POLITICA 31 ianuarie 2023

Sfântu Gheorghe: câți bani din buget se duc anul acesta către cultură, recreere și biserici

de Daniela Luca | 785 vizualizări

Săptămâna trecută a fost aprobat bugetul local al Primăriei Sfântu Gheorghe. O parte din cele 261 milioane de lei a fost alocată pentru cultură, recreere și religie. Lăcașurile de cult vor primi în acest an 1,6 milioane de lei, iar spre instituțiile de cultură din subordinea primăriei vor merge 12,7 milioane de lei. Prezentăm mai jos câteva detalii în privința modului în care vor fi distribuiți banii publici la acest capitol. 

Pentru sprijinirea bisericilor creștine sunt alocate așadar 1,6 milioane de lei din bugetul local în acest an. În ceea ce privește cultura, o sumă de 12,7 milioane de lei din buget reprezintă transferuri care vor completa veniturile proprii ale instituțiilor de cultură din subordinea primăriei. Astfel, Teatrul Tamási Áron primește 5,5 milioane de lei, dintre care 50 de mii de lei sunt pentru investiții, 1,4 milioane pentru festivalul Reflex, iar restul pentru cheltuieli de funcționare. 

Tot pentru cheltuieli de funcționare, Teatrul Andrei Mureșanu beneficiază de 2,2 milioane de lei, iar Casa de cultură Kónya Ádám de 4,9 milioane de lei, dintre care 57 de mii de lei sunt pentru investiții. 

Centrul Național de Excelență Sfântu Gheorghe primește anul acesta 541 de mii de lei pentru funcționare, iar alți 60 de mii de lei reprezintă contribuția la finanțarea cheltuielilor de funcționare ale Centrului Meșteșugăresc de Arte și Marketing. 

Pentru cofinanțarea programelor culturale, la dispoziția comisiei culturale este alocată o sumă de 450 de mii de lei, iar pentru cofinanțarea realizării statuii „Sylvester Lajos” s-au alocat 205 mii de lei. 

Sport și recreere

Alte 2 milioane de lei vor fi direcționate către Sepsi Rekreativ pentru „ajutor de exploatare pentru infrastructura sportivă administrată de societate, plus investiții”, se arată în raportul de specialitate privind aprobarea bugetului general al municipiului Sfântu Gheorghe pe 2023. 

Suma de 400 de mii de lei se duce pe cofinanțarea programelor sportive, iar 100 de mii sunt alocați pentru cofinanțarea programelor de tineret. 

Clubul Sportiv SEPSI-SIC primește o finanțare de 2,2 milioane de lei. Asociația Club Sportiv Hochei Finestela 68 va avea la dispoziție 600.000 de lei din bugetul local, în timp ce Asociația Club Sportiv Hochei pe Gheață „Királypingvinek” e finanțată cu 185 de mii de lei. Cea din urmă va organiza programul de interes public „Inițiere în sport”, iar pentru asta va primi 812 mii de lei. 

Tot la capitolul cultură, recreere și religie au fost introduse următoarele sume: 

3,9 milioane de lei – cheltuieli de personal, reprezentând salariile la Serviciul de Gospodărire a Domeniului Public;

2,6 milioane de lei – cheltuieli cu bunurile și serviciile pentru funcționarea serviciilor publice din subordine;

2,2 milioane de lei – participarea municipiului Sfântu Gheorghe la constituirea societății pe acțiuni Sepsi Protekt S.A.;

56 de mii de lei – sume aferente persoanelor cu handicap neîncadrate;

50 de mii de lei pentru Programul multianual de interes local „Sprijin acordat tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani pentru închirierea unor suprafețe locative”. 

La același capitol este prevăzută și suma de 4,4 milioane de lei – cheltuieli de capital, adică investiții pe termen lung. Cele mai mari sume se duc spre următoarele: lucrări la complexul multifuncțional de la Stadionul mic (1,8 milioane de lei) și amenajare Skate Park (1 milion de lei). Aici sunt incluse și cheltuieli legate de proiectele tehnice pentru modernizarea unor locuri de joacă din oraș, pentru care sunt alocați în total peste 175 de mii de lei, sau achiziționarea de utilaje, cum ar fi mașini de tuns gazon sau motocositor. 

Bugetul de anul trecut a fost unul record pentru municipalitate. Acesta s-a ridicat la peste 227 de milioane de lei și a fost aprobat la începutul lunii februarie. În 2021, municipiul Sfântu Gheorghe a avut un buget de aproximativ 191 de milioane de lei, iar acesta a fost aprobat în luna aprilie.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.