Observatorul de Covasna și Facebook/ Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.