POLITICA 2 iulie 2021

Steagul municipiului Sfântu Gheorghe a fost adoptat oficial

de Iulia Drăghici - Taraș | 2200 vizualizări

De ce este acesta un moment important pentru reședința de județ, potrivit primarului

Primarul Antal Árpád a anunțat că Sfântu Gheorghe are, după mulți ani de încercări, un steag oficial. Edilul spune că solicitarea municipalității a fost aprobată în ședința de Guvern de marți.  

Cred că este un semn de intrare în normalitate decizia de alaltăieri a Guvernului cu privire la aprobarea steagului municipiului Sfântu Gheorghe”, a spus edilul joi, într-o conferință de presă, subliniind, totodată, parcursul lung pe care l-a avut acest demers. 

Primarul a amintit că autoritățile locale au început încă din 2010 procedurile privind adoptarea oficială a însemnelor specifice, drapelul orașului, în culorile auriu și albastru-deschis, respectiv stema. Astfel, au făcut o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Documentele au fost, la acea vreme, atacate în instanță de Prefectură. Tribunalul Covasna a decis că hotărârea CL trebuie revocată, iar ulterior, în octombrie 2014, și Curtea de Apel Brașov a spus același lucru.  

O lege adoptată de Parlament în 2015, care prevede că autoritățile locale și județene pot avea steaguri proprii, a determinat autoritățile să încerce din nou să le fie recunoscute însemnele, doar că de atunci documentele au stat „la sertar” la Ministerul Dezvoltării, potrivit primarului. 

Anul acesta, în ianuarie, după aproape 6 ani de odihnire a hârtiilor prin minister, pentru că degeaba avem legi dacă nu se dorește a fi aplicate, a fost scos de acolo, respectând toate procedurile legale de publicitate și așa mai departe. Alaltăieri s-a ajuns în situația în care Guvernul a putut aproba”, a spus Antal Árpád.  

Primarul a spus și că imediat după ce va fi publicată hotărârea în Monitorul Oficial, steagul va fi arborat pe intrarea în Primărie și pe alte instituții. 

Toți cetățenii din acest oraș ar trebui să privească acest steag ca un simbol al orașului nostru. Stema municipiului Sfântu Gheorghe a fost aprobată de Guvern cu mult timp în urmă. În această lege se face referire că pot fi puse pe steag steme, dacă acele steme au fost aprobate prin hotărâre de Guvern. Stema noastră a fost aprobată și steagul avizat favorabil de Comisia de Heraldică, dacă nu mă înșel, a Academiei Române. Din toate punctele de vedere acest steag este un steag legal al municipiului Sfântu Gheorghe și eu nu cred că cineva are vreun motiv să nu îl considere steagul oficial. (...) Reprezintă și culorile comunității secuiești pentru că trăim în secuime”, a declarat edilul. 

„Și Heraldica este știință. Trebuie să o respectăm. Nu eu am făcut acest steag. Nici stema, nici steagul. Din punct de vedere al elementelor, ce punem, ce nu punem, eu cred că este o chestiune care ține de oamenii care se pricep la heraldică, și nu de ce dorim noi să mai punem pe stemă, pe steag și așa mai departe”, a mai spus primarul.  

Subiectul steagurilor este unul sensibil în județul Covasna, pentru că nu de puține ori s-au iscat discuții între români și maghiari în preajma Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, când în Sfântu Gheorghe se arborează simboluri ale Ungariei sau când în plenul Consiliului Județean a fost dus steagul Ținutului Secuiesc. 

În trecut, și stema municipiului Sfântu Gheorghe a fost contestată, pe motiv că nu reprezintă, prin simbolurile sale, și comunitatea românească. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.