POLITICA 22 iunie 2016

Steagul secuiesc, subiect de discuţie în şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 785 vizualizări

Debutul ședinței de constituire a noului Consiliu Județean, ales în urma votului din 5 iunie, a fost un prilej pentru consilierul județean Kulcsár-Terza József de a readuce în discuție arborarea steagului secuiesc în sala de ședințe a instituției județene. Arborat inițial în luna februarie, steagul a fost înlăturat ulterior de Prefectură, cu motivația că decizia CJ de a păstra drapelul este o hotărâre nelegală.

„Cred că dialogul face bine acestei instituţii. Am înţeles că aţi dat dispoziţie să fie înlăturat steagul secuiesc din această sală. Vreau să vă întreb care este baza legală?”, s-a adresat consilierul judeţean din partea Partidului Civic Maghiar, Kulcsár-Terza József, prefectului Sebastian Cucu, prezent la şedinţa din 22 iunie.

„Nu există bază legală pentru arborare. Convocarea acestei şedinţe şi desfăşurarea ei trebuie să se realizeze în limitele legii, iar cadrul legal nu era satisfăcut, arborându-se un drapel nelegal. Pe de altă parte, după cum bine ştiţi, am promovat o acţiune prin care a fost suspendată hotărârea Consiliului Judeţean şi am arătat că nu exista niciun temei pentru arborarea steagului”, a răspuns prefectul, precizând de asemenea că „hotărârile atacate în contencios administrativ de către prefect sunt suspendate de drept, deci nu produc efecte până la decizia definitivă a instanţei”.

Kulcsár-Terza József a insistat că locul steagului secuiesc este în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean: „Eu vreau în momentul acesta să îl aduc şi să îl pun la loc. Eu spun că aşa este firesc. Lângă steagul Uniunii Europene să fie şi steagul secuiesc”.

Discuţia s-a încheiat în momentul în care prefectul s-a opus ferm iniţiativei consilierului, subliniind faptul că „nu este o acţiune legală”.

Povestea steagului secuiesc arborat în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean a început la sfârşitul lunii februarie, în timpul unei şedinţe. Atunci Kulcsár-Terza József s-a ridicat de la locul său din sală, a adus steagul, după care l-a pus în spatele prezidiului, alături de drapelul Uniunii Europene, cel al României și de steagul județului Covasna. Întrebat de presă, la finalul ședinței respective, dacă steagul va rămâne în sala de consiliu, președintele CJ și lider al UDMR Covasna, Tamás Sándor, a răspuns, zâmbind: „Este un cadou, deci, știți și dumneavoastră, un cadou trebuie prețuit. Rămâne!”.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Satisfactia prefectului, 22 iunie 2016
....spre bucuria lui cucu, steagul secuiesc ar trebui repus in fata prefecturii. In fiecare dimineata cand se duce la lucru, sa i se umple sufletul de bucurie, vazand drapelul fluturand in fata citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.