Senator covăsnean, nemulțumit de modificările la Codul Penal
Comisia specială din Parlament a respins un amendament propus de Gheorghe Baciu care se referea la protejarea însemnelor naționale
Modificările la Codul Penal afectează protejarea însemnelor naționale, avertizează, printr-un comunicat de presă, senatorul Gheorghe Baciu. Parlamentarul PMP subliniază că sancțiunile contravenționale nu sunt suficiente, fiind „suportate cu dezinvoltură” de edilii care nu respectă Drapelul Național și Imnul Statului Român.
Senatorul de Covasna Gheorghe Baciu a depus săptămâna trecută în Comisia de specialitate constituită de Parlamentul României pentru modificarea și completarea Legii nr. 286 din 2009 privind Codul Penal un amendament referitor la „resuscitarea respectului datorat – constituțional – însemnelor statale ale României”, care a fost respins de coaliția majoritară.
„Este de necrezut că apartenența la un partid, indiferent dacă este el P.S.D. ori A.L.D.E., sau atașamentul față de interesele multora dintre membrii săi, unii aflați în vârful piramidei acestora la nivel central sau local, putea duce la ignorarea unei inițiative legislative de interes național, menită să resuscite respectul datorat – constituțional - însemnelor statale ale României. (...)
În repetatele mele intervenții, atât în calitate de simplu cetățean cât și în cea de senator, am semnalat și am cerut celor în drept să ia măsuri pentru curmarea acestei stări de fapt. În urma unei interpelări adresate Doamnei Viorica Dăncilă, Prim- Ministrul Guvernului României, din însărcinarea acesteia, am primit din partea Doamnei Ministru al Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, confirmarea convingerii că restabilirea ordinii constituționale în această privință nu se poate face decât prin reintroducerea în Codul Penal și sancționarea ca infracțiune a actelor și faptelor defăimătoare la adresa simbolurilor naționale.
În acest sens, am adresat Comisiei speciale constituită de Parlamentul României pentru modificarea și completarea Legii nr. 286 din 2009 privind Codul Penal un amendament privitor la reintroducerea articolelor abrogate din Codul Penal aflat în vigoare în anul 1997. Am făcut-o în speranța că acesta va prevala în fața intereselor pentru modificarea Legii nr.78 din 2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Nu pentru a diminua importanța unora dintre modificările propuse, ci din considerente de interes național și pentru respectul cuvenit Constituției României. Niciunul dintre argumentele pe care le-am adus nu a fost luat în considerare de către membrii comisiei, amendamentul meu fiind respins , sper, nu din alte rațiuni decât cele raportate la faptul că aparținea unui membru al opoziției față de interese străine majorității cetățenilor care iubesc această țară. Și care, sigur, nu vor dezincrimina astfel de atitudini....”, arată comunicatul de presă transmis luni de senatorul PMP, Gheorghe Baciu.
Acesta a subliniat că modificările anterioare la Codului Penal au dus la „dezincriminarea infracțiunilor referitoare la ofensa adusă însemnelor naționale, au fost și sunt săvârșite numeroase acte prin care s-au adus, de către unele persoane, inclusiv de reprezentanți ai autorităților locale, prejudicii ordinii constituționale. (...) În prezent, singura pârghie legală pentru combaterea unor fapte de natura celor în discuție, sesizate în mod frecvent în spațiul public, este aplicarea unor sancțiuni contravenționale, suportate cu dezinvoltură de cei care le săvârșesc”, mai notează senatorul.
Anul acesta, de 15 martie, zi în care se celebrează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, dar și cel din Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, au fost amendați de prefectură cu câte 5.000 de lei pentru nerespectarea însemnelor naționale, respectiv pentru că alături de însemnele Ungariei nu le-au afișat și pe cele ale României. Primarii au contestat în instanță amenzile primite.